DANE FIRMY
Poczytamy s.c. ul. Obrońców Tobruku 25 m. 245 01-494 Warszawa
NIP: 522[zasłonięte]3351 Regon: 142[zasłonięte]904
Numer naszego konta: 16 1140 [zasłonięte] 2[zasłonięte]0040002 [zasłonięte] 710077
mBank
ZANIM DOKONASZ ZAKUPU PRZECZYTAJ "O MNIE"
|
Dotychczas wystawialiśmy nasze aukcje jako użytkownik EXPANS_AVENA gdzie pozytywnie oceniło nas ponad 6 tysięcy Klientów. Serdecznie zapraszamy
Przedmiotem aukcji jest:
Gotowane warzywa i sałatki
202 potrawy
Autor: Marta Hydzik-Żmuda
Wydawnictwo: Ad Oculos
Rok wydania: 2008
Ilość stron: 126
Wymiary: 11,5x16,5 cm
Okładka: miękka
ISBN: 978[zasłonięte][zasłonięte]02226
|
NASZA CENA: 4,00 zł
Opis:
Korzenie, bulwy, cebulki, łodygi, liście, kwiatostany i owoce - prawdziwe bogactwo aromatów, a przede wszystkim nieocenionych witamin w naturalnej, łatwo przyswajalnej postaci, soli mineralnych i mikroelementów. Bez warzyw trudno dzisiaj wyobrazić sobie smakowicie zastawiony stół. Są nie tylko nieocenionym dodatkiem smakowym do najwykwintniejszych potraw, ale także dekoracją - w zdecydowanej większości… jadalną. Bogactwo form przekłada się wprost na bogactwo możliwości ich wykorzystania, czego kolejna pozycja z serii „Małe kulinaria” jest znakomitym przykładem. Warto przypomnieć, że w naszym - głównie mięsożernym - kraju warzywa zadomowiły się dopiero w XVI wieku, za sprawą księżniczki Bony z mediolańskiego rodu Sforza d Aragona, drugiej żony Zygmunta I Starego. Sporo wody musiała jednak przetoczyć Wisła, płynąca opodal wawelskich ogrodów, zanim sztuka ich uprawy, trafiła „pod strzechy”, a sposoby przetwarzania i przechowywania stały się na tyle powszechne i oczywiste, że prekursorskie zasługi mediolańskiej księżniczki poszły w niepamięć. Czy potrafimy wyobrazić sobie współczesne zakupy bez odwiedzenia „warzywniaka” i buszowania w kępach zieleniny lub skorzystania z zamrożonego pomysłu na szybkie danie A o ileż uboższe byłyby nasze piwniczki i spiżarnie bez wypełnionych skrzynek czy słoi i słoiczków z różnościami kiszonymi, kwaszonymi, marynowanymi tudzież pasteryzowanymi. Często jednak zapominamy, że warzywa potrafią sporo stracić ze swych wspaniałych wartości, jeśli obchodzimy się z nimi bez należnej im uwagi, by nie powiedzieć atencji. Przecież nie wymagają długiego przetwarzania, zaś gotowane nieumiejętnie stają się niewiele wartymi, pozbawionymi kolorów, smaków i wielu wartości odżywczych… „zapychaczami”. Postępujmy z nimi delikatnie (wszak to rośliny) - obierajmy bezpośrednio przed spożyciem, gotowaniem lub innym rodzajem przetwarzania; gotujmy krótko w lekko osolonym wrzątku (warto pamiętać, że wywar warzywny może być znakomitą bazą do różnych zup i sosów, więc nie wylewajmy go, bo zawiera wiele cennych składników). Warto dołożyć nieco starań i przyrządzać warzywa na parze, tym bardziej, że współczesne technologie kulinarne dały nam do ręki efektywny oręż w postaci szybkowarów. Pamiętajmy o warzywach na co dzień, jako o niezbędnym uzupełnieniu posiłków, a nie tylko wówczas, gdy rozpaczliwie szukamy możliwości „zgubienia” zbędnych kilogramów.
|
KOSZT WYSYŁKI
Płatność przelewem bankowym:
wysyłka kurierem - 13,00 zł. przesyłka polecona zwykła - 8,00 zł. przesyłka polecona priorytetowa- 9,00 zł.
NIE WYSYŁAMY ZA POBRANIEM POCZTOWYM
Przy zamówieniach przekraczających 150 zł, koszty wysyłki pokrywa księgarnia.
Przy zamówieniu więcej niż jednej książki, płacisz tylko raz za przesyłkę.
Książki zostaną wysłane po wpłynięciu pieniędzy na nasze konto w ciągu 3 dni roboczych.
|