Tytuł |
Gospodarka pasieczna |
Autor |
Wanda Ostrowska |
Wydawca |
PWRiL |
Rok wydania |
2013 |
Liczba stron |
304 |
Wymiary |
165 x 215 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
[zasłonięte]978-83-01151-4 |
Od pierwszego wydania „Gospodarki pasiecznej” dr Wandy Ostrowskiej mija bez mała
40 lat. Przez te wszystkie lata książka nie straciła na aktualności i wciąż
zajmuje wyjątkowe miejsce wśród publikacji pszczelarskich. Napisana przez
wybitną znawczynię pszczelarstwa, naukowca i zarazem praktyka jest nadal cenną
książką zarówno dla pszczelarzy, jak i dla specjalistów.
W związku z ciągłym zapotrzebowaniem na tę publikację Wydawnictwo udostępnia
pszczelarzom kolejne jej wydanie. Nie zmieniono w nim oryginalnej treści,
wniesiono jedynie niewielkie uaktualnienia oraz zamieszczono wkładkę barwną
ilustrującą gospodarkę w pasiece.
Wśród publikacji pszczelarskich wyjątkowe miejsce zajmuje „Gospodarka pasieczna"
dr Wandy Ostrowskiej. Autorka jasno przedstawiła wszystkie zależności wpływające
na efekty produkcyjne pasieki. Zaproponowała sposób sterowania rozwojem siły
rodzin pszczelich pozwalający w pełni wykorzystać pożytki nektarowo-spadziowe
przede wszystkim w najbliższym otoczeniu, a w miarę sił pasiecznika także z
odleglejszych rejonów. Przekonujące argumenty Autorki, oparte na bogatych
doświadczeniach własnych albo zaczerpniętych z literatury światowej, zachęcają
Czytelników do stosowania opisanych zabiegów i z czasem włączenia ich na stałe
do swojej praktyki.
Pierwsze wydanie „Gospodarki pasiecznej" w 1974 r. w nakładzie 30 tysięcy
egzemplarzy rozeszło się w bardzo krótkim czasie. Tytuł ten był więc bardzo
potrzebny. Do 1988 r. ukazały się cztery wydania w ogólnym nakładzie
przekraczającym 100 tysięcy egzemplarzy. Od tego czasu nie pojawiła się żadna
inna pozycja o podobnym zakresie i równej wartości merytorycznej. Nie była też
wznawiana „Gospodarka pasieczna". W poczuciu zatem głębokiego uznania i
szacunku dla nieżyjącej już Autorki i zapotrzebowania zgłaszanego przez
środowisko pszczelarskie Wydawnictwo udostępnia pszczelarzom kolejne jej
wznowienie.
„Gospodarka pasieczna" Wandy Ostrowskiej nie traci na aktualności, ponieważ
zagadnienia w niej poruszane, jak rozwój siły rodzin w określonym czasie,
rozmnażanie rodzin, zimowanie, karmienie, hamowanie rójki, transport i wiele,
wiele innych są omawiane w odniesieniu do zjawisk fenologicznych,
klimatycznych, stanu epizootiologicznego pasiek w okolicy. Nie ma sztywnych dat
kalendarzowych, terminarzy, żadnych arbitralnych ograniczeń. Dlatego
proponowane przez Autorkę metody gospodarzenia nie dezaktualizują się,
odwrotnie - są wciąż ważne.
Spis treści
I. Typy pasiek i gospodarki pasiecznej 13
1. Typy pasiek 13
Pasieki amatorskie 13
Pasieki jako dodatkowe źródło dochodu 14
Pasieki prowadzone przez pszczelarzy zawodowych 14
Pasieki o szczególnym znaczeniu 16
Struktura pasiek w kraju 16
2. Typy gospodarki pasiecznej 17
II. Najczęściej spotykane typy uli 21
1. Ogólna charakterystyka leżaków, stojaków i uli kombinowanych 21
2. Gospodarcza ocena najczęściej stosowanych typów uli 22
Ule leżaki 23
Ule kombinowane 23
Stojak wielkopolski 25
Ule wielokorpusowe 26
3. Pojemność ula i wielkość ramki 30
4. Tendencje zmierzające do uproszczenia konstrukcji ula i typu ramki 37
III. Zakładanie pasieki 41
1. Ogólne zasady zakładania pasieki 41
2. Ocena zasobów pożytkowych 42
3. Konkurencyjne rozmieszczenie pasiek i ich zdrowotność 43
4. Wielkość pasieki i wybór typu ula 44
5. Wybór i urządzenie pasieczyska 46
6. Zaplecze gospodarcze pasieki 48
7. Kupno i przewóz pszczół 52
IV. Podstawowe prace pasieczne w sezonie 55
1. Główny przegląd jesienny 55
2. Zapewnienie warunków dobrego przygotowania się pszczół do zimowli 58
Siła zazimowanych rodzin 59
Skład i jakość robotnic 61
3. Zapewnienie rodzinom warunków dobrego rozwoju jesiennego 63
4. Zapasy zimowe i ich uzupełnianie 71
5. Wielkość i ułożenie gniazda 79
6. Ocieplenie i wentylacja 82
7. Zimowla pasieki 86
8. Oblot wiosenny i ocena stanu rodzin 89
9. Zapewnienie rodzinom warunków dobrego rozwoju wiosennego 94
10. Metody przyspieszania wiosennego rozwoju rodzin 100
11. Główny przegląd wiosenny 103
12. Wyrównywanie siły rodzin w pasiece 109
13. Terminy i sposoby poszerzania gniazd 110
14. Wykorzystywanie naturalnej produkcji wosku 116
