Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

GRZYBEK TYBETAŃSKI kefirowy + KOMBUCHA kombucza

19-05-2014, 18:18
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 20.83 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 20.83 zł     
Użytkownik e-zdrowie
numer aukcji: 4214455951
Miejscowość Złotów
Kupiono sztuk: 6    Licytowało: 5    Wyświetleń: 124   
Koniec: 19-05-2014 18:17:00

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 Przedmiotem aukcji jest:

GRZYB HERBACIANY KOMBUCHA  1 szt.

+

GRZYBEK TYBETAŃSKI

1 łyżeczka (5ml)

- naturalny probiotyk

zrób sam zdrowotny mleczny napój

 

WYSYŁKA

wykonywana jest od poniedziałku do środy- priorytety

ekonomiczne tylko poniedziałki i wtorki(oczywiście dlatego, żeby grzybki nie leżały przez weekend na poczcie).

Grzybki znajdują się zabezpieczone, w kopercie bąbelkowej.

Do grzybków dołączam przepis na jego hodowlę w formie ulotki. (uwaga - przy zakupie kilku kompletów  wysyłam w jednym opakowaniu i jedną instrukcję, chyba że wyraźnie zaznaczysz, że chcesz ich więcej).

OPIS GRZYBKA TYBETAŃSKIEGO

 grzybek tybetański

Właściwości lecznicze napoju:
1. Reguluje w znacznym stopniu przemianę materii w organizmie.
2. Wspomaga leczenie chorób serca i naczyń wieńcowych, zawałów.
3. Rozkłada tzw. „zły cholesterol” i złogi w naczyniach tętniczych.
4. Wytwarza naturalne i bezpieczne dla układu odpornościowego antybiotyki, a więc leczy wszystkie stany zapalne w organizmie.
5. Wytwarza interferon- najbardziej badaną substancję na świecie, zwalczającą wirusy.
6. Kompilacja substancji tworzonych przez grzybka hamuje wzrost komórek nowotworowych.
7. Reguluje ciśnienie tętnicze oraz poziom glukozy we krwi.
8. Leczy choroby wątroby, śledziony i trzustki.
9. Zbawiennie działa na nerki, pęcherz i przewody moczowe.
10. Leczy choroby dróg żółciowych i rozpuszcza kamienie zalegające w woreczku żółciowym.
11. Szybko i skutecznie leczy choroby przewodu pokarmowego, wrzody żołądka i dwunastnicy.
12. Eliminuje wszelkie stany zmęczenia, wyczerpania.
13. Łagodzi skutki stresu.
14. Zwiększa libido.
15. Działa hamująco na proces starzenia się komórek somatycznych w organizmie.
16. Stosowany jako okłady na bolące miejsca przynosi ulgę w oparzeniach słonecznych.
17. Pomaga walczyć z bezsennością.
18. Wzbogaca mleko w szereg niezbędnych do funkcjonowania witamin stanowiąc ich całkowicie naturalne źródło.
19. Pomaga w chorobach kobiecych, gdyż zawiera pałeczki kwasu mlekowego.
20. Pozytywnie wpływa na mięśnie, stawy i kości.

 

HODOWLA GRZYBKA

Możesz stworzyć własną, domową fabrykę mlecznego, zdrowotnego napoju. Wystarczy do tego łyżeczka prezentowanego tutaj grzybka, którą należy umieścić w słoiku i zalać pół szklanką mleka (nie gotowanego). Po 24 godzinach przemieszać go i przecedzić przez sitko. Używać do tych czynności niemetalowych przedmiotów (sitko, łyżeczka). Mleko przetworzone przez grzybka należy wypić, a samego grzybka dobrze wypłukać na sitku pod bieżącą zimną wodą (do momentu, aż nie będzie pokryty mlekiem- woda po przepłukaniu grzybka będzie czysta). Grzybek zalać w słoiku świeżym mlekiem na kolejne 24 godziny. Słoik nakryć najlepiej gazą i przechowywać w temperaturze pokojowej.

 

KURACJA

Powinna trwać 20 dni bez przerwy. Mleczny napój najlepiej pić tuż przed snem. Następnie zrobić 10 dni przerwy i znów pić przez 20 dni. Kurację można powtarzać kilkakrotnie. W czasie przerwy między kuracjami, gdy nie pijemy mleka przetworzonego przez grzybka, należy zalewać go taką ilością mleka, aby był przykryty i lekko pływał. Oczywiście w tym czasie należy mleko również zmieniać co 24 godziny.

