Opis Produktu
Najwyższej jakości oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno przy użyciu wyłącznie środków mechanicznych o kwasowości mniejszej niż 0,4 %
Data przydatności do spożycia 01 / 2016
Wartości odżywcze w 100ml oliwy :
- białko – 0.0 g
- węglowodany – 0.0g
- cukry – 0.0g
Całkowita zawartość tłuszczu – 91.6g w tym :
- nasyconych – 12.8g
- jednonienasyconych – 70.5g
- wielonienasyconych – 8.3g
- Cholesterol – 0.0mg
- Błonnik – 0.0g
- Sód – 0.0g
Właściwości Oliwy Sellas
Oliwa z oliwek uważana jest za jeden z najzdrowszych olejów na świecie. Jest ona bogatym źródłem witamin: A, D, E, K, jak również jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są odpowiedzialne za obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi oraz pobudzanie produkcji dobrego cholesterolu HDL. Ponadto, dzięki dużej zawartości kwasu oleinowego oliwa z oliwek przyczynia się do zmniejszenia ryzyka astmy, jak i wystąpienia alergicznego zapalenia błony śluzowej nosa.
Oliwę z oliwek doskonale sprawdza się jako dodatek do rozmaitych sałatek, surówek, oraz do przygotowywania sosów czy dresingów. Poza tym, nadaje się również do pieczenia i smażenia, przez co nadaje smażonym potrawom niepowtarzalny smak i aromat.
Oliwa z oliwek Sellas jest przechowywana w butelkach ze szkła bursztynowego lub pojemnikach ze stali nierdzewnej, po to aby unikać kontaktu ze światłem i powietrzem. Idealna temperatura przechowywania wynosi ok. 15°C i najlepiej aby była przechowywana przez okres nie dłuższy niż 18 miesięcy.
Proces produkcji jest certyfikowany systemem zarządzania bezpieczeństwem żywności ISO -2200: 2005 oraz system zarządzania jakością ISO 9001: 2008.