15. Prace pasieczne związane z wykorzystywaniem pożytków 118
Dodawanie nadstawek lub plastrów na miód 118
Odbieranie miodu 123
V. Zagadnienie rójki w gospodarce pasiecznej 129
1. Wpływ rójki na wydajność miodową rodzin i organizację pracy w pasiece 129
2. Przyczyny powstawania nastroju rojowego 134
3. Zapobieganie rójce i jej skutkom 138
Osłabianie wpływu czynników powstawania nastroju rojowego 138
Zmniejszanie skutków nastroju rojowego 145
Spowodowanie gwałtownej zmiany warunków 145
Wykorzystanie pszczół rojowych 148
VI. Warunki pełnego wykorzystania pożytków 154
1. Zależność stosowania metod gospodarki pasiecznej od warunków pożytkowych 154
Czas występowania pożytków 155
Okresy trwania pożytków 160
Pożytki towarowe i rozwojowe 163
Charakterystyka źródeł pożytków 165
2. Siła i struktura rodzin przed rozpoczęciem się pożytków 167
3. Dodatkowe czynniki wpływające na wykorzystanie pożytków 172
Odległość pasieki od bazy pożytkowej 172
Zapewnienie pszczołom warunków pracy w polu 173
4. Obserwacje fenologiczne i ul na wadze 175
VII. Zwiększanie wydajności pasiek przez dobór odpowiedniej metody 179
1. Wykorzystywanie pożytków wiosennych 179
Wykorzystywanie pożytków wiosennych w gospodarce jednorodzinnej 179
Wykorzystywanie pożytków wiosennych w gospodarce kompleksowej 181
Naloty stosowane niezależnie od typu ula 182
Metody dostosowane do uli leżaków 184
2. Wykorzystywanie pożytków letnich – ciągłych i przerywanych 185
Wykorzystywanie pożytków letnich w gospodarce jednorodzinnej 185
Metody typowe dla uli stojaków 185
Metody dostosowane do uli leżaków i kombinowanych 190
Wykorzystywanie pożytków letnich w gospodarce kompleksowej. 193
Metody gospodarki kompleksowej dostosowane do każdego typu ula 193
Metody gospodarki kompleksowej typowe dla uli leżaków 195
Wykorzystywanie pożytków jesiennych 197
VIII. Gospodarka wędrowna 200
1. Gospodarcze uzasadnienie i ogólne zasady prowadzenia pasieki wędrownej 200
2. Wybór miejscowości i stanowiska dla pasieki wędrownej 203
3. Przygotowanie i transport pni 205
4. Wykorzystywanie pożytków przez podwożenie do nich całej
lub części pasieki 211
5. Ogólne zasady wykorzystywania pożytku wrzosowego 213
6. Wykorzystywanie pożytków spadziowych 214
Charakterystyka pożytków spadziowych 214
Wywożenie pni na pożytki spadziowe 216
IX. Zwiększanie wydajności pasiek przez pracę hodowlaną i wprowadzanie
mieszańców użytkowych 218
1. Celowość stałego poprawiania pogłowia pszczół 218
2. Hodowlane sposoby poprawiania pogłowia pszczół w pasiece 219
3. Wprowadzanie krzyżówek heterozyjnych 2208
Zjawisko heterozji 220
Użytkowe mieszańce międzyrasowe 221
Użytkowe mieszańce międzyliniowe 224
X. Wymiana matek w pasiece 227
1. Częstotliwość wymiany matek 227
2. Terminy wymiany matek 228
3. Wychów matek na własne potrzeby 229
Rodziny zarodowe i wychowujące 229
Sposoby poddawania i pielęgnacja materiału zarodowego 231
4. Sposoby poddawania matek i mateczników 234
Wyszukiwanie matek 234
Poddawanie matek w klateczkach lub izolatorach 236
Poddawanie matek przez wylot lub na plaster 238
Poddawanie mateczników 239
Poddawanie matek i mateczników bez wyszukiwania starej matki 239
XI. Dodatkowe prace pasieczne w sezonie 241
1. Łączenie pszczół 241
2. Tworzenie odkładów 243
3. Przesiedlanie rodzin do innych uli 247
4. Ratowanie rodzin z matkami trutowymi i trutówkami 250
5. Rabunki i ich zwalczanie 251
6. Opieka nad pasieką w okresie stosowania chemicznych
środków ochrony roślin 254
XII. Powiększanie pasieki 257
1. Powiększanie pasieki przez tworzenie odkładów 257
2. Dzielenie rodzin „na pół lotu” 258
3. Nalot na matkę lub matecznik 259
4. Wykorzystywanie rójki naturalnej 260
Zbieranie roju 260
Osadzanie roju 261
5. Powiększanie pasieki przez wydzielanie pszczół rojowych 262
6. Intensywne powiększanie pasieki 262
7. Wybór sposobu i terminu tworzenia nowych rodzin 262
XIII. Organizacja gospodarki pasiecznej 265
1. Organizacja pracy w pasiece 265
Obchodzenie się z pszczołami 265
Zasady wykonywania zabiegów w ulu 267
Organizacja prac pomocniczych 269
Organizacja pracy a typ gospodarki i wielkość pasieki 269
2. Organizacja zaopatrzenia w plastry 270
Zapotrzebowanie pasieki na plastry 270
Brakowanie i przerób suszu woskowego 271
Wprawianie węzy 274
3. Organizacja karmienia pszczół 275
4. Higiena w pasiece 276
5. Niezbędne notatki pasieczne 281
Literatura 282