 

Napój mleczny produkowany przez drogocennego grzybka przypomina w smaku kefir. Jeżeli staje się bardziej kwaśny niż zwykle oznacza to, że grzybka zaczyna być za dużo. Należy wtedy zwiększyć ilość mleka, bądź pozbyć się części grzybka. W ciągu około 2 tygodni zwiększa on swoją objętość dwukrotnie.

 

 

Do hodowli grzybka tybetańskiego nadaje się zarówno mleko ze sklepu, jak i mleko „prosto od krowy”. Przy stosowaniu mleka sklepowego należy pamiętać, aby nie było ono odtłuszczone najlepiej 3,2% i pasteryzowne w niskich temperaturach,

 

 

Grzybek potraktowany metalem traci swoje właściwości i ginie. Mleko powinno być zmieniane co 24 godziny.

 

 

Z mlecznego napoju można również zrobić pyszny domowy twarożek. Potrzebujemy do tego 0,5 l mleka i tyle samo napoju z grzybka, tyle że mocnego.

zagrzać mleko do 90*C Dodać napój z grzybka i lekko zamieszać. Poczekać, aż serwatka odzieli się od grudek twarogu i zdjąć z ognia. Odcedzić twaróg od serwatki za pomocą płótna (tetry). I twaróg gotowy do spożycia.

 

JĘZYK NAUKOWY (opis zaczerpnięty z WIKIPEDII)

Proces fermentacji mleka prowadzony jest przez zespół specyficznych mikroorganizmów, koegzystujących w postaci tak zwanych ziaren kefirowych (grzybki kefirowe) o wymiarach od 0,3 do 2 cm i nieregularnym kształcie, często porównywanych do rozgotowanego ryżu lub cząsteczek kalafiora  .

Grzybki kefirowe to symbiotyczny układ bakterii paciorkowców mlekowych, bakterii pałeczek mlekowych i drożdży, Substancją utrzymującą strukturę ziarna kefirowego jest polisacharyd (glukozo-galaktan).

OPIS KOMBUCZY
kombucha
Napój z Kombuchy oprócz wspaniałego smaku przypominającego sok jabłkowy) posiada następujące właściwości:
-wzmacnia układ immunologiczny,
-pomaga w zwalczaniu łuszczycy,
-pomaga w zapobieganiu przeziębień,
-mikroflora Kombuchy hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych,
-reguluje przemianę materii,
-reguluje ciśnienie krwi,
-odtruwa organizm,
-wzmaga spalanie tkanki tłuszczowej,
-przeciwdziała zakłóceniom równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,
-cukry białka oraz tłuszcze zostają lepiej rozłożone, dzięki czemu są lepiej spożytkowane przez organizm (tłuszcze się spalają, a nie zostają odłożonew tkance tłuszczowej),
-zmniejsza objawy menopauzy,-dodaje siły i poprawia koncentrację,
-wzmacnia organy, serce, siłę widzenia ,stawy, skórę oraz włosy,
-łagodzi objawy reumatyzmu,
-zmniejsza ryzyko nowotworów,
-efektywnie pobudzanie śliny i soków trawiennych w żołądku i trzustce przyspieszając perystaltykę jelit,
-wpływa kojąco na układ nerwowy,
-skutecznie przywraca mikroflorę jelit po leczeniu antybiotykami,
-pomaga w leczeniu astmy,
-zmniejsza poziom cholesterolu,
-łagodzi objawy migreny.
HODOWLA
Poniżej podane zostały proporcje na litrowy słoik (ilości poszczególnych składników można sobie przeliczyć na słoik dowolnej pojemności):
grzyb kombucha,
- ok. 100 ml starej cieczy z Kombuchy, tzw. Starter, który ułatwi i przyspieszy proces fermentacji (jeżeli nie posiada się starej cieczy krok ten można swobodnie ominąć),
- 1 łyżeczka/torebka herbaty,
- 800 ml wody,
- 100-125 g cukru,
- gaza i gumka (do nakrycia słoja).
Do Kombuchy NIE dołączam startera !!!
1. Zagotuj wodę i zaparz herbatę,
2. Dodaj cukier.
3. Całość wychłodź do temperatury pokojowej.
4. Umyj grzyba letnią wodą, aby usunąć wszystkie brązowe skazy.
5. Włóż grzyba herbacianego do ostudzonej herbaty gładką stroną do góry.
6. Dolej resztkę starego napoju Kombuchy.
7. Nakryj słój gazą i umocuj ją gumką (grzyb musi oddychać, ale powinno się go chronić przed zanieczyszczeniami).
8. Pozostaw całość na 7 do 12 dni w temperaturze pokojowej (temperatura optymalna to 23°C, jeśli jest za zimno dojrzewanie napoju trwa dłużej, jeśli jest cieplej należy napój sprawdzić po 5 dniach).
9. Napój jest dojrzały, jeśli po poruszeniu słoja nie musuje tzn. nie podnoszą się pęcherzyki.
10. Przefiltruj dojrzały napój przy pomocy filtra do kawy i przechowuj w lodówce.
11. Rozpocznij nowy cykl produkcji przechodząc od punktu nr 1.
Do produkcji napoju z Kombuchy najlepiej nadaje się niefermentowana herbata zielona
UWAGA: Grzybek i napój nie mogą wchodzić w bezpośredni kontakt z metalem ze względu na niekorzystne reakcje jakie może wywołać obecność kwasów

