Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

GOTOWAĆ LECZ CO? STARA KSIĄŻKA KUCHARSKA OK 1930

18-05-2012, 15:05
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Aktualna cena: 59.99 zł     
Użytkownik inkastelacja
numer aukcji: 2349688995
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 11   
Koniec: 25-05-2012 19:50:58
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

KLIKNIJ ABY PRZEJŚĆ DO SPISU TREŚCI

KLIKNIJ ABY PRZEJŚĆ DO OPISU KSIĄŻKI

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ INNE WYSTAWIANE PRZEZE MNIE PRZEDMIOTY ZNAJDUJĄCE SIĘ W TEJ SAMEJ KATEGORII

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ INNE WYSTAWIANE PRZEZE MNIE PRZEDMIOTY WEDŁUG CZASU ZAKOŃCZENIA

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ INNE WYSTAWIANE PRZEZE MNIE PRZEDMIOTY WEDŁUG ILOŚCI OFERT

PONIŻEJ ZNAJDZIESZ MINIATURY ZDJĘĆ SPRZEDAWANEGO PRZEDMIOTU, WYSTARCZY KLIKNĄĆ NA JEDNĄ Z NICH A ZOSTANIESZ PRZENIESIONY DO ODPOWIEDNIEGO ZDJĘCIA W WIĘKSZYM FORMACIE ZNAJDUJĄCEGO SIĘ NA DOLE STRONY (CZASAMI TRZEBA CHWILĘ POCZEKAĆ NA DOGRANIE ZDJĘCIA).


PEŁNY TYTUŁ KSIĄŻKI -
AUTOR -
WYDAWNICTWO -
WYDANIE -
NAKŁAD - EGZ.
STAN KSIĄŻKI - JAK NA WIEK (ZGODNY Z ZAŁĄCZONYM MATERIAŁEM ZDJĘCIOWYM) (wszystkie zdjęcia na aukcji przedstawiają sprzedawany przedmiot).
RODZAJ OPRAWY -
ILOŚĆ STRON -
WYMIARY - x x CM (WYSOKOŚĆ x SZEROKOŚĆ x GRUBOŚĆ W CENTYMETRACH)
WAGA - KG (WAGA BEZ OPAKOWANIA)
ILUSTRACJE, MAPY ITP. -
KOSZT WYSYŁKI 8 ZŁ - Koszt uniwersalny, niezależny od ilośći i wagi, dotyczy wysyłki priorytetowej na terenie Polski. Zgadzam się na wysyłkę za granicę (koszt ustalany na podstawie cennika poczty polskiej).

KLIKNIJ ABY PRZEJŚĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ

SPIS TREŚCI LUB/I OPIS (Przypominam o kombinacji klawiszy Ctrl+F – przytrzymaj Ctrl i jednocześnie naciśnij klawisz F, w okienku które się pojawi wpisz dowolne szukane przez ciebie słowo, być może znajduje się ono w opisie mojej aukcji)

Polska Kuchnia
Henryka Francka Synowie S.A. Skawina-Inowrocław





Wstęp

Ludzie żyjący szybkim łempem dzisiejszego dnia, wystawieni na silne wstrząsy nerwowe, muszę żywić się inaczej, aniżeli generacja żyjąca w poprzedniej epoce, znacznie spokojniejszej i wytwarzającej mniej skomplikowane warunki życia. Dlatego też obecnie przed panią domu na terenie gospodarstwa domowego stają do rozwiązania zadania znacznie trudniejsze niż miała do spełnienia jej matka, czy babka. Gdy do tego dodamy jeszcze bardzo trudne obecnie warunki finansowe większości rodzin, to mieć będziemy przed sobą zagadnienie naprawdę bardzo poważne, dające się jednak rozwiązać przy trzeźwym i odważnym podejściu do sprawy.
Na ogół utrzymuje się mniemanie, że tylko rodziny zamożne mogą jadać naprawdę dobrze. Jest to pojęcie fałszywe, bo najczęściej myśląc o dobrym jedzeniu myślimy tylko o smacznym i obfitym. Ale w danym wypadku chodzi przede wszystkim o jakość jedzenia, o to czy jedzenie zawiera potrzebne dla rozwoju i utrzymania organizmu składniki. Nie możemy się tutaj rozwodzić nad wskazaniami naukowymi żywienia, bo trze-baby temu poświęcić znacznie więcej miejsca niż ta książka wogóle zawiera. Ograniczymy się tylko do
wskazówek praktycznych, nie wchodząc w ich uzasadnienie teoretyczne.
Zastanówmy się tylko krótko, jakie właściwie ma zadanie do spełnienia żywienie.
Czego potrzebuje organizm?
Żywności, dostarczającej ciepła i utrzymującej temperaturę ciała.
Żywności, dostarczającej energii dla mięśni do pracy i ruchu.
Żywności, dostarczającej materiał do odbudowy kości, mięśni i innych tkanek.
Żywności, regulującej procesy życiowe.
W przepisach potraw proporcje podane są
na 5 osób; o ile zachodzą zmiany, to jest
to zawsze zaznaczone.





