P E S T K I M O R E L I
bogactwo witamin w małej pestce
Mniejsze od migdałów, choć w podobnym kolorze i o zbliżonym kształcie.
Gorzkie, ale za to bogate w witaminy i minerały. Wystarczy spożyć dwie dziennie, by dostarczyć sobie sporej dawki witaminy B17 czy magnezu.
DLACZEGO WARTO JEŚĆ PESTKI MORELI?
Pestki moreli, które mają tyle pożytecznych właściwości, to nie te same pestki, które wyrzucamy, gdy latem robimy morelowe dżemy czy ciasta.
Gorzkie pestki moreli (a właściwie jądra pestek moreli) pochodzą ze specjalnych odmian drzew morelowych. To ważne, żeby miały gorzki smak - gdyż słodkie pestki moreli nie mają żadnych właściwości. Gorzkie natomiast zawierają dużo magnezu, który pomaga w funkcjonowaniu układu nerwowego.
Poza tym mają dużo witaminy B17, w której znajduje się amigdalina.
Uważa się, że to właśnie ona odpowiada za długowieczność.
Może być także skuteczna w walce z rakiem. Chorym na nowotwory zaleca się robienie okładów na guzy właśnie ze zmielonych pestek moreli.
JEDNA PESTKA - MNÓSTWO MOŻLIWOŚCI
Pestki moreli są źródłem m.inn:
- magnezu,
- cynku,
- żelaza,
- witaminy B17,
- fosforu,
- potasu,
- kwasu salicylowego,
- witaminy B15,
- witamin B6 i B1.
Jak spożywać: dzienna dawka to 2-3 pestki moreli. Można spożywać je po zmieleniu - na przykład jako dodatek do potraw, koktajli czy konfitur domowej roboty.
Skład: jądra pestek moreli
Masa netto: 250g
Najlepsze do spożycia przed: 04.11.2015
Kraj pochodzenia: Chiny
ZAPRASZAMY NA POZOSTAŁE AUKCJE |
|