Kiełki gryki (tatarki) mają sporo witamin, (najwięcej jednak C i z grupy B) i minerałów: fosforu, potasu, wapnia, miedzi, magnezu, żelaza. Wyróżnia je spośród innych wysoka zawartość lizyny – aminokwasu odpowiedzialnego między innymi za rozwój kośćca. Dbają zatem o nasze kości i zęby, wzmacniają organizm, oczyszczają go z toksyn.
Smak mają delikatny, słodkawy – idealnie nadają się do kanapek, np. zamiast sałaty (smak zachęca do spożywania dużych ilości naraz :) ) - pasują do zup i dań warzywnych, można też je lekko poddusić, doprawić na pikantnie i używać do nadzienia i farszów. Dobrze komponują się z owocami - zarówno świeżymi, jak i suszonymi.
UPRAWA: Kiełki najłatwiej jest uprawiać w kiełkownicy (specjalnym naczyniu do uprawy kiełków), lecz udaje się także łatwo otrzymać w słoiku, jak i w płytkiej warstwie zwykłej ziemi. Przed uprawą należy się upewnić, czy gryka nie jest pozbawiona łuski.
WARTOŚCI ODŻYWCZE KIEŁKÓW GRYKI:
Witaminy:B2, B4, B6, B8, C
Makroelementy:Wapń, fosfor, żelazo, sód, magnez, potas, mangan, miedź, cynk
Ponadto:kwas foliowy, błonnik, białko 13,2%
CO KUPUJESZ? Przedmiotema aukcji jest opakowanie nasion 40 g. pochodzące od polskiego producenta. Są one standaryzowane, co gwarantuje ich jakość i żywotność. Kupując nasiona z niewiadomego źródła nie masz żadnej gwarancji, że coś w ogóle z nich wykiełkuje.
Domowy sposób uprawy kiełków: Nasiona należy dokładnie przepłukać, wsypać do czystego słoika w takich ilościach, aby przykrywały dno i zalać na kilka godzin przegotowaną, letnia wodą (można zostawić na noc). Następnie należy zlać wodę. Nasiona ponownie przepłukać, słoik nakryć gazą, obwiązać gumką i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Przepłukiwać i zlewać wodę co najmniej dwa razy dziennie. Kiełki są gotowe do spożycia po 3-6 dniach.
SPRZEDAJEMY WSZYSTKIE NASIONA NA KIEŁKI !!!
SPRAWDŹ POZOSTAŁE AUKCJE !!!
Koszt wysyłki jest niezależny od liczby zamówionych opakowań!