Grusza azjatycka 'Kosui' [1]
(wczesna)
Wyróżniają się okrągłymi owocami o kremowym, soczystym, niezwykle smacznym miąższu. Należy je zbierać w momencie dojrzałości konsumpcyjnej. Szczególnie przydatna na działki gdyż jest całkowicie odporna na choroby w tym i na rdze gruszy. Idealna do formowania w formy ozdobne np. świecznik. W warunkach polskich dla wszystkich gruszek azjatyckich najlepszą podkładką jest grusza kaukaska. Odmiana gruszy azjatyckiej o średnio silnym wzroście. Owoce wielkości 100-120g, kształtem przypominają jabłka. Skórka zielonożółta, miąższ średnio ziarnisty, soczysty, słodki, smaczny. Owoce dojrzewają w drugiej połowie VIII. Zapylacze: Chojuro.
18zł / szt.
Grusza azjatycka "Chojuro" [2]
(średnio późna)
- Owoce duże, kulistospłaszczone o zielonkawej skórce, która w pełnej dojrzałości zmienia się na brązową. Na powierzchni owocu znajduje się bardzo dużo szarobiałych przetchlinek. Miąższ jest jędrny, bardzo soczysty. Owoce dojrzewają na początku września i można je przechowywać. Drzewa są bardzo plenne i rosną umiarkowanie silnie.
18zł / szt.
-
Grusza azjatycka 'Hosui' [3]
(późna)
Zaczyna owocować już w pierwszych latach po posadzeniu, co roku dając bardzo obfite plony. Odporna na choroby. W drugiej dekadzie IX, rodzi ładne, kuliste, złotobrązowe owoce, o kremowym, bardzo soczystym, słodnik, wyjątkowo smacznym miąższu.
18zł / szt.
Grusza azjatycka 'Shinseiki' [4]
Pyrus pyrifolia 'Shinseiki' (wczesna)
Japońska odmiana, o wczesnym terminie dojrzewania owoców, wzrost drzewa średnio silny, odmiana bardzo plenna, owoce średniej wielkości, kuliste, spłaszczone, mają żółtozieloną, gładką skórkę, miąższ jest kruchy, soczysty, średnio słodki z dużą zawartością kwasów, smaczny, owoce można przechowywać w chłodni do 2 miesięcy.
18zł / szt.
|