Gotowy napój z Kombuchy przypomina w smaku sok jabłkowy. Jest lekko musujący co sprawia, że po wypiciu czujemy się orzeźwieni…

 

Picie Kombuchy należy zaczynać od niewielkich dawek, powoli je zwiększając z każdym tygodniem. Na początku jedna łyżka stołowa trzy razy dziennie w zupełności wystarczy. Ogólną zasadą jest zaczynanie od małych ilości i systematyczne ich zwiększanie lub przerwanie spożywania np. na jeden dzień w przypadku złej tolerancji napoju.

Napój pijemy schłodzony.

 

Organizm człowieka z łatwością absorbuje substancje lecznicze przez skórę. Na taką leczniczą kąpiel potrzeba pół litra herbaty z Kombuchy, którą należy wlać do wanny ciepłej wody.

 

 

 

Co to jest Kombucha? (opis zaczerpnięty z WIKIPEDII)
Swym kształtem kombucha przypomina białawy lub jasno kremowy naleśnik osiągający do 25 cm średnicy, a w dotyku twardą i lepką masę żelatynową (galaretę).
Z biologicznego punku widzenia jest ona "zlepkiem" kilku rodzajów drożdży i bakterii, które żyją w symbiozie. "Podział pracy" pomiędzy grzybami drożdżowymi i bakteriami wygląda w ten sposób, że drożdże przefermentowują cukier na alkohol dając tym samym podłoże pokarmowe bakteriom, a te przetwarzają alkohol na wartościowe związki.
Przy odpowiedniej pielęgnacji może Ci on towarzyszyć przez całe życie, bo rozmnaża się dość szybko.
Do produkcji napoju herbacianego używa się słodzonej herbaty, do której wkłada się kombuchę. W ciągu 8-12 dni, w procesie skomplikowanych fermentacji, powstaje zdrowotny napój - lekko musujący, smakiem przypominający sok jabłkowy. Kombucha jest więc małą fabryką chemiczną, która produkuje orzeźwiający napój.
Wiodące oddziaływanie Kombuchy polega na oddziaływaniu kwasu glukuronowego, który powoduje silne odtrucie organizmu oraz kwasu mlekowego, który hamując rozwój szkodliwych bakterii jelitowych sprzyja procesowi trawienia.

Podczas fermentacji do napoju dostają się następujące, wartościowe związki:
- kwas glukuronowy, prawoskrętny(L+) kwas mlekowy, kwas octowy, kwas jabłkowy, kwas winowy, kwas foliowy, śladowe ilości bursztynu, kwas malonowy, kwas cytrynowy, kwas szczawiowy,
- żelazo, magnez, sód, potas, wapno, miedź, cynk i inne pierwiastki śladowe,
witaminy B1, B2, B3, B6, B12 i C,
- 14 różnych kwasów amino-karboksylowych, ważne enzymy, garbniki, fermenty: sacharoza, amylaza, katalaza, podpuszczka,
- związki antybiotyczne, alkohol (max 0,5%) oraz dwutlenek węgla.

Zobacz moje pozostałe aukcje: Panelealle

Komentarze

Strona "o mnie"Wszystkie aukcje

Panelealle panel allegro