Wzornictwo wykorzystujące proste linie i zastosowanie materiałów wysokiej jakości tworzy idealne połączenie, sprawiając, że grillowanie staje się niezwykłym doświadczeniem. Wysokiej jakości konstrukcja i przemyślane rozwiązania techniczne zostały opracowane w Szwajcarii. Grille Outdoorchef łączą tradycję i pasję grillowania z najnowocześniejszymi technologiami. Zastosowany system lejków pozwala na łatwe grillowanie bezpośrednie i pośrednie. Pokrywa grill na zawiasach i specjalna budowa rusztów ułatwia napełnić grilla węglem lub brykietem przed jak i podczas grillowania. Podwozie, zintegrowany uchwyt i duże kółka pozwalają na łatwe manewrowanie grillem.
Otwierany ruszt na wspornikach ułatwia dodanie węgla w każdym momencie grillowania; misa grilla z otworem wentylacyjnym ułatwiającym regulowanie temperatury wewnątrz grilla; pojemnik na popiół, w zestawie wieszak na akcesoria. Idealne urządzenie do grillowanie pośredniego jak i bezpośredniego. Przy grillowaniu pośrednim potrawa umieszczana jest nad zamkniętą częścią leja, gdzie chroniona jest przez bezpośrednim płomieniem. W przypadku metody bezpośredniej, mięso umieszczamy bezpośrednio nad żarem, czyli otworem leja. Idelna sposób na grillowanie potraw wymagających krótkiego grillowania w wysokiej temperaturze.
Ciepło może być łatwo regulowane w grillach węglowych Outdoorchef. Przez otwieranie i zamykanie specjalnych otworów, zwiększamy lub zmniejszamy spadek temperatury.