Przedmiotem aukcji jest:
GRZYB HERBACIANY KOMBUCHA 1 szt.
+
GRZYBEK TYBETAŃSKI
1 łyżeczka (5ml)
- naturalny probiotyk
zrób sam zdrowotny mleczny napój
WYSYŁKA
wykonywana jest od poniedziałku do środy- priorytety
ekonomiczne tylko poniedziałki i wtorki(oczywiście dlatego, żeby grzybki nie leżały przez weekend na poczcie).
Grzybki znajdują się zabezpieczone, w kopercie bąbelkowej.
Do grzybków dołączam przepis na jego hodowlę w formie ulotki. (uwaga - przy zakupie kilku kompletów wysyłam w jednym opakowaniu i jedną instrukcję, chyba że wyraźnie zaznaczysz, że chcesz ich więcej).
OPIS GRZYBKA TYBETAŃSKIEGO
Właściwości lecznicze napoju:1. Reguluje w znacznym stopniu przemianę materii w organizmie.2. Wspomaga leczenie chorób serca i naczyń wieńcowych, zawałów.3. Rozkłada tzw. „zły cholesterol” i złogi w naczyniach tętniczych.4. Wytwarza naturalne i bezpieczne dla układu odpornościowego antybiotyki, a więc leczy wszystkie stany zapalne w organizmie.5. Wytwarza interferon- najbardziej badaną substancję na świecie, zwalczającą wirusy.6. Kompilacja substancji tworzonych przez grzybka hamuje wzrost komórek nowotworowych. 7. Reguluje ciśnienie tętnicze oraz poziom glukozy we krwi.8. Leczy choroby wątroby, śledziony i trzustki.9. Zbawiennie działa na nerki, pęcherz i przewody moczowe.10. Leczy choroby dróg żółciowych i rozpuszcza kamienie zalegające w woreczku żółciowym. 11. Szybko i skutecznie leczy choroby przewodu pokarmowego, wrzody żołądka i dwunastnicy.12. Eliminuje wszelkie stany zmęczenia, wyczerpania.13. Łagodzi skutki stresu.14. Zwiększa libido.15. Działa hamująco na proces starzenia się komórek somatycznych w organizmie. 16. Stosowany jako okłady na bolące miejsca przynosi ulgę w oparzeniach słonecznych.17. Pomaga walczyć z bezsennością.18. Wzbogaca mleko w szereg niezbędnych do funkcjonowania witamin stanowiąc ich całkowicie naturalne źródło.19. Pomaga w chorobach kobiecych, gdyż zawiera pałeczki kwasu mlekowego.20. Pozytywnie wpływa na mięśnie, stawy i kości.
HODOWLA GRZYBKA
Możesz stworzyć własną, domową fabrykę mlecznego, zdrowotnego napoju. Wystarczy do tego łyżeczka prezentowanego tutaj grzybka, którą należy umieścić w słoiku i zalać pół szklanką mleka (nie gotowanego). Po 24 godzinach przemieszać go i przecedzić przez sitko. Używać do tych czynności niemetalowych przedmiotów (sitko, łyżeczka). Mleko przetworzone przez grzybka należy wypić, a samego grzybka dobrze wypłukać na sitku pod bieżącą zimną wodą (do momentu, aż nie będzie pokryty mlekiem- woda po przepłukaniu grzybka będzie czysta). Grzybek zalać w słoiku świeżym mlekiem na kolejne 24 godziny. Słoik nakryć najlepiej gazą i przechowywać w temperaturze pokojowej.
KURACJA
Powinna trwać 20 dni bez przerwy. Mleczny napój najlepiej pić tuż przed snem. Następnie zrobić 10 dni przerwy i znów pić przez 20 dni. Kurację można powtarzać kilkakrotnie. W czasie przerwy między kuracjami, gdy nie pijemy mleka przetworzonego przez grzybka, należy zalewać go taką ilością mleka, aby był przykryty i lekko pływał. Oczywiście w tym czasie należy mleko również zmieniać co 24 godziny.
Napój mleczny produkowany przez drogocennego grzybka przypomina w smaku kefir. Jeżeli staje się bardziej kwaśny niż zwykle oznacza to, że grzybka zaczyna być za dużo. Należy wtedy zwiększyć ilość mleka, bądź pozbyć się części grzybka. W ciągu około 2 tygodni zwiększa on swoją objętość dwukrotnie.
