Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

GRECJA przewodnik kulinarny wyd. Pascal

03-06-2012, 20:07
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 24 zł     
Użytkownik 048RENATA
numer aukcji: 2332906717
Miejscowość Rzeszów
Wyświetleń: 17   
Koniec: 18-05-2012 17:35:11

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: twarda
Rok wydania (xxxx): 2006
Kondycja: bez śladów używania
Język: polski
Forma: poradnik
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 MIREK DREWNIAK

PRZEWODNIK KULINARNY GRECJA

WYD. PASCAL, STRON: 157, FORMAT: 24X24CM.

 

 

Dietetycy są zgodni - kuchnia grecka - a w szczególności kreteńska - jest jedną z najzdrowszych na świecie. Owoce, warzywa, oliwa i doskonałe czerwone wino - oto sekret długowieczności i dobrego samopoczucia mieszkańców Grecji. O ile we Włoszech, Francji czy Hiszpanii można stosunkowo łatwo zidentyfikować potrawy charakterystyczne dla poszczególnych regionów, o tyle w Helladzie jest to bardzo trudne. Wynika to po części z mentalności mieszkańców, którzy są bardzo ruchliwi - podróżując po kraju oczekują znanych potraw i raczej źle znoszą nadmierną kreatywność czy udziwnianie tradycyjnych, doskonale im znanych smaków, dlatego w tawernach całego kraju jada się m.in. sałatkę grecką (feta, pomidory, ogórki, oliwki, oliwa), souvlaki (szaszłyk), moussakę (bakłażany, ziemniaki, mięso, pomidory), keftedes (kulki z siekanego mięsa) oraz dolmades (rodzaj gołąbków, tyle że w liściach winogron).

 

SPIS TREŚCI

 

GRECKIE REGIONY

   ATTYKA I ATENY

   PELOPONEZ

   TESALIA

   EPIR I ZACHODNIE WYBRZEŻE

   MACEDONIA I TRACJA

   CYKLADY I WYSPY ZATOKI SAROŃSKIEJ

   KRETA

   DODEKANEZ

   WSCHODNIE I PÓŁNOCNE WYSPY EGEJSKIE

   SPORADY PÓŁNOCNE I EUNEJA

   WYSPY JOŃSKIE

PRZEPISY

   PRZYSTAWKI

   ZUPY

   DANIA GŁÓWNE

   DESERY

PORY ROKU NA GRECKIM STOLE

   WIOSNA

   LATO

   JESIEŃ

    ZIMA