Greenbosh (Rooibos zielony) to napar ziołowy z listków czerwonokrzewu, pochodzącego z południowej Afryki, o słomkowym kolorze i specyficznym, miodowym smaku. Nie trzeba dodawać do niego cukru (warto więc pić go w czasie kuracji odchudzających, zamiast innych słodkich napojów). Herbata rooibos charakteryzuje się delikatnym, słodkim kwiatowo - owocowym smakiem i aromatem, a także brakiem typowego dla herbaty posmaku goryczy. Pije się ją bardzo przyjemnie. Nie zawiera również kofeiny, stąd zaleca się go w przypadku rozdrażnień, zaburzeń snu, podwyższonego ciśnienia, może być pity bez ograniczeń nawet przez dzieci, zwłaszcza przed snem, ponieważ doskonale rozluźnia i odpręża. Zalecany jest kobietom w ciąży, zapobiega mdłościom i likwiduje zgagę. Nie zawiera kwasu szczawiowego, dlatego mogą ją pić osoby mające kamienie nerkowe. Ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi, zawiera dużo przeciwutleniaczy, przede wszystkim z grupy flawonoidów. Zwalcza wolne rodniki tlenowe, które przyspieszają starzenie się organizmu i mogą przyczyniać się do rozwoju chorób cywilizacyjnych (cukrzycy, chorób serca, nowotworów). Dzięki zawartości żelaza, potasu, miedzi reguluje i przyspiesza przemianę materii, wapno, mangan, fluor wzmacniają zęby i kości, a cynk i magnez stymulują prawidłowe działanie systemu nerwowego. Korzystnie wpływa na przewód pokarmowy, a rutyna obecna w naparze zapobiega tworzeniu się zakrzepów i obniża poziom cukru we krwi. Ma właściwości przeciwskurczowe, łagodzi bóle brzucha i kolki u niemowląt.
Sposób parzenia:
Jedna łyżeczka na filiżankę. Parzyć w temperaturze wody 96 stopni Celcjusza, czas parzenia 3-5 min.