Graviola (Annona muricata), Graviola jest rośliną występującą w Peru na wybrzeżu. Roślina ta pochodzi jednak z części tropikalnych Ameryki Południowej, ale obecnie spotyka się ją w różnych krajach. Guanábano najlepiej rozwija się na wysokościach od 1 do 1000 m n.p.m. Jest uważana za najbardziej tropikalna roślinę z gatunku roślin annona, ponieważ nie znosi zimna.
Ostatnio coraz częściej ujawniane są relacje osób chorych na raka, które poddały się leczeniu właśnie tą rośliną.
W Peru znane są przypadki osób chorych na raka, u których po zastosowaniu Gravioli nastąpiła ogromna poprawa stanu zdrowia , potwierdzona również odpowiednimi badaniami. Wiemy również, ze stosowanie tej rośliny podczas chemioterapii zmniejsza wyraźnie typowe dolegliwości spowodowane chemioterapią.
Owoc znany w Peru pod nazwa Guanábana, został przebadany miedzy innymi przez Instytut Narodowy Raka w USA oraz Uniwersytet Purdue w USA. Te badania wykazały, że liście Graviola skutecznie eliminują komórki nowotworowe miedzy innymi w płucach, piersiach, prostacie, trzustce i innych rodzajach raka. W związku z powyższym poleca sie to zioło przy kuracjach anty nowotworowych, likwidujących guzy. Zioło działa również bakteriobójczo. Zaleca się również to zioło przy nadciśnieniu, działa antydepresyjnie, przeciwstresowo, umożliwia spokojny sen, zmniejsza ból.
Graviola była hodowana jeszcze przed przybyciem Hiszpan do obecnego terytorium Peru. Wiemy o tym, ponieważ często można spotkać malowidła tej rośliny na ceramice z epoki przedkolumbijskiej, znalezionej na wybrzeżu peruwiańskim, również występuje ona na ceramice z kultury Chimú.
Annnona muricata jest małym drzewem, które może dochodzić do wysokości 10 metrów o dużych błyszczących liściach, koloru ciemnozielonego. Skórka owocu o średniej wielkości ma kształt owalny o powierzchni pokrytej grudkami i również ma kolor ciemnozielony. Natomiast środek owocu jest biały z czarnymi nasionami. Owoc ma smak kwaśno-słodki i jest wykorzystywany do wyrobów lodów, ciast, soków, marmolad, drinków oraz do bezpośredniej konsumpcji. Jeżeli owoc jest niedojrzały to również służy jako warzywo po jego uprzednim ugotowaniu.
Poza Peru roślina ta znana jest przede wszystkim jako Graviola, lub Chirimoya brasilera (brazylijska chirimoya).