Opis Produktu
Oryginalna grecka chałwa z migdałami produkowana ręcznie przez firmę Kandylas od 1927 roku.
Do produkcji chałwy nie są używane żadne środki chemiczne ani konserwanty
Termin przydatności do spożycia 07/2016
Waga: 400g
Smak: wanilia i migdały
Skład: sezam, syrop glukozowo-fruktozowy, tłuszcz oliwkowy, wanilia, migdały
Opakowanie: saszetka próżniowa + karton
Producent: Kandylas
Informacje dla alergików: może zawierać śladowe ilości orzechów
Właściwości chałwy
Chałwa składa się głównie z ziaren sezamu, które są cennym źródłem nienasyconych kwasów omega 3, protein i białka porównywalnego w swej strukturze do białka jaja kurzego. Ponadto ziarna sezamu zawierają witaminy z grupy B, witaminę A, E, żelazo, magnez, cynk, fosfor, potas, duże ilości wapnia oraz przeciwutleniacze (sesamol i sesamolinę), które nie tylko spowalniają procesy starzenia i walczą z wolnymi rodnikami, ale również obniżają ciśnienie tętnicze krwi i zapobiegają wchłanianiu się złego cholesterolu. Dzięki zawartości lecytyny sezam ma korzystny wpływ na sprawność umysłową, natomiast kwas linolowy pomaga obniżyć poziom cholesterolu, zmniejszając tym samym ryzyko występowania chorób sercowo – naczyniowych.