WITAM NA MOJEJ AUKCJI
SERDECZNIE ZAPRASZAM DO LICYTACJI
Zapraszam do kupna grzybka tybetańskiego,aukcja dot.2 łyżeczek.Hodowanie grzybkaZalewamy w słoiku dwie łyżeczki grzybka szklanką mleka. Po 24 godzinach cedzimy przez sitko (plastikowe - grzybek nie znosi metalu). Grzybka na sitku płuczemy zimną bieżącą wodą, aż woda po przepłukaniu grzybka będzie czysta. Ponownie umieszczamy grzybka w przepłukanym słoiku i zalewamy na 24 godziny mlekiem (nie zakręcamy słoika, najlepiej zabezpieczyć go gazą).Kurację grzybkiem stosujemy przez 20 dni, pijemy go rano. Po tym czasie robimy 10 -cio dniową przerwę. Cykl taki możemy powtarzać przez dłuższy okres czasu, nawet kilka lat. W kuracji należy robić przerwy, ponieważ organizm przyzwyczaja się do leczniczych substancji, co zmniejsza ich działanie. Robiąc przerwy w piciu napoju z grzybka uzyskujemy lepszy efekt leczniczy.Właściwości lecznicze grzybka1. Reguluje przemianę materii w organizmie2. Wspomaga leczenie chorób serca i naczyń wieńcowych 3. Rozkłada tzw. „zły cholesterol” i złogi w naczyniach tętniczych 4. Jest probiotykiem, leczy wszystkie stany zapalne w organizmie5. Wytwarza interferon- substancję zwalczającą wirusy6. Kompilacja substancji tworzonych przez grzybka hamuje wzrost komórek nowotworowych 7. Reguluje ciśnienie tętnicze oraz poziom glukozy we krwi 8. Leczy wątrobę, śledzionę i trzustkę9. Zbawiennie działa na nerki, pęcherz i przewody moczowe10. Leczy choroby dróg żółciowych, rozpuszcza kamienie 11. Szybko i skutecznie leczy choroby przewodu pokarmowego, wrzody żołądka i dwunastnicy 12. Eliminuje stany zmęczenia, wyczerpania, łagodzi skutki stresu13. Działa hamująco na proces starzenia się komórek somatycznych w organizmie 14. Wzbogaca mleko w witaminy, stanowiąc ich całkowicie naturalne źródło.
Z kefiru można robić serek:wystarczy 2 litry kefiru, oczywiście może być go więcej. Podgrzewamy go w garnku do ok. 70 stopni (podgrzanie do wyższej temperatury, bliskiej wrzeniu sprawi, że serek będzie nadal pyszny, ale bardziej suchy i sypki), odstawiamy na chwilę (w prosty i szybki sposób możemy otrzymać serek o dowolnym smaku - dodajemy soli i dowolnych przypraw: może to być czubryca, czosnek granulowany, pieprz czarny, oregano, itd. Wywar intensywnie mieszamy i od razu przelewamy przez gazę. Serka nie odciskamy - otrzymujemy przepyszny serek zbliżony w smaku do fromage), na większym sitku kładziemy gazę, przelewamy zawartość garnka i zostawiamy do odsączenia. Aby serek był najlepszej konsystencji, nie odciskamy, ale podwieszamy np. nad zlewem i pozostawiamy aż odcieknie - ja zdejmuję go już wtedy i przekładam do miseczki, zostawiony na całą noc jest jak na mój gust zbyt suchy.Otrzymana po odcedzeniu serka serwatka ma dużą wartość odżywczą i ciekawy smak, więc można jej użyć np. do zupy (dolewamy do gotowego wywaru, kiedy wszystkie składniki są już miękkie). Na śniadanie mamy własny pyszny i zdrowy serek:)
Wysyłka w poniedziałek, wtorek i środę,oraz przepis na maila.