Historia cudownego grzybka zaczyna się w górach Kaukazu. Został odkryty przez przypadek przy produkcji
zsiadłego mleka. Ludność Kaukazu należy do długowiecznych, dożywają w zdrowiu bardzo sędziwego
wieku, 100-115 lat nie należy do rzadkości.
Prawdopodobnie grzybek trafił do Polski za sprawą profesora, który przez 5 lat mieszkał w Indiach. W tym
czasie bardzo ciężko zachorował na raka wątroby. Opiekował nie nim tybetański mnich dając mu do picia grzybek
a mleka. Do kraju wrócił zdrowy ze szczepem cudownego eliksiru.
Kurację grzybkiem stosujemy przez 20 dni, pijemy go najlepiej przed snem. Po tym czasie robimy 10 -cio
dniową przerwę. Cykl taki możemy powtarzać przez dłuższy okres czasu, nawet parę lat. Robienie przerw nie
jest konieczne. Ale organizm może się uodpornić na działanie grzybka, więc po przerwie substancje
lecznicze działają lepiej.
Właściwości lecznicze grzybka:
reguluje przemianę materii, zapobiega zaparciom
obniża poziom złego cholesterolu
wspomaga leczenie serca
wytwarza naturalne antybiotyki, leczy stany zapalne
hamuje wzrost komórek rakowych
leczy choroby przewodu pokarmowego, wrzody żołądka i dwunastnicy
łagodzi skutki stresu, eliminuje zmęczenie, wyczerpanie
zwiększa libido
opóźnia proces starzenia się komórek
pomaga walczyć z bezsennością
zewnętrznie: pomaga na oparzenia słoneczne
dostarcza wielu witamin
Hodowla grzybka
2 łyżeczki grzybka,
słoik,
szklanka mleka (nie gotowanego),
plastikowa lub drewniana łyżka (nie mogą być metalowe)
sitko,
gaza.
Zalać w słoiku dwie łyżeczki grzybka szklanką mleka. (analogicznie - na 1 łyżeczkę grzybka przypada ok 150ml
mleka itd.).
Po 24 godzinach przemieszać go i przecedzić przez sitko.
Grzybka na sitku przepłukać zimną bieżącą wodą. (aż nie będzie pokryty mlekiem, a woda po przepłukaniu
grzybka będzie czysta).
Ponownie umieścić grzybka w słoiku i zalać na 24 godziny mlekiem. (nie wolno zakręcać słoika, należy go
zabezpieczyć gazą).
Optymalna temperatura dla grzybka to 18-20*C, czyli temperatura pokojowa. Dla urozmaicenia smaku możemy
dodać sezonowe owoce np. truskawki, maliny, jagody, jeżyny itp.