Świeże grzyby z własnej uprawy
Gotowa Kultura Boczniaka z Przerośniętą Grzybnią
Grzybnie w naszym magazynie przechowane są w obniżonej temperaturze
(ok 7 stopni), tak aby towar który wysyłamy do Państwa był najwyższej jakośći!
Jędrne i świeże grzyby przez cały rok.
Wysokie walory smakowe, lecznicze, zapachowe.
Grzyby rosną w temperaturze od 10 do 20 st.C
Pierwsze zbiory już po około 2 tygodniach
Wymiary kartonu: 30cm x 20cm x 16cm
W opakowaniu dokładna instrukcja hodowli oraz ciekawe przepisy kulinarne.
Tak boczniaki wyrosły rok temu na półce w naszym sklepie !!!!
Przez nie otwarty karton
Skrócona instrukcja uprawy boczniaka:
Gotowa kultura grzybów boczniaka jest już przerośnięta grzybnią i przy temperaturze od +10 do +24 stopni daje pierwszy zbiór w przeciągi 1-3 tygodni.
1. Do dobrego wzrostu niezbędna jest wysoka wilgotność powietrza.
- Proszę zostawić kulturę w folii. Znajdują się w niej otwory lub nacięcia, z których wyrastać będą grzyby w formie gron (może być tak, że otwory zaklejone zostały taśmą - tak robimy czasami, aby zapobiec zbyt wczesnemu wzrostowi grzybów - w takim przypadku należy usunąć taśmę)
- Proszę ustawić kulturę w miejscu zacisznym, ocienionym i wilgotnym (pod krzewem, drzewem) o dużej wilgotności powietrza (optymalnie ok. 90%). Wilgotność można podwyższyć poprzez osłonięcie kultury przeźroczystą folią w odległości ok 50 cm.
- Grzyby boczniaka rosną w temp. ok +8 do +25 stopni (optymalnie +20 stopni)
2. Kilka dni po ustawieniu kultury mogą pojawić się pierwsze owocniki.
3. Po każdej fali zbiorów kultura pauzuje przez 1-4 tygodnie, a przy niskiej wilgotności nawet dłużej. Także w tym czasie należy utrzymać wokół kultury wysoką wilgotność powietrza.
4. Niepielęgnowana kultura może ulec wyschnięciu przez co stanie się nieaktywna- grzyby nie będą rosły. Jeśli chcecie Państwo ponownie zbierać grzyby, to można ją aktywować przez zwiększenie wilgotności.
5. Po ok. 3-4 miesiącach lup po uzyskaniu od 1 do 5 kg zbiorów, kultura wyczerpuje swoje możliwości owocowania.