WITAM I ZAPRASZAM NA MOJĄ AUKCJĘ
OFERUJĘ:
GRZYBEK TYBETAŃSKI
W ZESTAWIE:
1. GRZYBEK TYBETAŃSKI 2 ŁYŻECZKI NA 0,5 LITRA MLEKA
GRZYBEK TYBETAŃSKI (kefirowy)
Grzybek kefirowy i napój z niego przyrządzany był stosowany od wielu setek lat przez mnichów z Tybetu zarówno w medycynie , jak i w kosmetyce.
Był nazywany eliksirem młodości, ponieważ ludzie, którzy regularnie go pili cieszyli się zdrowiem i długowiecznością.
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE
O zdrowotnych właściwościach kefiru otrzymywanego z ziaren grzybka tybetańskiego można pisać wiele.
Napój z grzybka (kefir) jest bogaty w białko, witaminy, minerały, aminokwasy i enzymy.
Witaminy zawarte w kefirze z ziaren grzybka tybetańskiego są ponadto łatwo przyswajalne przez organizm, bo są składnikami naturalnie otrzymanego produktu.
Podkreśla się następujące właściwości kefiru otrzymanego z ziaren grzybka tybetańskiego:
antybakteryjne,
antygrzybiczne,
antynowotworowe,
przeciwzapalne,
podnoszące odporność.
Regularne spożywanie kefiru:
poprawia przemianę materii
oczyszcza oraz odtruwa organizm
poprawia kondycję układu krążenia
zapobiega miażdżycy
łagodzi dolegliwości w chorobie wrzodowej żołądka
oczyszcza układ moczowy
wspomaga układ nerwowy
eliminuje stany zmęczenia i wyczerpania,
łagodzi skutki stresu,
łagodzi problemy z bezsennością
poprawia stan skóry, włosów i paznokci
hamuje procesy starzenia
wspomaga układ odpornościowy
dostarcza witamin
poprawia libido
zwalcza infekcje grzybicze
chroni przed nowotworami
przynosi ulgę w oparzeniach słonecznych (stosowany zewnętrznie).
Kuracja kefirem z grzybka tybetańskiego powinna trwać 20 dni. Co wieczór przed snem należy wypijać odcedzony kefir. Po 20 dniach zrobić 10-dniową przerwę. Kurację można prowadzić 5-6 miesięcy.
HODOWLA KROK PO KROKU
POTRZEBNE BĘDĄ:
Starter ziaren (dwie łyżeczki ziaren na 0,5 litra mleka)
Szklanka mleka (najlepiej nieodtłuszczonego);
Szklany słoik lub pojemnik z oddychającym wieczkiem (może być gaza, ściereczka lub ręcznik papierowy zamiast wieczka);
Niemetalowe sitko;
Niemetalowa łyżka.
ZASADY HODOWLI:
Grzybka przepłucz zimną bieżącą wodą na plastikowym sitku aż nie będzie pokryty mlekiem, a woda po przepłukaniu grzybka będzie czysta.
Zalej w słoiku lub naczyniu szklanym dwie łyżeczki przepłukanego grzybka szklanką nieprzegotowanego mleka (jeśli jest go więcej, to proporcjonalnie dolać więcej mleka).
Słoik lub naczynie przykrywamy gazą lub filtrem (np. takim do parzenia kawy), by zapewnić dostęp powietrza, ale zabezpieczyć przed zabrudzeniami.
Odstaw naczynie na 24 godziny w ciepłe miejsce.
Po 24 godzinach przemieszaj go plastikową lub drewnianą łyżką i przecedź przez plastikowe sitko – napój nadaje się natychmiast do picia lub po schłodzeniu w lodówce (najlepiej spożyć w ciągu kolejnej doby).
itd.
WAŻNE!
Aby zdrowo hodować grzybka i efektywnie produkować kefir z jego ziaren należy unikać kontaktu z metalem, a używać
wyłącznie przedmiotów szklanych, plastikowych lub drewnianych
PRZECIWWSKAZANIA
nietolerancja produktów mlecznych (nietolerancja laktozy)
nadużywanie alkoholu
stosowanie leków (zwłaszcza antybiotyków)
osoby cierpiące na cukrzycę, stosujące preparaty insuliny (ryzyko hipoglikemii)
ciąża - nie ma przeciwwskazań, ALE stosowanie kefiru lepiej skonsultować z lekarzem.
Ze względu na fakt, iż są to organizmy żywe i wymagają szczególnej uwagi podczas transportu (krótką żywotność grzybka) wysyłam wyłącznie
od poniedziałku do środy. Zapobiega to ich zniszczeniu, któremu mogą ulec leżąc zbyt długo na poczcie.