Opis Produktu
Najwyższej jakości greckie Oliwki nadziewane migdałami.
Składniki: oliwki zielone, migdały, woda, sól
Substancja zakwaszająca : kwasek cytrynowy, kwas mlekowy
Produkt pasteryzowany
Bez środków konserwujących.
Po otwarciu oliwki można przechowywać przez wiele miesięcy w lodówce.
Oliwki drylowane mechanicznie. Produkt może zawierać pestkę lub jej fragment
Waga: 370g
Waga po odsączeniu: 200g
Rozmiar oliwek: 121-140, czyli ilość sztuk na kilogram
Właściwości Oliwek
Oliwki zawierają wiele cennych składników, dzięki którym zapobiegają miażdżycy, nowotworom i chronią przed alergiami. Zawarte w nich związki polifenolowe wraz z witaminami A, B, C i E są odpowiedzialne za produkcję wolnych rodników. Natomiast błonnik pomaga w lepszej pracy jelit, obniża poziom cholesterolu. Dodatkowo oliwki są bogate w takie pierwiastki jak żelazo, fosfor czy potas. Oliwki są świetnym dodatkiem zarówno do przekąsek jak i dań głównych. Dodaje się je do potraw mięsnych, ryb, owoców morza, pizzy, spaghetti i wszelkiego typu sosów do makronu. Doskonale pasują również do rozmaitych serów, papryki, pomidorów, a także ryb - zwłaszcza tuńczyka. Jednak najbardziej popularnym sposobem wykorzystania oliwek, jest po prostu dorzucenie ich do sałatki.
Składniki odżywcze oliwek zapewniają wiele korzyści zdrowotnych. Wysokie poziomy jednonienasyconych kwasów tłuszczowych mają wpływ na wytrzymałość błony komórkowej komórek organizmu.