SADZONKA GRANATU
w towarzystwie
KAKTUSA OPUNCJI
WYSOKOŚĆ KAKTUSA TO 35cm.
A SADZONKI GRANATU 30cm.
Rośliny rosną w doniczce o śr. 30cm
GRANAT- Owoc Życia, chroni, leczy, smakuje.
Granat - roślina lecznicza i ozdobna
Granatowiec zwyczajny, zwany też granatem (Punica granatum L.), należący do rodziny granatowcowatych (Punicaceae) porasta znaczne obszary strefy klimatycznej pośredniej pomiędzy subtropikiem a klimatem umiarkowanym.
Granatowiec zalicza się do grupy drzew owocowych udomowionych w Starym Świecie w zamierzchłej przeszłości,
najprawdopodobniej przed 5 tysiącami lat na terenie Mezopotamii. Jest on rośliną mało wymagającą i zadowala się ubogimi i suchymi glebami. Znaczenie użytkowe granatu jest szerokie. Przede wszystkim dostarcza on jadalnych owoców, z których uzyskuje się smaczny i gaszący pragnienie sok.
Granat-sposobem na zdrowe życie-chroni serce, naczynia krwionośne, prostatę, poprawia samopoczucie, odmładza, dodaje sił witalnych, wyśmienicie smakuje. Stosowanie owoców granatu zgodnie z zaleceniami nie powinno spowodować skutków ubocznych.
Owoc granatu, nazywany także rajskim owocem, jest jednym z najdłużej znanych człowiekowi owoców leczniczych. Od tysięcy lat był symbolem nieśmiertelności i zmysłowości. Historycy właśnie w granacie dopatrują się "drzewa życia". Dziś wiadomo, że granat przedłuża życie, wzmacnia serce i podnosi doznania erotyczne. To zdrowy, naturalny napój miłosny. Jeśli wierzyć naukowym i klinicznym badaniom, sok z granatów zwalcza skutecznie choroby serca i układu krążenia, obniża ciśnienie krwi, łagodzi stany zapalne szczególnie w artretyzmie, a także przeciwdziała procesom starzenia i powstawaniu nowotworów. Nagłośnione w mediach na całym świecie pozytywne wyniki badań klinicznych, z udziałem pacjentów chorych na raka prostaty, nie bez przyczyny wzbudziły nową nadzieję.
Sok granatu zawiera niewielką ilość witaminy C, cukry (8-20%), kwas cytrynowy (do 9%) i taninę. Ze względu na swe właściwości ściągające stosowany jest w niektórych chorobach żołądka. Prócz tego, pity systematycznie i przez dłuższy czas, wykazuje działanie przeciwastmatyczne. Pomocniczo stosuje się go wraz z innymi lekami w anginie. Poza tym świeży, nie konserwowany - leczy szkorbut. Trzeba również wspomnieć o tym, że pobudza łaknienie i reguluje procesy trawienia. Przeciwskazaniem do zażywania soku granatu jest nadkwaśność, zapalenie błony śluzowej żołądka i choroba wrzodowa. Najcenniejszą jednak właściwością leczniczą granatu jest silne działanie przeciwrobaczne odwarów z kory. Znajdujące się w niej alkaloidy - peletieryna i izopeletieryna - paraliżują tasiemca. Oprócz kory podobnie działanie wykazują (tylko o wiele słabsze) również odwary z owoców i napary z kwiatów. Te ostatnie można również z dobrym skutkiem stosować do leczenia biegunek, zaś ze świeżych płatków kwiatowych sporządza się okłady na miejsca stłuczone i spuchnięte.Jedzenie świeżych owoców granatu zalecane jest w przeziębieniach, jako środek przeciwgorączkowy.Niezwykle dekoracyjne są kwiaty tej rośliny. Wyrastają one zazwyczaj na szczytach gałązek - ich piękna, jaskrawoczerwona barwa wspaniale wygląda na tle żywo zielonych liści.
Granat to bardzo piękna roślina, która najbardziej może zachwycać swymi przepięknymi, o delikatnej czerwieni, kwiatami. Listki są owalne delikatne, ostro zakończone.
Roślinę możemy uprawiać w donicy lub pojemniku.
Jeżeli jednak ktoś nabędzie okaz GRANATOWCA to może pokusić się o uprawę w gruncie ponieważ ta odmiana granata wytrzymuje przymrozki nawet do -15 stopni. Oczywiście jeżeli odpowiednio taką roślinę zabezpieczymy poprzez okrycie matami słomianymi, lub gałęziami świerkowymi. To pozwoli roślinie przetrwać w gruncie.
Rozpoznać granat właściwy można po intensywnie ciemnej zieleni liści i wyższym wzroście.
Do uprawy nie wymagana jest jakieś szczególne podłoże. Ziemia powinna mieć odczyn od lekko kwaśnego do zasadowego. Powinna zawierać dostateczną ilość składników pokarmowych.
W okresie intensywnego wzrostu można roślinę wystawić na balkon, lub na zewnątrz budynku. W takim przypadku miałem jednak zawsze problem z mszycą, która bardzo kocha granat. Nawet do tego stopnia, że gdy w pobliżu rosły róże to nie było na nich mszyc, tylko wszystkie obsiadły granat.
Nie polecam jednak środka na mszyce do róż(PIRIMOR) bo jest za silny i spali liście. Lepiej zastosować preparat o nazwie (ACTELIC), opryskując roślinę. Można też zastosować doglebowo( BASUDIN ), pozbędziemy się wtedy pasożytów tam bytujących. Może to być biała muszka lub tzw. skoczek, oraz larwy mszyc.
Zauważyłem że Granat lubi dużo powietrza. żle się czuje w nie wietrzonych i ciemnych pomieszczeniach.
