Grille MONOLITH łączą zalety klasycznego grilla i kamiennego pieca. MONOLITH pozwala uzyskać doskonały efekt bez względu na to co chcemy przygotować piec, grillować czy wędzić.
Jest idealny gdy potrzebujesz wysokich temperaturach aby usmażyć stek lub niskich gdy chcesz piec i wędzić przez wiele godzin w bardzo niskich temperaturach.
MONOLITH z dodatkową płytą ceramiczną idealnie nadaje się do pieczenia pizzy lub chleba tak jak w tradycyjnym piecu. Użyteczny zakres temperatur wynosi od 70 °C do 400 °C. Dzięki wyjątkowej wydajności Grill potrzebuje niewiele energii do wytworzenia i utrzymania żądanej temperatury. Można pracować w zakresie niskich temperatur z 3 kg ładunku węgla do 24 godzin.
Mięso w piecach kamado nie wysycha i pozostaje soczyste. Jeśli chcesz szybko zrobić 2 steki, to nie jest problem. Przez efekt komina węgiel jest rozpalany bardzo szybko. Grill ma bardzo dobre uszczelnienie pomiędzy grillem i paleniskiem co pozwala go szybko wygasić i węgiel może być wykorzystany następnym razem.
Unikalny system dostarczania wiórów do wędzenia umożliwia przygotowanie potraw bez otwierania pokrywy i nadania im typowego smaku dymu. Wióry są umieszczone na szynie i przechodzą przez otwór bezpośrednio do komory spalania.
MONOLITH składa stali niezwykle odpornej ceramiki i stali nierdzewnej. Ma dwie praktyczne półki wykonane z bambusa. Stojak, podobnie jak większość elementów metalowych wykonana ze stali nierdzewnej.
Dzięki doskonałej izolacji jaką daje ceramika i regulacji dopływu powietrza Monolith jest wydajny jak żaden inny tego typu grill. Zużycie węgla wynosi 25 - 50% w porównaniu z konwencjonalnym rusztem. Szczelność z pokrywą zapobiega wysuszeniu żywności a grill oferuje bardzo szeroki zakres temperatur. Można używać w zimie.
10-lat gwarancji!