Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Greckie pieczywo DAKOS

04-07-2012, 9:11
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 12 zł     
Użytkownik Agani08
numer aukcji: 2439872691
Miejscowość ŁÓDŹ
Wyświetleń: 17   
Koniec: 02-07-2012 12:46:56
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

DAKOS - ORYGINALNE GRECKIE PIECZYWO PSZENNE

Termin przydatności do spożycia: 14.07.2012

 

Dakos to pszenne, specjalnie suszone kawałki chleba. Jest ono bardzo popularne na Krecie.

Pieczywo to jest suche i twarde. Grecy spożywają je na śniadanie, podają jako przystawkę przed daniem głównym lub przy spożywaniu mocnych alkoholi.  

Przed podaniem wymaga ono specjalnego przygotowania. Pieczywo można połamać na małe kawałki (nawet na wielkość jednego kęsa). Na początek zanurzyć dołowanie na sekundę w zimnej wodzie aby zmiękło delikatnie. Następnie wierzch kromeczki jest polewany oliwą z oliwek, która powinna wsiąknąć w pieczywo (minimum 5 minut pozostawić aby chleb nasiąknął). W naczyniu możemy wymieszać pomidory pokrojone w drobna kostkę, ser feta pokruszony lub fetę smarowną, przyprawione solą do smaku. Przygotowaną pastę nakładamy na wierzch kromki, na koniec posypujemy oregano i kreteński przysmak gotowy!

Pieczywo zachowuję swoją chrupkość a jednocześnie, dzięki oliwie, łatwo jest je konsumować. Czasami można pieczywo podawać jako przystawkę w postaci sałatki.. pokruszyć Dakos na małe kawałeczki, w małej miseczce ułożyć pieczywo i polać oliwą z oliwek, odczekać aż pieczywo zmięknie. Dodać pokrojonego pomidora, pokuszony ser feta, może być cebulka. Posolić do smaku. Wymieszać i posypać oregano. Można również dodać oliwki wedle gustu i smaku.

Składniki: ziarna pszenicy, mąka pszenna, drożdże, sól.


Produkt pakowany w Grecji

 

Producent: Ergon

 

Zapraszamy również do sklepu: Kolory i smaki - sekrety greckiej kuchni

www.greckie-produkty.pl