Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Grzybek tybetański (kefirowy)

18-06-2012, 6:17
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 18.49 zł      Najwyzsza cena licytacji: 18.49 zł     
Użytkownik martamaja
numer aukcji: 2348057161
Miejscowość Wrocław
Kupiono sztuk: 1    Licytowało: 1    Wyświetleń: 58   
Koniec: 24-05-2012 23:32:04

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 
 

GRZYBEK TYBETAŃSKI (KEFIROWY)

 

Przedmiotem aukcji jest starter ziaren grzybka tybetańskiego, który potrafi zamienić mleko we wspaniały napój (kefir) o zdrowotnych właściwościach. Umożliwia on rozpoczęcie własnej hodowli grzybka i produkcji probiotycznego napoju.

 

Przy wszechobecnych wosokoprzetworzonych pokarmach dominujących w naszej diecie picie tego naturalnego probiotyku może zrównoważyć szaleństwa niezdrowej smażonej mięsnej kuchni, czy innych pokarmów przyczyniających się do problemów z trawieniem.

 


CO TO JEST?

Ziarna kefirowe przypominają w wyglądzie malutkie różyczki kalafiora o wymiarach od 3 do 20mm i nieregularnym kształcie.

Są to symbiotyczne układy wyselekcjonowanych mikroorganizmów – głównie bakterii i drożdży utrzymywanych w tzw. kefiranie - polisacharyd (glukozo-galaktan), który jest substancją utrzymującą strukturę ziarna kefirowego.

Ziarna zalane mlekiem i pozostawione w cieple powodują fermentację, a w jej efekcie otrzymujemy probiotyczny, doskonale wspomagający trawienie, napój. Już po 24 godzinach można cieszyć się smakiem przypominającym dawne „kwaśne mleko”. Najlepiej smakuje schłodzony.

 


WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE

Napój z grzybka (kefir) jest bogaty w białko, witaminy, minerały, aminokwasy i enzymy.

Dzięki zawartości witamin z grupy B (B1, B6, B9-kwas foliowy), wspomaga proces tworzenia czerwonych krwinek, a także wspomaga proces trawienia białek pokarmowych i cukrów oraz korzystnie wpływa na stan skóry. Kefir zawiera także witaminę K, A oraz D.

Witaminy zawarte w kefirze z ziaren grzybka tybetańskiego są ponadto łatwo przyswajalne przez organizm, bo są składnikami naturalnie otrzymanego produktu.

Wytworzony w procesie fermentacji kwas mlekowy wspomaga wchłanianie wapnia oraz hamuje procesy gnilne w jelitach. Kwaśny odczyn zapobiega wszelkim infekcjom.

 

Podkreśla się następujące właściwości kefiru otrzymanego z ziaren grzybka tybetańskiego:

  •  antybakteryjne,
  •  antygrzybiczne,
  •  antynowotworowe,
  •  przeciwzapalne,
  • podnoszące odporność.

 

Spożywanie kefiru:

  • reguluje przemianę materii ,
  •  wspomaga leczenie chorób serca i naczyń wieńcowych,
  •  rozkłada tzw. „zły cholesterol” i złogi w naczyniach tętniczych,
  •  leczy stany zapalne wytwarzając naturalne i bezpieczne dla układu odpornościowego antybiotyki,
  •  wytwarza interferon zwalczający wirusy,
  •  hamuje wzrost komórek nowotworowych,
  •  reguluje ciśnienie tętnicze oraz poziom glukozy we krwi,
  •  leczy choroby wątroby , śledziony i trzustki ,
  •  zbawiennie działa na nerki , pęcherz i przewody moczowe ,
  •  leczy choroby dróg żółciowych i rozpuszcza kamienie zalegające w woreczku żółciowym ,
  •  leczy choroby przewodu pokarmowego, wrzody żołądka i dwunastnicy,
  •  eliminuje stany zmęczenia i wyczerpania,
  •  łagodzi skutki stresu,
  •  pomaga walczyć z bezsennością,
  •  zwiększa libido,
  •  hamuje proces starzenia się komórek,
  •  przynosi ulgę w oparzeniach słonecznych (stosowany zewnętrznie).

 

 

 

Kup ziarna kefirowe do i rozpocznij kurację zgodnie z zasadami hodowli podanymi poniżej!

Potrzebne Ci będą tylko:

  1.  Starter ziaren (dwie łyżeczki ziaren na szklankę mleka);
  2.  Szklanka mleka (najlepiej nieodtłuszczonego);
  3.  Szklany słoik lub pojemnik z oddychającym wieczkiem (może być gaza zamiast wieczka);
  4.  Niemetalowe sitko;
  5. Niemetalowa łyżka.

