Termin przydatności do spożycia: 14.07.2012
Dakos to pszenne, specjalnie suszone kawałki chleba. Jest ono bardzo popularne na Krecie.
Pieczywo to jest suche i twarde. Grecy spożywają je na śniadanie, podają jako przystawkę przed daniem głównym lub przy spożywaniu mocnych alkoholi.
Przed podaniem wymaga ono specjalnego przygotowania. Pieczywo można połamać na małe kawałki (nawet na wielkość jednego kęsa). Na początek zanurzyć dołowanie na sekundę w zimnej wodzie aby zmiękło delikatnie. Następnie wierzch kromeczki jest polewany oliwą z oliwek, która powinna wsiąknąć w pieczywo (minimum 5 minut pozostawić aby chleb nasiąknął). W naczyniu możemy wymieszać pomidory pokrojone w drobna kostkę, ser feta pokruszony lub fetę smarowną, przyprawione solą do smaku. Przygotowaną pastę nakładamy na wierzch kromki, na koniec posypujemy oregano i kreteński przysmak gotowy!
Pieczywo zachowuję swoją chrupkość a jednocześnie, dzięki oliwie, łatwo jest je konsumować. Czasami można pieczywo podawać jako przystawkę w postaci sałatki.. pokruszyć Dakos na małe kawałeczki, w małej miseczce ułożyć pieczywo i polać oliwą z oliwek, odczekać aż pieczywo zmięknie. Dodać pokrojonego pomidora, pokuszony ser feta, może być cebulka. Posolić do smaku. Wymieszać i posypać oregano. Można również dodać oliwki wedle gustu i smaku.
Składniki: ziarna pszenicy, mąka pszenna, drożdże, sól.
Produkt pakowany w Grecji
Producent: Ergon
Zapraszamy również do sklepu: Kolory i smaki - sekrety greckiej kuchni
www.greckie-produkty.pl
|