Grzybki tybetańskie znane są na świecie od setek lat.
O ich właściwościach leczniczych jako pierwsi przekonali
się tybetańscy mnisi.
Podobno to dzięki piciu kefiru z grzybka zachowali
długowieczność oraz cieszyli się wybitnym zdrowiem.
![photo Kefir_zpsfd0414d2.jpg](http://i66.photobucket.com/albums/h257/gothic1292/Kefir_zpsfd0414d2.jpg)
Grzybki tybetańskie są to naturalne skupiska wielu populacji
symbiotycznych mikroorganizmów o specyficznych
właściwościach.
Możesz stworzyć własną, domową fabrykę tego
mlecznego, zdrowotnego napoju.
Wystarczy tylko łyżeczka prezentowanego grzybka
tybetańskiego, który możesz nabyć na mojej aukcji
w bardzo niskiej cenie!
Kefir z grzybka tybetańskiego, w odróżnieniu od
komercyjnie produkowanych kefirów, które nabyć
można w sklepie jest bogaty w białka, wapń, witaminy
z grupy B, witaminę K oraz minerały takie jak fosfor,
wapń i magnez.
Spektrum korzystnych mikroorganizmów zawartych
w sklepowych kefirach jest znacznie bardziej ograniczone.
Większość z nich nie zawiera także żywych kultur
drożdży, co zmienia charakter fermentacji,
a w konsekwencji ich mikroflora, skład i właściwości nie
są tak wszechstronne, jak w przypadku kefiru
otrzymanego z ziaren grzybka tybetańskiego, którego
dużą porcję możesz zakupić na tej aukcji.
Ziarna kefirowe grzybka tybetańskiego przypominają
w wyglądzie malutkie różyczki kalafiora o wymiarach
od 3 mm do 2 cm i nieregularnym kształcie i barwie od
białej do żółtawej. Są to symbiotyczne układy
wyselekcjonowanych mikroorganizmów – głównie
bakterii i drożdży utrzymywanych w tzw. kefiranie,
który jest substancją utrzymującą strukturę
ziarna kefirowego.
![photo Kefir2_zps63bfd25c.jpg](http://i66.photobucket.com/albums/h257/gothic1292/Kefir2_zps63bfd25c.jpg)
Zalane mlekiem i pozostawione w cieple powodują jego
fermentację, a w efekcie otrzymujemy probiotyczny,
doskonale wspomagający trawienie, napój.
Już po 24 godzinach od zalania grzybków tybetańskich
zwykłym mlekiem można cieszyć się własnym kefirem.
Jego smak jest lekko kwaśny, przypomina dawne
„kwaśne mleko”. Jest też delikatnie gazowany.
Najlepiej smakuje schłodzony.
Produkowanie tego smacznego i zdrowego napoju jest
bardzo proste i możliwe do wykonania w domu.
Właściwości kefiru wyprodukowanego z grzybków
tybetańskich są imponujące:
-hamuje starzenie komórek
-poprawia wygląd skóry, paznokci i włosów
-jest źródłem wielu witamin
-poprawia przemianę materii
-poprawia libido
-łagodzi skutki alergii
-pobudza działanie układu odpornościowego
-zapobiega powstaniu miażdżycy
-oczyszcza układ moczowy
-pobudza działanie układu odpornościowego
-wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy
-poprawia pracę nerek
-pomaga walczyć z bezsennością
-wspomaga leczenie chorób układu krążenia
-przynosi ulgę przy oparzeniach słonecznych, gdy stosujemy
go jako okłady
-reguluje ciśnienie tętnicze i poziom glukozy we krwi
-hamuje wzrost komórek nowotworowych
-leczy stany zapalne w organizmie
-wpływa pozytywnie na mięśnie, stawy oraz kości.
-leczy choroby dróg żółciowych i rozpuszcza kamienie
zalegające w woreczku żółciowym
-pomaga walczyć z bezsennością, wyczerpaniem i stresem
-łagodzi choroby przewodu pokarmowego, tj. wrzody żołądka
i inne,
-rozkłada tzw. „zły cholesterol” i złogi w naczyniach tętniczych
-wytwarza naturalne i bezpieczne dla układu odpornościowego
antybiotyki
-oczyszcza i odtruwa organizm
-leczy choroby wątroby, śledziony i trzustki
-eliminuje stany zmęczenia i wyczerpania Grzybek tybetański - przeciwwskazania
-nadużywanie alkoholu
-nietolerancja produktów mlecznych (nietolerancja laktozy)
-stosowanie leków (zwłaszcza antybiotyków)
-osoby cierpiące na cukrzycę, stosujące preparaty insuliny
ciąża – brak przeciwwskazań, ale stosowanie kefiru najlepiej
skonsultować z lekarzem!
