Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

GOZDAWA PODPIWEK STAROPOLSKI 200g naturalny łódź

06-07-2015, 11:54
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 4.50 zł      Aktualna cena: 4.50 zł     
Użytkownik deptana_pl
numer aukcji: 5426654556
Miejscowość ŁÓDŹ
Kupiono sztuk: 5    Wyświetleń: 37   
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

EKSPRESOWA WYSYŁKA!!!

 Odbiór osobisty w naszym sklepie DEPTANA w Łodzi, Łęczycka  11/13

 

Zapraszamy do naszego sklepu - najniższe ceny !!!

(KLIKNIJ)


Zapraszamy do naszego drugiego sklepu SMAKI PRL

wszystko do wyrobu wędlin domowych

(KLIKNIJ)

 WYSYŁAMY W JEDNEJ PACZCE !!! PROSZĘ PISAĆ [zasłonięte]@deptana.pl DZWONIĆ 502 [zasłonięte] 571

 

PODPIWEK STAROPOLSKI
200g
GOZDAWA

 

 

 

Podpiwek - najstarszy polski prebiotyk.
Dzięki użyciu tylko naturalnych składników otrzymujemy niskoalkoholowy napój o właściwościach probiotycznych. Zawartość polifenoli i kwasu fitynowego, związków wykazujących właściwości przeciwutleniające i hamujące powstawanie wolnych rodników jest na poziomie porównywalnym do zielonej herbaty.

Cykoria jest najcenniejszym źródłem inuliny, substancji o udowodnionych właściwościach prebiotycznych; stymuluje wzrost korzystnej mikroflory przewodu pokarmowego, powoduje obniżenie poziomu złego cholesterolu i lipidów w krwi, usprawnia pracę przewodu pokarmowego, redukuje toksyczne metabolity.
Użycie do fermentacji podpiwka drożdży piwnych, których właściwości probiotyczne są już udowodnione oraz brak pasteryzacji wzbogaca go o pełne spektrum witamin z grupy B, witaminy H, kwasu pantotenowego i foliowego oraz najcenniejsze w pełni przyswajalne mikroelementy takie jak: chrom, selen, cynk.
Naturalny podpiwek dzięki właściwościom prebiotycznym i probiotycznym w pełni zasługuje na określenie synbiotyk.

Sposób przygotowania:
W 5 l garnku zagotować 4 l wody, dodać zawartość torebki , wymieszać. Gotować przez min. 10 minut/max 30 min.
Intensywność goryczki zależy od czasu gotowania - 10 min słaba, 30 min mocna.
Po zakończeniu gotowania napój przecedzić, następnie dodać 500-750 g cukru.
Wlać do naczynia, uzupełnić wodą do 10-15 l. Gdy temperatura nastawu będzie niższa niż 30oC dodać drożdże.

1. Klasyczny sposób: po 24 godzinach wymieszać i wlać do plastikowych, lekko zgniecionych butelek, pozostawiając min 10 cm wolnej przestrzeni w butelce.
Zakręcić, pozostawić w ciepłym miejscu, aż butelki staną się "twarde". Wstawić butelki do lodówki na 24 godziny. Po upływie tego czasu podpiwek jest gotowy do spożycia. UWAGA - butelki należy otwierać ostrożnie, gdyż butelki mają wysokie ciśnienie.

2. Naczynie/fermentator zakryć pokrywą z rurką fermentacyjną. Fermentacja powinna trwać 7 dni, objawem zakończenia fermentacji jest brak wydobywającego się CO2.
Do czystych 0,5l butelek dodać po 5g cukru, porozlewać do nich podpiwek. Zakręcić/zakapslować, energicznie zamieszać butelką, odstawić na 3 dni w temperaturze pokojowej. Następnie przenieść podpiwek do chłodnego miejsca lub lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie podpiwek jest gotowy do spożycia.

3. Przepis na "Plebejski Porter".
4 opakowania „Podpiwka Staropolskiego", 2 kg cukru, 7 g drożdży porterowych, 25 litrów wody.
Fermentować 2 tygodnie. Reszta jak w instrukcji Podpiwka Staropolskiego.

 

*****

UWAGA: przesyłki nierejestrowane (list ekonomiczny i list priorytetowy) tylko i wyłącznie wysyłamy na odpowiedzialność kupującego, z uwagi na brak możliwości reklamacji na Poczcie Polskiej.

 

Odbiór osobisty w naszym sklepie w Łodzi, ul. Łęczycka 11/13 

(kontakt e-mail [zasłonięte]@deptana.pl lub telefoniczny 502-[zasłonięte]-571).

Do każdego zakupu dołączamy paragon lub na życzenie fakturę VAT.

_____________KLIKNIJ NA ZDJĘCIE !!!_________NAJNIŻSZE CENY !!! ________________________ ZAPRASZAMY !!!________________________ Panelealle

 

Komentarze

  panel aukcyjny