|
|
|
|
|
Dwukomorowe urządzenie do gotowania w próżni
|
|
|
|
|
|
|
CSC-09/2 to profesjonalne nowoczesne urządzenie szwajcarskiej firmy Vac-Star przeznaczone do gotowania w próżni. Urządzenie jest w całości wykonane ze stali nierdzewnej. Cyfrowe sterowanie. Regulator temperatury PID gwarantuje dokładność pomiaru temperatury w zakresie do 0,2°C.
Gotowanie w próżni, tzw. sous vide to nowatorska metoda służąca przede wszystkim podniesieniu jakości przyrządzanej potrawy. Pozwala na zachowanie pierwotnego wyglądu i struktury produktu w czasie gotowania. Niezbędnym elementem procesu jest pakowarka próżniowa, bo produkt musi być zapakowany próżniowo do woreczka z wysoko barierowej folii. Zapakowany próżniowo produkt (najlepiej przyprawiony) wrzucamy do urządzenia do gotowania i uzyskujemy potrawę o niezwykłych właściwościach smakowych. Temperatura w produkcie jest monitorowana przez sondę (nie stanowi standardowego wyposażenia urządzenia CSC-09/2). Produkty gotowane próżniowo znacznie mniej tracą na wadze (około 10% w stosunku do gotowania tradycyjnego). Zyskujemy od razu produkt o znacznie wydłużonym terminie przydatności do spożycia, dodatkowo delikatny w smaku i zdrowy. Dzięki zamknięciu potrawy w próżni nie traci ona cennych witamin i soków. Wymaga też znacznie mniej przypraw, bo produkty nie tracą naturalnych soków, które skondensowane pozostają w potrawie.
Gotowanie sos vide nie wymaga wysokiej temperatury oczywistej dla gotowania tradycyjnego, bo odbywa się znacznie poniżej temperatury wrzenia i jest zróżnicowane w zależności od rodzaju produktu:
- wołowina, ryba - od 58 do 60°C
- wieprzowina - od 65 do 66°C
- cielęcina - od 65 do 68°C
- drób - od 65 do 71°C
- warzywa - od 80 do 85°C
Mimo że gotowanie odbywa się w niskich temperaturach, jest to całkowicie bezpieczne dla zdrowia, bo produkty są zapakowane próżniowo, nie ma więc tlenu powodującego powstawanie bakterii i drobnoustrojów. Poza tym produkty są poddawane dosyć długiemu działaniu temperatury, co gwarantuje unieszkodliwienie jakichkolwiek drobnoustrojów.Na korzyść urządzenia do gotowania w próżni działa jeszcze jedno - pozbycie się kuchennych zapachów, które podczas gotowania tradycyjnego bywają nieznośne. źródło informacji o metodzie sous vide Łukasz Konik
Do urządzenia można dokupić następujące elementy:
- sondę termiczną
- taśmę do sondy termicznej, która zabezpiecza woreczek po wbiciu sondy w potrawę
|
wymiary wewnętrzne
|
29,7x23,7x15 cm
|
wymiary zewnętrzne |
53,5x33,9x29,1 cm
|
zakres temperatur |
25-99°C |
zasilanie
|
230 V
|
moc
|
1 kW
|
pojemność
|
2x9 l
|
|
|
|
|
|
|
|
Urządzenie jest fabrycznie nowe i objęte jest 24-miesięczną gwarancją producenta (pod warunkiem dokonania płatnego przeglądu po 12 miesiącach użytkowania).
Wysyłka firmą kurierską - Towar zawsze jest wysyłany bezpośrednio z magazynów naszych dostawców - firmy kurierskie podjeżdżają tam codziennie i zabierają przesyłki. Nie mamy możliwości wysyłania paczek za pośrednictwem poczty polskiej.Odbiór osobisty - Przedmioty z naszych aukcji można odebrać w siedzibie naszej firmy w Katowicach, ale trzeba będzie na nie poczekać kilka dni. Produkty, które wystawiamy na allegro są zawsze wysyłane bezpośrednio od naszych dostawców - nie prowadzimy własnych stanów magazynowych. Wysyłka kurierska jest realizowana zawsze bezpośrednio od dostawcy do klienta - skraca to czas oczekiwania na dostawę. Możemy oczywiście towar zamówić z dostawą do siedziby naszej firmy. Telefonicznie powiadamiamy kiedy towar jest gotowy do odbioru (zwykle trwa do 2 - 3 dni robocze). W przypadku pytań prosimy o kontakt telefoniczny pod wybrany numer: (32)[zasłonięte]750-81, (32)[zasłonięte]750-81 lub (32)[zasłonięte]750-81. Możliwy jest także kontakt mailowy : [zasłonięte]@mmgastro.pl . Odpowiemy na wszelkie pytania i wątpliwości.
Zastrzegamy sobie prawo do wcześniejszego zakończenia aukcji.
Uwaga! Wyjątkowo teraz czas oczekiwania na pakowarkę około 3 tygodni.
|