Opis produktu
Pomysł stworzenia Big Green Egg sięga korzeniami Dalekiego Wschodu i Azji, a inspiracją były gliniane piece sprzed 3000 lat używane w Chinach. Pomysł zaadoptowali też Japończycy i nazwali swoje piece „kamado”.
Po latach, a dokładniej po II Wojnie Światowej, pomysł trafił do Stanów Zjednoczonych, akurat w czasach gdy swoją popularność zdobywały tam grillowane burgery co pomogło zdobyć im coraz większą popularność.
Swoją premierę Big Green Egg miał w roku 1974. Tradycyjna glina została zastąpiona specjalną kompozycją ceramiki, tak dobranej przez NASA, by była ona wyjątkowo odporna i wytrzymała nawet w trudnych warunkach atmosferycznych.
Prawdziwi koneserzy docenili zalety pieca Big Green Egg a ekspansja międzynarodowa była nieunikniona
Korzyści
Największą zaletą Big Green Egg jest niezawodność i perfekcyjna jakość przygotowywanych w nich potraw. Wilgotność w środku i chrupiąca skórka to tylko dwie z wielu możliwości jaką daje Egg, jest bezkonkurencyjny.
Przyjazny i łatwy w użyciu
Osiąga pożądaną temperaturę już w 15 minut od rozpalenia. Ceramiczna skorupa i pierścienie koncentrują ciepło dzięki czemu jesteśmy w stanie dokładnie kontrolować poziom temperatury w środku. Wielką zaletą jest równomierna dystrybucja ciepła w całym urządzeniu. Egg jest bardzo wydajny, jedna „porcja” węgla drzewnego wystarcza na 4-6 godzin używania i z reguły nie ma potrzeby dosypywania węgla w trakcie gotowania.
Wszechstronny
To wędzarka, grill i piekarnik w jednym. Najlepszy do slow cooking.
Bezpieczny
Konstrukcja zapewnia bezpieczeństwo użytkowania, grill jest bezpieczny również dla dzieci – jego zewnętrzna powierzchnia ceramiczna nie nagrzewa się tak jak grill metalowy.
Wytrzymały
Wytrzymuje duże zmiany temperatur, od -30 do ponad 400°C. Odporna na wodę i wiatr ceramika nie rdzewieje i jest objęta dożywotnią gwarancją.
Charakterystyczny design
Big Green Egg ma charakterystyczny, unikalny design oraz wyjątkową zewnętrzną powłokę która wyróżni go w każdym ogrodzie.
Cechy produktu
Producent:
Big Green Egg EXTRA LARGE- oferuje wszystkie zalety modelu LARGE plus powierzchnię grillowania o średnicy 61 cm, na której można przygotować ekstradużą pizzę lub bagietki, równocześnie przypiekać kilka indyków lub wolno przyrządzać ok.15 kg mięsa. To idealne jajo dla ekstrafanatyków grillowania. Big Green Extra Large można znaleźć na tarasach wielu restauracji oraz w arsenale profesjonalnych firm cateringowych.
Wymiary |
755x675x780 mm |
Średnica rusztu |
61 cm |
Waga |
105 kg |
Do grillowania |
do 15kg mięsa |
Wyposażenie wszystkich modeli:
drzwiczki od popielnika
ruszt ze stali nierdzewnej
termometr
żeliwny szyber
W skład zestawu wchodzą:
piec Big Green Egg na 3 małych, ceramicznych nóżkach,
część paleniskowa
pierścień oraz ruszt ze stali nierdzewnej.
Galeria
Zobacz nasze pozostałe aukcje: |