Przedmiotem aukcji są:
Gorzkie pestki MORELI
Opakowanie zawiera: 150 gramów
Gorzkie jądra pestek moreli pochodzą z dzikich odmian drzew morelowych. Wyselekcjonowane owoce zbierane są ręcznie.
Pestki moreli gorzkiej są bogatym źródłem licznych witamin. Zawierają witaminę B17, B6, B1, minerały oraz niezbędne dla naszego organizmu kwasy tłuszczowe. Witamina B17, amigdalina albo letril – to trzy różne nazwy tej samej naturalnej substancji. Najpierw znaleziono ją w jądrach pestek moreli, potem stwierdzono, że występuje aż w 1200 gatunkach różnych roślin. Najwięcej jednak w pestkach popularnych owoców, takich jak morele, brzoskwinie, nektaryny, śliwki, jabłka, gruszki, wiśnie czy czereśnie. Lecznicze działanie B17 opisano już w egipskich papirusach sprzed 5000 lat, proponując użycie wody migdałowej do leczenia raka skóry. Podobne zapiski o stosowaniu gorzkich migdałów pochodzą z Chin sprzed 4500 lat
W nowożytnej medycynie pierwsze informacje o tym, że B17 skutecznie leczy raka pojawiły się ponad 50 lat temu. Jej gorącym propagatorem był biochemik dr Ernest Krebs. Jednym z najbardziej znanych współczesnych ośrodków leczących letrilem jest meksykańska klinika dra Ernesto Contrerasa Rodrigueza.
Dawkowanie:
Maksymalna dzienna ilość spożycia według UE to 2 jądra moreli. Nie należy jej przekraczać. Gorzkie pestki moreli zawierają kwas cyjanowodorowy, który może prowadzić do zatruć w przypadku przekroczenia dziennego spożycia.
Waga: 150g
Termin przydatności do spożycia: listopad 2015
Opakowanie typu doypack z fałdą dolną umożliwia łatwe umiejscowienie produktu w pozycji stojącej. Zastosowany materiał zapewnia wysoką wytrzymałość mechaniczną i barierowość. Szczelne zamknięcie typu zipper umożliwia wielokrotne otwieranie i zamykanie torebki.