Gospodarstwo kobiece w mieście i na wsi
Nakładem Księgarni E. Wende i SKA w Warszawie
AUTORKĄ KSIĄŻKI JEST MARYA OCHOROWICZ-MONATOWA. WSTĘP - SPIS TREŚCI - OPIS: Str. Przedmowa - - - - - - - - - - - 1 Wstęp ogólny. Trudniejsze coraz warunki bytu i zadania kobiety - - - 7 Kobieta dawniej a dziś _.__----- 8 Wyższe zakłady naukowe i frekwencya Polek 9 Akademia dla gospodarstwa -------10 Smutny stan naszego gospodarstwa i emigracya za chlebem - 11 Środki zaradcze ,.--------12 Szkoły gospodarstwa w Belgii, Niemczech i Austryi 14 Ruch kobiecy i szkoły gospodarskie u nas - - - 22 Zadania gospodyni polskiej --------43 Zadania wzorowej gospodyni i pani domu ----- 45 CZĘŚĆ I. Gospodarstwo w domu. ROZDZIAŁ 1. Najważniejsze wiadomości o własnościach ciał i ich związkach. T. O własnościach ciał. Co to są ciała? — Rozciągłość ------- 54 Ciała są, nieprzenikliwe, podzielne, porowate i ciężkie - - 55 Jakie rozróżniamy ciała'? — Stan skupienia 58 Własności powietrza ---------58 Co wynika i jaki użytek robimy z ciśnienia powietrza - - 60 Ciepło, wrzenie, topnienie, przewodniki ciepła, sztuczne oziębianie 60 Własności wody ---------- 67 II. O związkach ciał (najprostsze wiadomości z chemii). Ogólne pojęcia ___---_■_-- 68 Kwasy, zasady, sole, obojętne związki 72 Najważniejsze związki kilku pierwiastków - - - - - 73 Fermentacya, gnicie, bakterye _-___-- 74 ROZDZIAŁ II. Mieszkanie i kuchnia. « Grunt pod dom. Rodzaj gruntu __---_____ 77 Przepuszczalność dla gazów - ■ - - - - - 78 Woda w gruncie ---------- 79 Spis szczegółowy i alfabetyczny przy końcu tomu II. Str. Mury domu. Wilgoć na ścianach -„_____ 81 Grzyb domowy - -.--.- - - - - - - - 82 Obszar pokojów — wentylacya naturalna ----- 86 Jak się powietrze samo odnawia ------- 88 Rozkład pomieszkania i jego urządzenie. Ogólne uwagi -._--__-___ 92 Rozkład i części pomieszkania -------93 Podłogi, ściany i sufity --------97 Urządzenie pomieszkania — meble __-__- 100 Dywany i firanki ---------- 109 Opał i światło ---------- 114 Urządzenie kncŁni - - - - - - - - - 136 Naczynia kuchenne --------- 151 Naczynia stołowe - - - - - - - - - -160 Zmywanie naczynia __-_-____ 163 Czyszczenie naczynia kucheunego i stołowego - - - -166 ROZDZIAŁ III. Czyszczenie pomieszkania. Sprzątanie codzienne mieszkania ------- 169 Czyszczenie lamp ---------- 175 Wielkie gruntowne porządki --_-___ 173 Czyszczenie i odświeżanie podłóg _-__._ 155 Czyszczenie i odświeżanie różnych przedmiotów w mieszkaniu -. 189 Robactwo domowe i sposób tępienia go - - - - - - 194 ROZDZIAŁ IV. Rękodzielnicze roboty w gospodarstwie. O konieczności różnych naprawek w domu - 206 Sposób wykonywania niezbędnych robót rzemieślniczych w domu 214 Odświeżanie i odnawianie mebli ------- 217 Przepisy i wskazówki do różnych robót rękodzielniczych - - 220 Politury i lakiery ---------- 222 Improwizowane meble sporządzone w domu - 243 ROZDZIAŁ V. Ozdabianie pomieszkania. I. Obrazy i rzeźby - - - - - - - - - 248 fl. Kwiaty i rośliny pokojowe. Znaczenie hodowli kwiatów — mowa kwiatów — etyczne wpływy 252 Tablica ważniejszych kwiatów pokojowych - 269 Rośliny pnące na balkonach i ścianach - 278 Akwarya, terrarya, stoliki z kwiatami - 279 Str. ROZDZIAŁ VI. Ubrania i bielizna. Uwagi ogólne- - - - - - - - - - - 282 Utrzymywanie w dobrym stanie, przechowywanie i czyszczenie ubiorów i bielizny - - - - 293 Wywabianie plam - -____-__ ^98 Farbowanie materyi w domu ------- 314 Pranie i prasowanie - - - - - - - - - 327 Różne środki i sposoby prania ---_.._- 329 Pranie ręczne ---------- 336 Pranie bielizny maszynami -------- 340 Pranie tkanin wełnianych i innych. -__._- 349 Wieszanie i suszenie bielizny ------- 354 Prasowanie bielizny - - -.- - - - - - 357 Szycie ikrawieczyzna w domu- -.- - - - 366 Naprawianie bielizny i ubrań _.._.__ 377 Roboty ręczne -_-__-_-_- 381 ROZDZIAŁ VII. Odżywianie. Ogólne uwagi- - - - - - - - - - - B88 Przewód pokarmowy człowieka ------- 391 Strawność potraw --------- 392 Znaczenie potraw dla organizmu ------- 393 Ile potrzeba pokarmów -------- 397 Znaczenie kuchni - - - '- • - - - - - - 400 Ile i co jeść? --.------.. 40Ł Środki żywności ---------- 403 Fałszowane pokarmy --------- 443 Przechowywanie i konserwowanie środków żywności - - 445 ROZDZIAŁ VIII. Stosunek gospodyni do służby ------- 468 ROZDZIAŁ IX. Budżet gospodyni — oszczędność - - - - 463
Stan książki dobry, grzbiet przetarty z małymi naddarciami na górze i na dole, wyklejka na pierwszej stronie luzem, blok cały, na kilku kartach przyżółcenia