 

 

 

 

ZASADY HODOWLI

  1. Grzybka przepłucz zimną bieżącą wodą na plastikowym sitku aż nie będzie pokryty mlekiem, a woda po przepłukaniu grzybka będzie czysta.
  2. Zalej w słoiku lub naczyniu szklanym dwie łyżeczki przepłukanego grzybka szklanką nieprzegotowanego mleka (jeśli jest go więcej, to proporcjonalnie dolać więcej mleka).
  3. Słoik lub naczynie przykrywamy gazą lub filtrem (np. takim do parzenia kawy), by zapewnić dostęp powietrza, ale zabezpieczyć przed zabrudzeniami.
  4. Odstaw naczynie na 24 godziny w ciepłe miejsce.
  5. Po 24 godzinach przemieszaj go plastikową lub drewnianą łyżką i przecedź przez plastikowe sitko - napój nadaje się natychmiast do picia lub po schłodzeniu w lodówce (najlepiej spożyć w ciągu kolejnej doby).
  6. Grzybka przepłucz zimną bieżącą wodą na plastikowym sitku aż nie będzie pokryty mlekiem, a woda po przepłukaniu grzybka będzie czysta.
  7. Ponownie umieść grzybka w słoiku i zalej na 24 godziny mlekiem
  8. itd.

 


UWAGI:


Optymalna temperatura hodowli grzybka to 18-20 *C (temperatura pokojowa).

 

Do hodowli grzybka używać niemetalowych przedmiotów !!!

 

Mleko kupować lepiej nieodtłuszczone (min. 1,5%) i nie UHT (zabite są wszystkie bakterie), ale raczej tylko pasteryzowane (no, chyba, że możemy mieć w ogóle idealne niepasteryzowane i nieodtłuszczone „prosto od krowy”).

Kuracja ma trwać 20 dni, po których następuje 10-cio dniowa przerwa. Kurację powtarzamy nawet przez 5-6 m-cy.

 

W okresach 10 dniowych przerw nadal zmieniamy grzybkowi mleko i powtarzamy zabiegi związane z hodowlą, choć nie pijemy kefiru.

 

Podczas hodowli grzybek rośnie i zwiększa swoją objętość, więc można się nim podzielić lub produkować i wypijać większe ilości napoju.

 

Zalewając większą ilość grzybka mniejszą ilością mleka skracamy czas produkcji napoju (np. po 8h  zamiast po 24h). Prawidłowo powinien on mieć kwaskowaty smak podobny do kefiru lub kwaśnego mleka (proporcja 2 łyżeczki grzybka na 1 szklankę mleka na 24 h). Jeśli grzybka jest dużo, a mleka mało, to napój otrzymamy szybciej, a przetrzymując dłużej grzybka 24 godziny fermentacja będzie bardzo zaawansowana, a smak napoju bardzo kwaśny.

 

Grzybka można mrozić lub suszyć, jeśli planowana jest np. dłuższa przerwa w stosowaniu kuracji.

 

 

SERDECZNIE POLECAM!!!

NA ZDROWIE!!!


 


 
 

 

ABY SPRAWNIE ZAKOŃCZYĆ TRANSAKCJĘ

ZAPOZNAJ SIĘ Z PONIŻSZYMI ZASADAMI

 

Udział w aukcji oznacza akceptacje regulaminu niniejszych zasad.

 

Po zakończeniu aukcji proszę o e-mail z wypełnionym formularzem opcji dostawy, gdzie zaznaczyć proszę adres wysyłki.

 

Po zakończeniu aukcji dostaniecie Państwo e-mail z systemu Allegro, gdzie znajdą Państwo niezbędne do przelewu dane.

 

W tytule przelewu proszę o podanie LOGIN-u oraz numeru akcji Allegro!!!

 

UWAGA!!! Wybranie opcji Płacę z Allegro, wydłuża czas realizacji transakcji o maksymalnie 3 dni robocze z uwagi na dodatkowy przepływ pieniędzy rachunek systemu Allegro.

 

Z uwagi na przesyłanie żywych organizmów i uniknięcie przetrzymywania przesyłki przez weekend na poczcie, zamówienia realizowane są w poniedziałki i wtorki przesyłką listową priorytetową.

 

Przesyłka w plastikowym, zabezpieczonym pojemniku, w kopercie bąbelkowej (nie w woreczku strunowym, jak na innych aukcjach).

 

Na e-mail Kupującego przesyłam ulotkę o hodowli.

 

Nie wysyłam za pobraniem.