ORGANICZNA HERBATA GÓRSKA - PINDOS MOUNTAINS
Organiczna Dzika Herbata pochodzi z gór Pindos,obszaru o największym zróżnicowaniu aromatycznych ziół na świecie (ponad 1.300 gatunków). Zioła te rosną dziko na znacznych wysokościach, zbierane są następnie ręcznie i suszone aby zachować ich unikalne właściwości. Jest to produkt charakteryzujący się niezwykłym aromatem, bogactwem mieszanki oraz zbawiennym wpływie na zdrowie. - Limitowana Edycja -
Herbatę górską w Grecji określa się również mianem herbaty Tytanów. W mitologii greckiej, tytani (Gr:Τιτανες) byli rasą potężnych bóstw, następców Urana i Gai, którzy to rządzili Grecją w okresie legendarnego Złotego Wieku. Z uwagi na ich mityczną siłę oraz wzrost, wiele obiektów o pokaźnych rozmiarach nazywanych jest „tytanicznymi” celem podkreślenia ich zapierającej dech w piersiach wielkości. Co więcej, pierwiastek chemiczny - tytan, również wziął stąd swą nazwę, podobnie jak jeden z księżyców Saturna.
Zgodnie z greckimi wierzeniami, tytani zamieszkiwali szczyty greckich gór, natomiast liście herbaty stanowiły ich główny pokarm. Warto nadmienić, iż właściwie zaparzona, herbata ta umożliwia wzmocnienie systemu immunologicznego, zniwelowanie dotkliwości problemów układu oddechowego, bólu gardła oraz brzucha.
Grecka herbata górska wytwarzana jest z liści oraz kwiatów gojnika. Rośliny te określane są mianem wieloletnich. Przystosowały się one do niewielkich ilości wody oraz nieurodzajnej gleby. W Grecji uprawiana jest wyłącznie jedna odmiana gojnika -Sideritisraeseri. Pozostałe odmiany rosną dziko i zrywane są własnoręcznie przez zbieraczy.
Herbata górska jest niezwykle popularna w Grecji i spożywana z uwagi nie tylko na doskonały smak, ale także celem zwiększenia odporności organizmu na choroby, czy dolegliwości bólowe - szczególnie w okresie zimowym. Ma ona pozytywny wpływ na niemal wszystkie układy naszego ciała, jednakże przede wszystkim stosowana jest do zwalczania gorączki, problemów z układem oddechowym, trawieniem, niewłaściwą pracą systemu immunologicznego, czy lekkimi stanami napięcia nerwowego. Herbata ta jest również doskonałym przeciwutleniaczem. Odkryto także przeciwzapalne właściwości tego napoju. Jest on znany pod nazwą Herbaty Owczarza i nie od dziś wiadomo że doskonale rozgrzewa oraz stymuluje organizm.
Mnogość dobroczynnych właściwości opisywanych ziół nie powinna dziwić. Naukowcy oraz botanicy uważają, iż rośliny rosnące dziko (oraz zbierane w dziczy, bez uprzedniej ingerencji człowieka w ich rozwój) są doskonałymi środkami leczniczymi. Co więcej, jako że nie są one w jakikolwiek sposób przetwarzane, nie tracą one swoich unikatowych właściwości i dzięki temu użyte mogą zostać między innymi do parzenia różnego rodzaju herbat naturalnych. Z punktu widzenia geografii, herbaty górskie pochodzące z Grecji są niezwykłe, głównie z uwagi na fakt iż dowiedziono, że na dużych wysokościach rośliny produkują większe ilości składników odżywczych oraz olejków eterycznych.
Pomiędzy greckim regionem Epeirus a górami Pindos oraz otaczającymi je dolinami kształtowała się historia zarówno antycznej jak i ówczesnej Grecji. Zapierające dech w piersiach krajobrazy, wspaniałe widoki, oraz bogactwo ponad 1.300 różnorodnych aromatycznych ziół stanowią o niezwykłości i niepowtarzalności tego obszaru.
Na wspomnianym terenie zauważyć można doskonałą wręcz koegzystencję człowieka z naturą. Zioła zbierane są własnoręcznie z miejsc gdzie wzrastały, natomiast suszenie przebiega w sposób naturalny, z zachowaniem najwyższej ostrożności by nie utracić wyjątkowych właściwości tychże roślin. Następnie pakowane są one w doskonałej jakości opakowania wykonane z cyny, które to pozwalają na długotrwałe przechowywanie ziół bez utraty ich pożądanych cech. Na opakowaniu znajdują się także liczne ilustracje przedstawiające historię ziół oraz pieczołowitość z jaką są one zbierane i gromadzone.
“Stories of Greek Origins” to zestaw aromatycznych ziół zebranych w okolicach gór Pindos, które to charakteryzują się niezwykłą jakością oraz niepowtarzalnym aromatem, właściwym tylko i wyłącznie dla wspomnianego zakątka naszego globu…
Odkryj niezwykłą historię…doświadcz unikatowego smaku…
Detale
Organiczna Dzika Herbata. Produkt ekologiczny certyfikowany przez DIO (Organizacja Certyfikacji i Kontroli Produktów Organicznych). Wyjątkowa jakość i Aromat - Limitowana edycja -
Region: Pindos Góry, Epeirus
Zbiory: 2014
Zioła te rosną dziko na znacznych wysokościach, są zbierane ręcznie a następnie naturalnie suszone aby zachować ich unikalny aromat oraz właściwości. Jest to produkt posiadający certyfikat Unii Europejskiej, charakteryzujący się niezwykłym aromatem, bogactwem mieszanki oraz zbawiennym wpływie na zdrowie.
Opakowanie: Metalowa puszka premium 20g , ręcznie etykietowane.
Data ważności : 36 miesięcy od daty pakowania.
Przechowywanie: w ciemnym, suchym miejscu, aby cieszyć się doskonałym aromatem i smakiem .
Wyróżnienie: Złoty Medal w Europejskich Design Awards 2013
Zastosowanie: Idealna do parzenia , herbatę zalać gorącą wodą o temperaturze 70 ° C , parzyć 2-3 minuty aż zwolni swój kolor i aromat. Podawać najlepiej w grubej porcelanowej filiżance.Wystarczy dodać łyżkę Miodu tymiankowego jako słodzik. Jest doskonała w porze śniadanie lub przed snem ,doskonale komponuje się z greckimi oliwkami, serem feta i greckimi sucharkami (Paximadi)
|