GRANA PADANO półtłusty, twardy, o granulowanej strukturze ser dojrzewający. Blado żółty miąższ powinien być twardy, ziarnisty i kruchy. Pasta serowa jest twarda, gotowana i poddawana powolnemu dojrzewaniu. Ser ma skórkę złoto-żółtą i połyskującą, pasta serowa ma kolor biały i słomkowy, strukturę drobno-granulowaną.
Produkowany jest z mleka krowiego w 26 prowincjach północnych Włoch i na skórce mają wytłaczane miejsce pochodzenia.
Dojrzewa od roku do dwóch lat w piwnicy dobrze wietrzonej i w temperaturze 15-20 C'.
Jest to ser podobny do sera Parmezan - rywal Parmigiano Reggiano. Status DOC ser posiada od 1955 roku.
W sprzedaży ma formę kręgu o średnicy 35-45 cm i wysokości 18-25 cm.
Ser w smaku powinien być owocowo świeży i słodki z nutą ananasa. Zapach wonny i delikatny.
Podawanie:
Ze względu na swoje wartości odżywcze i zawartość białka jest łatwo przyswajalny przez organizm, dlatego polecany jest dzieciom, osobom starszym oraz aktywnym sportowcom.
Stosowany jako starty na makaron, dodawany do sałatek lub podawany w desce serów. Nieodzowny do sosów, makaronów i sałatek oraz wielu dań zapiekanych.
Doskonały dodatek do potraw kuchni włoskiej.
Grana Padano bardzo dobrze się mrozi.
Waga ok. 0.795 kg (+/- 5%)
Cena za kilogram wynosi 66zł
Data produkcji: czerwiec 2012
Jesteśmy bezpośrednim importerem sera Grana Padano. Sami też go dzielimy na mniejsze części. Posiadamy w tym celu specjalistyczne urządzenia do dzielenia i pakowania próżniowego sera.
Produkty oferowane na naszych aukcjach w 100% pochodzą z Włoch i są przeznaczone na rynek włoski. Jesteśmy bezpośrednim importerem produktów, dlatego produkty zakupione u Nas są zawsze świeże i w 100% oryginalne.
Zapraszamy do współpracy obiekty gastronomiczne: restauracje, bary, hotele...