Spis rzeczy

Wstęp........... 3
Układanie jadłospisów.
a) Wskazówki ogólne....... 5
Ilość posiłków........ 6
b) Wskazówki szczegółowe przy układaniu jadłospisów........ 6
zupy ... ........
1. Rosół zwykły........ 10
2. Rosół łani......... 10
3. Dodatki do rosołu....... H
4. Barszcz na smaku z jarzyn..... 11
5. Kwas buraczany czyli barszcz surowy . . 11
6. Barszcz na rosole....... H
7. Barszcz zabielany....... 12
8. Bulion.......... 12
9. Bulion sposobem domowym . . . . 10
10. Consomme ........ ^
11. Chłodnik, czyli zimny barszcz . . . . 12
12. Zupa cebulowa....... 13
13. Zupa francuska rumiana...... 13
14. Zupa francuska zabielana..... 13
15. Zupa fasolowa........ 14
16. Zupa grochowa....... 14
17. Zupa jarzynowa bardzo łania . . . . 14
18. Zupa jarzynowa na smaku z kości . . . 14
19. Zupa jarzynowa na przecierce z ziemniaków 15
20. Zupa kalafiorowa....... 15
21. Kartoflanka ........ 15
22. Kieik z kaszy perłowej...... 15
23a. Kapuśniak......... 16
23b. Kapuśniak z świeżej kapusty . . . . 16
24. Krupnik......... 16
25. Krupnik podrabiany śmietaną . . . . 16
26. Zupa pomidorowa....... 17
27. Zupa pomidorowa zabielana . . . . 17
28. Zupa rybna........ 17
29. Zupa z ryb zabielana...... 17
30. Zupa z ryb z pulpetami..... 17
31. Zupa szczawiowa....... 17
Zupy owocowe.
1. Zupa poziomkowa ...... 18
2. Zupa z czarnych jagód..... 18
3. Zupa jabłeczna....... 18
4. Zupa rabarbarowa....... 19
5. Zupa z śliwek suszonych..... 19
Dodatki do zup.
1. Grzanki z chleba....... 19
2. Grzanki z rogalików...... 19
3. Grzybek......... 19
4. Grzybek na słodko...... 20
5. Kluseczki z tartej bułki...... 20
6. Lane ciasto........ 20
7. Krajanka z jaj........ 20
8. Kluseczki z kaszy manny (na 8 osób) . . 21
Przystawki ciepłe.
1. Makaron włoski zapiekany..... 22
2. Naleśniki ze szpinakiem (na 12 osób) . . 23
3. Naleśniki z farszem grzybkowym ... 23
4. Móżdżek na muszelkach (na 5 osób) . . 23
5. Ryby na muszelkach pod beszamelem . . 24
6. Mięso pod beszamelem..... 24
7. Cynaderki z makaronem zapiekane . . 24
8. Szczupak siekany zapiekany .... 25
9. Ziemniaki faszerowane grzybami ... 25
10. Czerwona kapusta zapiekana z grzybkami . 25
11. Zapiekanka z ziemniaków z grzybami . . 26
12. Faszerowane pomidory..... 26
13. Paszteciki z grzybków...... 26
Jarzyny .......... 28
1. Brukiew . . ....... 30
2. Brukiew z pomidorami...... 30
3. Brukselka......... 30
4. Brukselka gotowana na mleku .... 30
5. Brukselka z sosem rumianym .... 30
6. Buraczki......... 31
7. Buraczki z jabłkami....... 31
8. Jarzynka z buraczków z fasolkę .... 31
9. Buraczki z fasolką jako sałatka .... 31
10. Dynia z pomidorami...... 32
11. Dynia zielona........ 32
12. Młoda fasolka zielona...... 32
13. Groszek zielony....... 32
14. Jarmuż ......... 33
15. Jarmuż z pomidorami...... 33
16. Kapusta podawana jako szparagi ... 33
17. Kapusła gotowana na mleku .... 33
18. Kabaczki duszone z pomidorami ... 33
19. Kabaczki faszerowane...... 33
20. Kalarepa faszerowana (na 6 osób) ... 34
21. Kalarepka z pomidorami . . . . . 34
22. Marchewka duszona...... 34
