1. Reguluje w znacznym stopniu przemianę materii w organizmie, oczyszcza. 2. Wspomaga leczenie chorób serca i naczyń wieńcowych, zawałów. 3. Rozkłada tzw. „zły cholesterol” i złogi w naczyniach tętniczych. 4. Wytwarza naturalne i bezpieczne dla układu odpornościowego antybiotyki, a więc leczy wszystkie stany zapalne w organizmie. 5. Wytwarza interferon- najbardziej badaną substancję na świecie, zwalczającą wirusy. 6. Kompilacja substancji tworzonych przez grzybka hamuje wzrost komórek nowotworowych. 7. Reguluje ciśnienie tętnicze oraz poziom glukozy we krwi. 8. Leczy choroby wątroby, śledziony i trzustki. 9. Zbawiennie działa na nerki, pęcherz i przewody moczowe. 10. Leczy choroby dróg żółciowych i rozpuszcza kamienie zalegające w woreczku żółciowym. 11. Szybko i skutecznie leczy choroby przewodu pokarmowego, wrzody żołądka i dwunastnicy. 12. Eliminuje wszelkie stany zmęczenia, wyczerpania. 13. Łagodzi skutki stresu. 14. Zwiększa libido. 15. Działa hamująco na proces starzenia się komórek somatycznych w
organizmie. 16. Pomaga zredukować zbędną tkankę tłuszczową i cellulitis. 17. Stosowany jako okłady na bolące miejsca przynosi ulgę w oparzeniach słonecznych. 18. Pomaga walczyć z bezsennością. 19. Wzbogaca mleko w szereg niezbędnych do funkcjonowania witamin stanowiąc ich całkowicie naturalne źródło. 20. Pomaga w chorobach kobiecych, gdyż zawiera pałeczki kwasu mlekowego. 21. Pozytywnie wpływa na mięśnie,stawy i kości.
Hodowla grzybka i przygotowanie kefiru:
Zalać w słoiku porcję grzybka mlekiem. (analogicznie - na 1 łyżeczkę grzybka przypada ok 150ml mleka itd. - można zwiększać ilość wypijanego kefiru ( ja piję ok. 300 ml dziennie)
Po 24 godzinach przemieszać go i przecedzić przez sitko.
Odcedzony kefir wypić, a grzybka na sitku przepłukać zimną bieżącą wodą. (aż nie będzie pokryty mlekiem, a woda po przepłukaniu grzybka będzie czysta).
Optymalna temperatura dla grzybka to 18-20*C, czyli temperatura pokojowa. Dla urozmaicenia smaku możemy dodać sezonowe owoce np. truskawki, maliny, jagody, jeżyny itp.
________________________________________________________________________