|
Przedmiotem
aukcji jest
Balot Boczniaka Ostrygowatego
CZYLI
GOTOWE PODŁOŻE PRZEROŚNIĘTE GRZYBNIĄ
IDEALNY DO ZAKŁADANIA AMATORSKIEJ UPRAWY W PIWNICACH GARAŻACH STODOŁACH CZY OTWARTYM TERENIE POD DRZEWAMI.
NAJTANIEJ NA ALLEGRO !!!
Pierwsze grzyby powinny byc już po 2 tygodniach.
Z jednego balotu ok 5-7 kg grzybów
zbieranych w kilku rzutach.
WYHODUJ SOBIE W DOMU
WŁASNE, ŚWIEŻE I EKOLOGICZNE GRZYBY
Boczniak Pleurotus sp. należy do grzybów kosmopolitycznych,
występujących w warunkach naturalnych w różnych rejonach Świata. Rodzaj
ten spotkać można w lasach Europy, obydwu Ameryk i Azji. W przyrodzie
występuje kilkanaście gatunków boczniaka, które najczęściej związane są z
rejonem świata o określonych warunkach klimatycznych. Niektóre z nich
rosną w klimacie umiarkowanym, a inne w tropiku. W Polsce boczniaka
można spotkać w lasach liściastych późną jesienią, a niekiedy wczesną
wiosną. Czasem owocniki boczniaka wyrastają na drewnie martwych lub
zamierających drzew, tuż pod naszym bokiem w ogrodach i parkach. Jest to
boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus) występujący dość powszechnie
w naszym klimacie. Boczniak ostrygowaty tworzy owocniki o kapeluszach
szerokości 5-30 cm. Kapelusze osadzone są na najczęściej na bocznym
trzonie o zmiennej średnicy i długości. Kolor kapelusza jest za młodu
ciemnoszary do stalowobłękitnego, na starość jaśniejący szarobrązowy.
Blaszki kapelusza są najczęściej białe, zbiegające aż na trzon. Miąższ
jest biały, zwarty i aromatyczny z wyraźnym leśnym zapachem. Owocniki
boczniaka wyrastają w charakterystycznych kępach zwykle na bocznych
powierzchniach pni topól, buków i olch. W kępie zawierającej od kilku do
kilkunastu owocników grzyby są ułożone dachówkowato i różnią się
wielkością oraz dojrzałością.
Uprawa boczniaków jest łatwa , mogą
się nią zajmować nawet początkujący działkowicze.
Oprócz walorów
smakowych boczniaki mają dużą wartość odżywczą, są bogate w łatwo
przyswajalne białko, aminokwasy, witaminy z grupy B i sole mineralne.
l00g grzybów zawiera tylko 30 kcal (126 kJ). W owocnikach boczniaka
wykryto obecność substancji działających przeciwnowotworowo i
obniżających poziom cholesterolu we krwi.
Uprawa amatorska!
Do chwili ukazania się zawiązków wskazane jest ograniczenie
dostępu świeżego powietrza i utrzymanie wysokiej wilgotności oraz temp. od 8 do
25oC (najlepiej 10-16oC). W momencie ukazania się w miejscach
perforacji zawiązków grzybów, musimy zapewnić dostęp
światła około 8 godz. na dobę ( naturalne lub sztuczne –
świetlówka).
Uwaga: balotu nie należy wystawiać na bezpośrednie działanie promieni słonecznych?
Aby zapewnić odpowiednią wilgotność powietrza około 85%
zalecamy postawienie balotu nad pojemnikiem z wodą tak, aby nie dotykał
wody. Zraszać możemy tylko wtedy, gdy owocniki osiągną wielkość 2-3 cm,
szczególnie w suche i słoneczne dni, nie podlewamy
grzybów wilgotnych, ponieważ mogą zżółknąć, zaschnąć lub
będą rosnąć niekształtne.
Uwaga działkowcy!!!
Od wiosny do jesieni uprawiając grzyby na działce uzyskuje się dobre
plony przez umieszczenie balotów w zagłębieniu wykopanym w
ziemi. W tym celu wybieramy miejsce zacienione, pod drzewami lub
północną stronę altanki i wykopujemy zagłębienie 60 x 120 i
40-50 cm głębokie (może być mniejsze). Z wykopanej ziemi tworzymy z
trzech stron nasyp, zostawiając dostęp światła od strony
północnej. Od góry należy zacienić dołek np. folią i
styropianem.
Grzyby zbieramy, gdy większość owocników w kępie ma
wyprostowane brzegi kapelusza, ścinając całe kępy tak, aby resztki
trzonów nie pozostawały na workach. Nie należy wyrywać kęp razem
z podłożem.
Boczniak owocuje rzutami. Po zbiorze pierwszego rzutu
należy utrzymywać wysoką wilgotność, gdyż na wysuszonym worku nie
będzie następnych rzutów, lub będą słabe. Drugi rzut występuje
po około 14 dniach od zbioru pierwszego rzutu.
Najbardziej ekonomiczne są pierwsze trzy rzuty ( 2-3
miesiącya uprawy). Jeśli stwierdzimy, że balot po drugim rzucie jest
zbyt lekki i suchy można go na 2-3 godziny zanurzyć w pojemniku z wodą,
po tym czasie wyjąć i postawić na swoim miejscu. Boczniaka można
uprawiać cały rok, nawet zamarznięte baloty w czasie zimy pozostawione
w pomieszczeniach nie ogrzewanych, wiosną owocują dalej.
Przy stworzeniu optymalnych warunków możemy uzyskać z jednego balotu 5-7 kg grzybów.
Cały cykl uprawowy trwa kilka miesięcy.
DZIĘKI TEMU, IŻ PODŁOŻE JEST PASTERYZOWANE W SPECJALISTYCZNYCH KOMORACH , oferowane PRZEZ NAS BALOTY GWARANTUJĄ WYSOKĄ JAKOŚĆ ORAZ WYSOKIE PLONY.
Koszty transportu w
zależności od ilości opakowań
1-2
SZT.->19zł
3-4SZT-> 38zł
5-6 SZT-> 57zł
POBRANIE + 6zł
|
|