23. Ogórki faszerowane...... 34
24. Purée z ziemniaków...... 34
25. Szparagi ......... 34
26. Szparagi z sosem....... 35
27. Szparagi w sosie śmietankowym ... 35
28. Szparagi w sosie holenderskim .... 35
29. Szparagi smażone w cieście .... 35
30. Szparagi na zimno....... 36
31. Jarzynka z szparagów ...... 36
32. Sałata z szparagów...... 36
33. Szpinak......... 36
34. Sałaty.......... 37
Drugie dania z mięsa lub ryb ..... 38 Potrawy z mięsa.
1. Czas gotowania mięs...... 40
2. Czas pieczenia mięs...... 40
3. Befsztyk po angielsku...... 40
4. Cielęcina w potrawce...... 41
5. Potrawka z cielęciny innym sposobem . . 41
6. Cielęcina pieczona ...... 41
7. Cielęcina pieczona z pomidorami ... 42
8. Cielęcina peklowana...... 42
9. Kotlety z drobiu....... 42
10. Kotlety z innych mięs...... 42
11. Pieczeń cielęca mielona..... 43
12. Polędwica wołowa ...... 43
13. Pieczeń wołowa....... 43
14. Pieczeń wołowa rulada...... 43
15. Sznycle wołowe lub wieprzowe ... 44
16. Sznycle cielęce........ 44
17. Sznycle cielęce zapiekane z serem ... 44
18. Pieczeń wołowa duszona z jarzynkami . . 44
19. Zrazy siekane........ 44
20. Rulada w formie....... 45
21. Żeberka wieprzowe faszerowane ... 45
22. Pieczeń wieprzowa bardzo pikantna . . 46
23. Wątróbka cielęca w śmietanie .... 46
Ryby........... 47
1. Karp po węgiersku...... 48
2. Kotlety z karpia....... 49
3. Szczupak gotowany z jajami .... 49
4. Szczupak lub inna ryba duszona z jarzynkami 49
5. Szczupak lub karp pieczony .... 49
6. Frikasse z szczupaka......50
7. Klops z ryby........50
8. Kotlety z ryb........50
9. Szczupak nadziewany...... 50
10. Wypiekanka z ryb....... 51
11. Ryby morskie........ 5t
12. Merlany lub świeże śledzie na kwaśno . . 52
13. Dorsz w occie........ 52
14. Dorsz pieczony z pomidorami .... 52
Desery........... 53
1. Wypiekanka z agresu...... 54
2. Wypiekanka z rabarbaru..... 54
3. Galaretka grysikowa z rabarbarem ... 54
4. Wypiekanka z kaszki manny z agrestem . 55
5. Wypiekanka z razowego chleba ... 55
6. Budyń ze śliwek po amerykańsku ... 56
7. Wypiekanka z bułki i jabłek .... 56
8. Kisiel z suszonych moreli..... 56
Krem z kawy słodowej Kneippa ... 57
9. Mleczko kawowe (na 12 osób) .... 57
10. Mleczko z kwaśnego mleka (12 osób) . . 57
11. Wypiekanka z kaszki manny .... 58
12. Rolada biszkoptowa...... 58
Budynie.......... 59
1. Budyń bardzo delikatny bez masła . . 60
2. Budyń z kaszy jaglanej...... 60
3. Budyń grochowy (na 3 osoby) .... 61
4. Budyń grzybowy (na 6 osób) .... 61
5. Budyń z kalafiorów...... 61
5. Budyń śmietankowy...... 61
6. Budyń z kapusty....... 61
7. Budyń z bułki........ 62
Potrawy z mleka, Jaj i sera.
Potrawy z mleka . ....... 63
1. Kaszka manna na gęsto na mleku (na 4 osoby) 64
2. Makaron włoski na mleku..... 64
3. Fałszywa kasza mleczna..... 64
Grysik z kawy słodowej Kneippa ... 64
4. Kluseczki lane na mleku..... 65
5. Zupa nic......... 65
6. Zupa z marchwi i mleka..... 65
7. Tanie kluseczki na mleku..... 65
8. Chłodnik na zsiadłym mleku .... 66
9. Sos chrzanowy na mleku..... 66
Potrawy z jaj......... 66
