Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

grecka swieża OLIWA Z OLIWEK 3l.

25-01-2014, 14:51
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 75 zł     
Użytkownik DARIAgr
numer aukcji: 3875661886
Miejscowość Dzierżoniów
Wyświetleń: 51   
Koniec: 25-01-2014 14:47:35
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

komplet

 

 

 

NASZA OLIWA Z OLIWEK UZYSKIWANA JEST BEZPOŚREDNIO Z OLIWEK TYLKO METODA MECHANICZNA I WYDOBYWANA JEST NA ZIMNO. W TEN SPOSÓB NASZE PRODUKTY MAJĄ POŻĄDANĄ PRZEJRZYSTOŚĆ I POŁYSK, A TAKŻE UTRZYMUJĄ NATURALNY SMAK OLIWY Z OLIWEK I WSZYSTKIE SKŁADNIKI ODŻYWCZE.

Kwasowość: 0,4%

 

Oliwa z oliwek ma niezliczoną ilość zalet, włączając w to redukcję ryzyka choroby wieńcowej, zapobieganie nowotworom oraz modyfikowanie reakcji układu odpornościowego. 

Oliwa z oliwek zawiera duże ilości kwasu oleinowego, kwas ten powoduje spadek zachorowań na astmę i alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa. Stąd obserwuje się niższą zachorowalność na te choroby wśród mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Oliwa z oliwek jest bogata w witaminy A, E, D oraz K. Pomaga przy miażdzycy, kamicy żółciowej, nieżycie i owrzodzeniu żołądka oraz w zaparciach a także zapobiega tworzeniu się wolnych rodników. Wspaniale oczyszcza i reguluje procesy trawienia. Spowalnia procesy starzenia oraz doskonale wpływa na wzrost kości u dzieci. Przeciwdziała zakrzepom. Powinna być stosowana przez osoby chore na cukrzycę - doskonale asymiluje cukry i wyrównuje ich poziom we krwi. Oliwa z oliwek nie zawiera soli, jest produktem bezglutenowym.

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (omega-9) podobnie jak kwasy omega-3 i omega-6 zmniejszają stężenie „złego cholesterolu” LDL, podwyższając jednocześnie poziom „dobrego” HDL. Chronią więc serce przed chorobą niedokrwienną i zawałem. Występują one przede wszystkim w oliwie z oliwek i oleju rzepakowym, a także w produktach wytworzonych z tych olejów (miękkie margaryny). Ponadto znajdziemy je w orzechach (migdały, pistacje, laskowe) i w awokado.
Ważne jest by pamiętać, że NNKT ulegają zniszczeniu podczas podgrzewania. Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 spełniają więc swe funkcje jedynie wtedy, gdy nie są poddawane procesom smażenia. Jedynie jednonienascyone kwasy tłuszczowe(omega-9) mogą być poddawane działaniu wysokich temperatur, nie tracąc przy tym swych właściwości (olej rzepakowy, oliwa z oliwek). Pozostałe tłuszcze utleniają się podczas smażenia, powodując powstawanie nadtlenków i wodorotlenków lipidowych. Spożywanie produktów smażonych na innych niż jednonienasyconych kwasach tłuszczowych przyspiesza zmiany miażdżycowe i nowotworowe w naszym organiźmie oraz zmiany degeneracyjne i procesy starzenia się komórek.

 Oliwa z oliwek zawiera również cenną witaminę F, czyli jeden ze składników bariery chroniącej skórę przed utratą wilgoci. Dzięki niej odbudowuje płaszcz lipidowy naskórka i w ten sposób przywraca mu naturalną barierę ochronną. Działa na skórę kojąco, wzmacnia jej naturalną odporność, zabezpiecza ją przed odwodnieniem, a także likwiduje szorstkość skóry. Dla osób z suchą skórą oraz podczas okresu grzewczego zaleca się w celu natłuszczenia skóry ciepłe kąpiele z dodatkiem kilku łyżek oliwy. Oliwka jako domowy kosmetyk stosowany do kąpieli, maseczek, peelingu, substytut kremu daje wspaniałe rezultaty. Oliwkowy masaż pobudza krążenie krwi, dzięki czemu skóra będzie lepiej odżywiona i gładsza. 


 Oliwa z oliwek daje doskonałe rezultaty stosowana jako kosmetyk. Smarowanie skóry surowa oliwą nadaje zdrowy, promienny wygląd, a dobroczynne witaminy bezpośrednio wnikają w jej głąb. Szczególnie wspaniałe działanie odmładzające ma zawarta w oliwie witamina E naturalny antyutleniacz. Dzięki niej oliwkowy kompres powoduje wygładzenie zmarszczek, odświeża, natłuszcza, działa kojąco na skórę codziennie narażoną na działania niekorzystnych czynników atmosferycznych i stresu. Jest naturalnym filtrem UV, zabezpieczającym skórę przed szkodliwymi skutkami opalania (jednak dość słabym, dlatego nie wystarczy się nią posmarować, by móc się bezpiecznie opalać).

Oliwa z oliwek jest cennym produktem dla zdrowia i dietetycznego żywienia, dlatego przy jej wyborze nie powinniśmy sugerować się ceną. Na naszym rynku jest w chwili obecnej mnóstwo różnych rodzajów oliw. Ze względu na trudną sytuację ekonomiczną oraz niewiedzę potencjalnego klienta również w grupie oliw szuka się oszczędności lub stosuje się praktyki nieuczciwej konkurencji. Dostępna, tania oliwa to zazwyczaj olej z wytłoków oliwnych SANSA (z języka włoskiego), POMACE (z języka angielskiego) lub ORUJO (z języka hiszpańskiego) określana na etykiecie jako OLIWA z OLIWEK wprowadza w błąd polskiego konsumenta. Tym czasem powyższe nazewnictwo zrozumiałe jest dla Hiszpana czy Włocha, i oznacza oliwę uzyskaną poprzez ekstrakcję chemiczną oraz rafinację wytłoków oliwnych pozostałych po pierwszym tłoczeniu i dodaje się oliwy z pierwszego tłoczenia Extra VIRGIN w celu przywrócenia smaku i zapachu.

W Polsce dla klienta różnica między surową oliwą z pierwszego tłoczenia, a rafinowaną oliwą z wytłoków oliwnych wydaje się nie mieć znaczenia. Jednak, gdy ma on do czynienia z sokiem wyciśniętym ze świeżych owoców oraz napojem owocowym, bez namysłu wybiera ten pierwszy, jako zdrowy, smaczniejszy . Niestety klienci kupujący oliwę z wytłoków oliwnych mogą znaleźć na etykiecie informacje o jej wyjątkowych walorach zdrowotnych, a także o jej naturalnym pochodzeniu, co jest ewidentnym wprowadzaniem w błąd. Tymczasem są to cechy charakterystyczne dla surowej oliwy z oliwek EXTRA VIRGIN. Oliwa z pierwszego tłoczenia spożywana na surowo działa profilaktycznie na nasze zdrowie, jest bogata w witaminy i minerały. Żadna oliwa z wytłoków takich właściwości nie posiada i najlepiej nadaje się do smażenia, gotowania i pieczenia. Jest natomiast doskonała alternatywą dla tłuszczów zwierzęcych, margaryn czy innych olejów roślinnych używanych w kuchni.