|
Grusze
autor: Praca zbiorowa
wydawca: Hortpress
rok wydania: 2010
ilość stron: 143
isbn: 978[zasłonięte][zasłonięte]15743
format: 170x240 mm
oprawa: miękka
Publikacja zawiera najnowsze informacje na temat odmian gruszy i nowoczesnej uprawy sadów gruszowych. Grusza jest gatunkiem, który daje duże możliwości intensyfikacji produkcji. Wprowadzenie do sadów gruszowych nowych rozwiązań związanych z systemami sadzenia czy prowadzenia drzew powinna przyczynić się do zwiększenia produkcji gruszek w naszym kraju.
Spis treści:
Wstęp
Historia uprawy gruszy
Kierunki hodowli oraz problemy w uprawie gruszy
Jakość owoców
Barwa skórki
Pora dojrzewania gruszek
Cechy produkcyjne
Odporność na choroby
Zaraza ogniowa
Parch gruszy
Zamieranie gruszy
Odporność na szkodniki
Wytrzymałość na mróz
Wytrzymałość na przymrozki wiosenne
Tolerancja odmian na niesprzyjające warunki środowiska
Odmiany grusz europejskich
Odmiany letnie
Odmiany jesienne
Odmiany zimowe
Podkładki dla gruszy
Zapylanie gruszy
Uprawa, cięcie i formowanie grusz europejskich
Wymagania klimatyczno-glebowe gruszy
Nawożenie
Cięcie i formowanie drzew gruszy
Formowanie korony stożkowej
Ogólne zasady cięcia
Cięcie w pierwszych latach po posadzeniu drzew
Cięcie drzew gruszy w pełni owocowania
Terminy cięcia drzew gruszy
Zabiegi wspomagające formowanie gruszy
Przerzedzanie zawiązków gruszy
Ochrona gruszy przed chorobami i szkodnikami
Choroby gruszy i ich zwalczanie
Choroby pochodzenia grzybowego
Choroby pochodzenia bakteryjnego
Choroby pochodzenia wirusowego i fitoplazmatycznego
Szkodniki gruszy
Monitoring i rozpoznawanie szkodników gruszy
Organizmy pożyteczne w sadach gruszowych
Zbiór i przechowywanie gruszek
Fizjologia dojrzewania gruszek
Zbiór owoców
Warunki przechowywania
Dojrzewanie
Transport
Choroby przechowalnicze
Choroby powodowane przez grzyby
Choroby fizjologiczne gruszek
Grusze azjatyckie
Odmiany
Podkładki
Wymagania uprawowe
Cięcie i formowanie
Choroby i szkodniki
Zbiór i przechowywanie
Indeks
|