Do hodowli grzybka tybetańskiego nadaje się zarówno mleko ze sklepu, jak i mleko „prosto od krowy”. Przy stosowaniu mleka sklepowego należy pamiętać, aby nie było ono odtłuszczone najlepiej 3,2% i pasteryzowne w niskich temperaturach,
Grzybek potraktowany metalem traci swoje właściwości i ginie. Mleko powinno być zmieniane co 24 godziny.
Z mlecznego napoju można również zrobić pyszny domowy twarożek. Potrzebujemy do tego 0,5 l mleka i tyle samo napoju z grzybka, tyle że mocnego.
zagrzać mleko do 90*C Dodać napój z grzybka i lekko zamieszać. Poczekać, aż serwatka odzieli się od grudek twarogu i zdjąć z ognia. Odcedzić twaróg od serwatki za pomocą płótna (tetry). I twaróg gotowy do spożycia.
JĘZYK NAUKOWY (opis zaczerpnięty z WIKIPEDII)
Proces fermentacji mleka prowadzony jest przez zespół specyficznych mikroorganizmów, koegzystujących w postaci tak zwanych ziaren kefirowych (grzybki kefirowe) o wymiarach od 0,3 do 2 cm i nieregularnym kształcie, często porównywanych do rozgotowanego ryżu lub cząsteczek kalafiora .
Grzybki kefirowe to symbiotyczny układ bakterii paciorkowców mlekowych, bakterii pałeczek mlekowych i drożdży, Substancją utrzymującą strukturę ziarna kefirowego jest polisacharyd (glukozo-galaktan).
Gotowy napój z Kombuchy przypomina w smaku sok jabłkowy. Jest lekko musujący co sprawia, że po wypiciu czujemy się orzeźwieni…
Picie Kombuchy należy zaczynać od niewielkich dawek, powoli je zwiększając z każdym tygodniem. Na początku jedna łyżka stołowa trzy razy dziennie w zupełności wystarczy. Ogólną zasadą jest zaczynanie od małych ilości i systematyczne ich zwiększanie lub przerwanie spożywania np. na jeden dzień w przypadku złej tolerancji napoju.
Napój pijemy schłodzony.
Organizm człowieka z łatwością absorbuje substancje lecznicze przez skórę. Na taką leczniczą kąpiel potrzeba pół litra herbaty z Kombuchy, którą należy wlać do wanny ciepłej wody.
Co to jest Kombucha? (opis zaczerpnięty z WIKIPEDII)Swym kształtem kombucha przypomina białawy lub jasno kremowy naleśnik osiągający do 25 cm średnicy, a w dotyku twardą i lepką masę żelatynową (galaretę).Z biologicznego punku widzenia jest ona "zlepkiem" kilku rodzajów drożdży i bakterii, które żyją w symbiozie. "Podział pracy" pomiędzy grzybami drożdżowymi i bakteriami wygląda w ten sposób, że drożdże przefermentowują cukier na alkohol dając tym samym podłoże pokarmowe bakteriom, a te przetwarzają alkohol na wartościowe związki.Przy odpowiedniej pielęgnacji może Ci on towarzyszyć przez całe życie, bo rozmnaża się dość szybko.Do produkcji napoju herbacianego używa się słodzonej herbaty, do której wkłada się kombuchę. W ciągu 8-12 dni, w procesie skomplikowanych fermentacji, powstaje zdrowotny napój - lekko musujący, smakiem przypominający sok jabłkowy. Kombucha jest więc małą fabryką chemiczną, która produkuje orzeźwiający napój.Wiodące oddziaływanie Kombuchy polega na oddziaływaniu kwasu glukuronowego, który powoduje silne odtrucie organizmu oraz kwasu mlekowego, który hamując rozwój szkodliwych bakterii jelitowych sprzyja procesowi trawienia.Podczas fermentacji do napoju dostają się następujące, wartościowe związki:- kwas glukuronowy, prawoskrętny(L+) kwas mlekowy, kwas octowy, kwas jabłkowy, kwas winowy, kwas foliowy, śladowe ilości bursztynu, kwas malonowy, kwas cytrynowy, kwas szczawiowy,- żelazo, magnez, sód, potas, wapno, miedź, cynk i inne pierwiastki śladowe,witaminy B1, B2, B3, B6, B12 i C,- 14 różnych kwasów amino-karboksylowych, ważne enzymy, garbniki, fermenty: sacharoza, amylaza, katalaza, podpuszczka,- związki antybiotyczne, alkohol (max 0,5%) oraz dwutlenek węgla.
Zobacz moje pozostałe aukcje:
Strona "o mnie"Wszystkie aukcje
Panelealle