PROSZĘ O WYSŁANIE NA MÓJ ADRES MAILOWY POTWIERDZENIA PRZELEWU!!!
Wystawiony przeze mnie grzybek tybetański pochodzi z mojej własnej hodowli, do której używałam wiejskiego mleka beskidzkiego kupowanego u zaprzyjaźnionych gospodarzy. Grzybek jest zdrowy i na dobrym, pełnym mleku rośnie bardzo szybko. Grzybka wysyłam w sterylnym, szczelnym pojemniku, wraz z mlekiem potrzebnym mu do przeżycia. Ze względu na czas dostawy wybieram przesyłkę wyłącznie priorytetową. Jeżeli mają Państwo do mnie jakieś pytania służę pomocą.
Historia grzybka tybetańskiego Cudowny grzybek wywodzi się z krainy długowieczności - Kaukazu. Kaukascy górale odkryli go przez przypadek przy produkcji zsiadłego mleka i tak powstał zdrowotny napój.
Jak głosi pewna historia grzybka do Polski przywiózł profesor Politechniki Gliwickiej, który przez 5 lat przebywał w Indiach. Tam ciężko chorował na raka wątroby i został całkowicie wyleczony tym grzybkiem przez mnicha tybetańskiego. Odjeżdżając do Polski otrzymał od niego szczep tego grzybka.
Właściwości lecznicze grzybka:
Hodowla grzybka
Zalać w słoiku grzybka mlekiem i dodać przesłany starter, w którym grzybek pływał (wysłana porcja wystarcza na cały litrowy słoik mleka)
Po 24 godzinach przemieszać go i przecedzić przez sitko.
Grzybka na sitku przepłukać zimną bieżącą wodą. (aż nie będzie pokryty mlekiem, a woda po przepłukaniu grzybka będzie czysta).
Ponownie umieścić grzybka w słoiku i zalać na 24 godziny mlekiem. (nie wolno zakręcać słoika, należy go zabezpieczyć gazą).
Optymalna temperatura dla grzybka to 18-20*C, czyli temperatura pokojowa. Dla urozmaicenia smaku możemy dodać sezonowe owoce np. truskawki, maliny, jagody, jeżyny itp.
UWAGA! Do hodowli grzybka używamy wyłącznie mleka niepasteryzowanego! ( W mleku pasteryzowanym fermentacja może nie zachodzić prawidłowo ze względu na brak pożytecznych bakterii). Nie używamy żadnych metalowych przedmiotów!