* reguluje przemianę materii,
* wspomaga leczenie chorób serca i naczyń wieńcowych,
* rozkłada tzw. „zły cholesterol” i złogi w naczyniach tętniczych,
* wytwarza naturalne i bezpieczne dla układu odpornościowego antybiotyki, a więc leczy wszystkie stany zapalne w organizmie,
* wytwarza interferon zwalczający wirusy,
* hamuje wzrost komórek nowotworowych,
* reguluje ciśnienie tętnicze oraz poziom glukozy we krwi,
* leczy choroby wątroby, śledziony i trzustki,
* zbawiennie działa na nerki, pęcherz i przewody moczowe,
* leczy choroby dróg żółciowych i rozpuszcza kamienie zalegające w woreczku żółciowym,
* leczy choroby przewodu pokarmowego, wrzody żołądka i dwunastnicy,
* eliminuje stany zmęczenia i wyczerpania,
* łagodzi skutki stresu,
* hamuje proces starzenia się komórek,
* wzmacnia włosy i opóźnia ich siwienie,
* wzbogaca mleko w szereg niezbędnych do funkcjonowania witamin stanowiąc ich całkowicie naturalne źródło.
HODOWLA
Grzybka należy umieścić w szklanym naczyniu (dzbanku, słoiku itp.) i zalać nieprzegotowanym mlekiem w proporcji 2 łyżeczki grzybka na szklankę mleka. naczynie nakryć gazą i przechowywać w temperaturze pokojowej w zacienionym miejscu przez 24 godziny albo do uzyskania pożądanej kwaśności. Po tym czasie przemieszać kefir i przecedzić przez sitko. Używać do tych czynności niemetalowych przedmiotów (sitko, łyżeczka). Odcedzonego grzybka można przepłukać na sitku (najlepiej świeżym mlekiem), ale przepłukiwanie nie jest konieczne – można w ogóle nie odcedzać grzybka tylko zlać kefir pozostawiając jego część razem z grzybkiem w naczyniu i dolać świeżego mleka. Grzybek zalany świeżym mlekiem pozostawić na kolejne 24 godziny (albo dłużej – w zależności jak kwaśny kefir kto lubi).
Jeśli od razu nie wypijemy przygotowanego kefiru, można go przechowywać w lodówce.
Gdy ktoś nie przepada za smakiem kefiru naturalnego, można kefirek zmiksować z owocami.
Gdy przy którymś z kolei „cyklu produkcyjnym” kefir stanie się za kwaśny będzie to oznaczać, że grzybka jest już za dużo. Należy wtedy zwiększyć ilość dodawanego mleka albo pozbyć się części grzybka np. obdarowując znajomych.
W ciągu ok. 2 tygodni zwiększa on bowiem swoją objętość dwukrotnie.
Kefir można pić codziennie, a gdy będzie to dla nas za często grzybka zalanego mlekiem można umieścić w lodówce, wtedy proces fermentacji będzie zachodził wolniej.
UWAGA!
Należy unikać kontaktu grzybka oraz powstałego z niego kefiru z metalowymi przedmiotami (sitkami, łyżkami, nakrętkami itp.), gdyż posiada on kwaśny odczyn i może wchodzić w reakcje z metalami.
Osobiście podchodziłem do kuracji bardzo sceptycznie, ale przekonałem się, że działa na własnej skórze i teraz chcę go i Państwu zaproponować !
Grzybek przybiera w czasie namnażania różne formy, dlatego może się różnić od grzybka pokazanego na zjęciu. Jednakże jego działanie i właściwości są takie same !
1 SZTUKA GRZYBKA - TO 1 CZUBATA ŁYŻKA (solidna łyżka)
(porcja na ok.250 ml mleka)
Grzybka wysyłam PRIORYTETEM od poniedziałku do środy, aby nie leżał przez weekend na poczcie
Nie wysyłam za pobraniem