GRYKA - Fagopyrum esculentum
Kiełki gryki / buckwheat sprouts / można wymieszać z suszonymi owocami (np. na sałatkę), ale doskonale nadają się też do świeżych owoców i miodu. Ponadto sprawdzają się jako składnik sosów, zup, sałatek i kanapek.Charakteryzują się barwą w różnych odcieniach koloru zielonego. Mają lekko ostry smak.
Kiełki gryki zapobiegają powstawaniu chorób nowotworowych. Ponadto mobilizują układ odpornościowy i uzupełniają niedobory witamin A, C, PP oraz pierwiastków takich jak wapń lub żelazo. Pomagają w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego.
Nasiona należy opłukać, ale nie moczyć. Nasiona wsypać do kiełkownicy i polać delikatnie przegotowaną, letnią wodą. Kiełkownicę umieścić w ciepłym i zaciemnionym miejscu. Kiełki należy podlewać 3-4 razy dziennie. Po 2-3 dniach nadają się do jedzenia. Można przechowywać je w lodówce przez krótki czas.
Licytujesz: 1 opakowanie nasion o sprawdzonej zdolności kiełkowania .
Waga: 100g .
WAŻNE : KUPUJĄC NA KILKU NASZYCH AUKCJACH LUB KILKA PRZEDMIOTÓW POKRYWASZ TYLKO JEDEN KOSZT WYSYŁKI UZALEŻNIONY OD WAGI PRZESYŁKI.
ZAPRASZAMY DO NASZEGO SKLEPU NA POZOSTAŁE AUKCJE
|