Grzybek tybetański - hodowla krok po kroku:
1. Do szklanego słoika włożyć dwie łyżeczki grzybka.
Następnie zalać szklanką nieprzegotowanego, zwykłego,
najlepiej nieodtłuszczonego mleka 3,2%.
Dobrze nadaje się, (a nawet lepiej) mleko „prosto od krowy”.
Proporcje: na każdą łyżeczkę grzybka potrzeba 150 ml mleka
2. Wlot słoika przykryć gazą i zabezpieczyć gumką recepturką.
3. Odstawić słoik na 24h w temperaturze pokojowej
(18-24 oC).
4. Po dobie kefir przemieszać i grzybka odcedzić na sitku.
5. Grzybka przepłukać letnią wodą
i ponownie umieścić w słoiku.
Cykl powtarzać. Mleko należy zmieniać co 24 godziny.
UWAGA:
Podczas hodowli grzybka tybetańskiego nie należy stosować
żadnych metalowych przedmiotów - grzybek potraktowany
metalem traci swoje właściwości i ginie.
Można używać przedmiotów drewnianych, plastikowych
i szklanych.
Pozyskany po 24 godzinach napój nadaje się
natychmiast do picia lub po schłodzeniu w lodówce.
Najlepiej go spożyć w ciągu kolejnej doby.
Jeżeli staje się bardziej kwaśny niż zwykle oznacza to,
że grzybka zaczyna być za dużo.
Należy wtedy zwiększyć ilość mleka, bądź pozbyć się
części grzybka.
W ciągu około 2 tygodni grzybek tybetański zwiększa on
swoją objętość dwukrotnie.
Kuracja grzybkiem tybetańskim.
Kurację zaczynamy od picia małych ilości kefiru i uważnie
obserwujemy reakcję własnego organizmu na probiotyki, które
wraz z kefirem zasiedlać będą układ pokarmowy.
Powinna trwać 20 dni, po których następuje
10-cio dniowa przerwa.
Kurację powtarzamy nawet przez 5-6 m-cy.
W okresach 10 dniowych przerw nadal zmieniamy grzybkowi mleko i powtarzamy zabiegi
związane z hodowlą, choć nie pijemy kefiru.
![photo Kefir3_zps5080a3f1.jpg](http://i66.photobucket.com/albums/h257/gothic1292/Kefir3_zps5080a3f1.jpg)
Podczas hodowli grzybek rośnie i zwiększa swoją objętość,
więc można się nim podzielić lub produkować i wypijać większe
ilości napoju, czy spożytkować jego nadmiar zgodnie z
podanymi w ulotce dołączonej do grzybka przepisami
kulinarnymi i kosmetycznymi.
Grzybka można też mrozić, jeśli planujemy np. dłuższą
przerwę w stosowaniu kuracji.
Po kilku dniach od rozmnożenia odzyskuje dawną „formę”
Przedmiotem aukcji jest DUŻA PORCJA grzybka
tybetańskiego (2 łyżeczki), która wystarczy
na 300 ml mleka!
DOŁĄCZAM GRATIS przepis na jego hodowlę oraz różne
przepisy kulinarne i kosmetyczne, dotyczące
wykorzystania grzybka tybetańskiego
w formie ulotki.
Służę również pomocą w hodowli.
-------------------------------------------------------------
LICZBA SZTUK OGRANICZONA!
JEST TO NAJLEPSZA OFERTA NA ALLEGRO!
2 ŁYŻECZKI GRZYBKA TYBETAŃSKIEGO W CENIE 1!
-------------------------------------------------------------
Jeśli interesuje Cię ogrodnictwo lub jesteś
działkowiczem, zapraszam też na inne moje aukcje.
Znajdziesz tam ciekawe i rzadkie rośliny w bardzo
niskich cenach.
Zapraszam!
|