Potrawy z 3 jaj......... 67
1. Jaja zapiekane w pomidorach .... 67
2. Jaja w muszelkach....... 67
3. Jaja w foremkach....... 67
i 4. Zrazy w szlafroku....... 67
5. Jaja faszerowane z makaronem .... 68
6. Kluseczki kartuskie......- 68
7. Jajecznica......... 68
8. Jaja faszerowane z sardelami .... 69
9. Jaja w koszulkach z beszamelem ... 69
11. Jaja w koszulkach na grzankach ... 69
12. Jaja panierowane....... 70
13. Jajka w formie........ 70
14. Jaja marynowane....... 70
15. Jaja w kartoflach....... 70
16. Wypiekanka z jaj....... 71
Potrawy z sera......... 71
1. Pasty do kanapek 71
2. Pasty z papryką (kolor różowy) ... 71
3. Pasta majonezowa (kolor żółty) ... 72
4. Pasta z musztardą (jasno musztardowy) . . 72
5. Kluseczki z twarogu (na jedną osobę) . . 72
6. Grzybek z sera litewskiego .... 72
7. Budyń z sera........ 72
8. Budyń z twarogu na słodko .... 73
9. Legumina z sera....... 73
10. Budyń z serów....... 73
ti. Paluszki z sera....... 73
12. Kotlety z sera........ 73
Wódki i likiery......... 74
Wódki
1. Dereniówka........ 74
2. Wiśniówka ........ 75
3. Morelówka........ 75
4. Wódka z mieszanych owoców . . . . 75
5. Wódka z mieszanych owoców na rumie . 75
Likier
6. Likier truskawkowy...... 76
7. Likier morelowy....... 76
8. Likier z moreli, dereniu i gruszek ... 76
9. Likier różany........ 76
10. Likier z pomarańcz...... 77
11. Likier kakaowy....... 77
12. Krem kawowy........ 77
Likier Kneippa........ 78
Zimny bufet .... t .... 79
1. Kanapki......... 80
2. Zimne mięsa........ 81
Sosy.
3. Majonez......... 82
4. Oszczędny majonez...... 82
5. Sos robiony na parze...... 82
6. Sos Cumberland....... 83
7. Zamiast pasztetu....... 83
8. Tani pasztet........ 83
9. Sałaty.......... 83
10. Sałata śledziowa....... 84
11. Sałata w szlafroku jabłkowym .... 85
12. Sałata z mięsa lub drobiu..... 85
13. Sałata układana warstwami .... 85
14. Pomidory z sałatą....... 85
15. Szynka z sałatą (Rogi obfitości) ... 86
16. Jaja faszerowane....... 86
17. Sałata z jaj i pomidorów..... 86
18. Sałata z selerów i jabłek..... 86
Zużytkowanie resztek....... 87
1. Sałata z włoszczyzny z zupy .... 88
2. Resztki jarzyn........89
3. Mięsa.......... 89
4. Sztuka mięsa na zimno...... 89
5. Pozostałe budynie....... 89
6. Resztki chleba........ 89
7. Kanapki z resztek..... 90
Sporządzenie dobrej kawy
wcale nie jest sztuką........91
Zasadnicze wskazówki dotyczące gotowania kawy 92
Kilka sposobów gotowania dobrej kawy
1. Kawa ziarnista z Karo-Franck przyprawą
w kostkach........94
2. Kawa Słodowa Kneippa z Karo-Franck przyprawą w kostkach......94
3. Kawa Słodowa Kneippa z kawą ziarnistą
i Karo-Franck przyprawą w kostkach . . 95
4. Kawa po francusku......95
5. Kawa na sposób turecki (po turecku) . . 95
Spis rzeczy.........97
Notatki...........107



WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


Możesz dodać mnie do swojej listy ulubionych sprzedawców. Możesz to zrobić klikając na ikonkę umieszczoną poniżej. Nie zapomnij włączyć opcji subskrypcji, a na bieżąco będziesz informowany o wystawianych przeze mnie nowych przedmiotach.