W okresie intensywnej wegetacji potrzebuje dużo wody
i nie przeszkadza mu nawet woda z kranu, pod warunkiem, że nie jest chlorowana. Nawozimy nawozami wieloskładnikowymi w płynie co dwa tygodnie, lub co zawsze polecam nawozami wolnodziałającymi w otulinie żywic, które wystarczy zastosować raz na sezon w ilości podanej przez producenta.
Pod koniec września- początek października zaprzestajemy nawożenia. Dobrze jest potrzymać Granat do pierwszych przymrozków na dworze. Straci wtedy liście i po wniesieniu do pomieszczenia będzie mógł spokojnie przejść fazę spoczynku zimowego.
Dobrze by było w tym czasie opuścić temperaturę otoczenia poniżej 15 stopni i ograniczyć podlewanie tak aby tylko bryła korzeniowa całkowicie nie przeschła. W czasie spoczynku Granata nie nawozimy.
Ponownie zacznie nam rosnąć i wypuszczać liście w marcu. Wtedy można zacząć więcej podlewać i rozpocząć nawożenie.
Granat dobrze się ukorzenia z sadzonek zielnych uzyskanych z dwuletnich gałązek. Wsadzamy takie sadzonki do piasku, przykrywamy doniczki torebką foliową. Wietrzymy co dwa dni. Po kilku tygodniach po ukorzenieniu przesadzamy do właściwego podłoża i nawozimy.
Granat przeważnie kwitnie w drugim roku po ukorzenieniu. Niestety większość pięknych kwiatów opada i nie zawiązują się z nich owoce. Jednak przy dobrej opiece udaje się uzyskać pięknie wyglądające owoce.
Ciekawostka:
Korona królewska zawdzięcza swój wygląd właśnie owocowi GRANATA. Wystarczy bowiem obrócić taki owoc do góry swymi wspaniałymi wyrostkami, a mamy głowę królewską w koronie w całej okazałości przed sobą.
Owoce GRANATA ze względu na dużą ilość nasion były używane w starożytnych czasach jako symbol płodności, a kwiaty za symbol miłości. W Grecji nowożeńcom do dziś rzuca się pod nogi owoce GRANATA i życzy szczęścia, dobrobytu i płodności.
Tak więc jest to godna uwagi roślina, którą z powodzeniem możemy hodować w mieszkaniach.
POWODZENIA W UPRAWIE GRANATÓW
OPUNCJA
Opuncja to bardzo wytrzymały na niekorzystne warunki środowiskowe kaktus. Dorosła roślina dobrze znosi niskie temperatury, a nawet mróz.
Opuncje są jednymi z najbardziej rozpowszechnionych kaktusów - rosną w całej Ameryce - od Kanady po Patagonię. Kilka gatunków zostało przeniesionych na inne kontynenty i zdziczałe okazy możemy spotkać w Afryce, Australii czy południowej Europie. Rodzaj Opuntia obejmuje ponad 300 gatunków i wiele odmian. Nadają się do uprawy pokojowej, choć niektóre wymagają znacznie więcej przestrzeni.
Uprawa:
W lecie opuncje trzymamy w miejscu przewiewnym i dobrze oświetlonym. Podlewamy raz na tydzień, po obeschnięciu podłoża, wiosną i jesienią rzadziej. Ziemia powinna być żyzna i przepuszczalna. W okresie wegetacji nawozimy pożywką dla kaktusów. Zima przechowujemy kaktusy w miejscu suchym, dobrze oświetlonym o temperaturze powyżej 4 stopni, nie podlewamy. Opuncje łatwo rozmnażamy przez sadzonkowanie. Odłamany człon powinien przeschnąć przez kilka dni. Możliwe jest także rozmnażanie z nasion.
Zastosowanie:
Uwagi:Opuntia ficus-indica uprawiana jest dla jadalnych owoców zwanych figą indyjską oraz ścinanych codziennie młodych pędów o lekko kwaskowatym smaku, które mogą być gotowane, smażone z cebulą, a także kandyzowane.
Przesadzając rośliny należy uważać na ciernie niektórych gatunków, które mogą powodować stany zapalne naskórka. Wszelkie prace należy wtedy wykonywać w rękawiczkach i posługiwać się szczypczykami lub osłaniać roślinę twardym papierem.
Podłoże powinno się składać w równych częściach z ziemi liściowej, piasku i gliny. Warto też dodać trochę węgla drzewnego który zapobiega gniciu korzeni. Roślina nie znosi kwaśnego odczynu podłoża dlatego nie wolno jej sadzić do torfu.
Opuncja, jak każdy kaktus, nie ma liści, tworzą ją zielone spłaszczone poduszeczki zaopatrzone w kolce. Mogą kojarzyć się z językiem ponakłuwanym igłami – stąd jedna z nazw rośliny (diabelski język). Poduszeczki te są jadalne i stosowane jako warzywo. Uważa się, że wyciąg z ich miąższu ma właściwości lecznicze. Kwitnie od wczesnej wiosny, wytwarzając piękne i duże żółte kwiaty. Mogą mieć nawet 15 cm średnicy. Owoce tej opuncji są jadalne, kształtem przypominają nieco malutkie gruszki – stąd druga nazwa rośliny (kolczasta gruszka). Owoce są bardzo smaczne, przypominają w smaku arbuza, i są stosowane do wielu celów. Robi się z nich dżemy, soki, przetwory, suszy się je, a także spożywa na surowo.
Wykazano, że błonnik w sposób pośredni korzystnie wpływa na walkę z otyłością. Włączenie go do jadłospisu powoduje obniżenie zawartości cukru we krwi, jak również insuliny. Insulina zaś jest czynnikiem magazynującym nadmiar tłuszczów. info:
[zasłonięte]@interia.eu tel.661[zasłonięte]408
|