Gorzkie jądra pestek moreli stanowią wewnętrzną część nasion owoców moreli.
Są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, a także są doskonałym źródłem magnezu, białka i błonnika.
Znajdujący się w nasionach olej oferuje ogromną dawkę witaminy A, C i E, które są korzystne dla skóry suchej, podrażnionej lub dojrzałej.
Sama witamina E jest także przeciwutleniaczem i neutralizuje wolne rodniki, które powodują uszkodzenia tkanek i komórek.
Gorzkie jądra pestek moreli zawierają amigdaliny zwane potocznie witaminą B17, która jak twierdzą niektórzy naukowcy, pomaga zapobiegać i leczyć stany nowotworowe.
Ważnym składnikiem jąder moreli jest także witamina B15, bardzo przydatna w trakcie leczenia choroby niedokrwiennej serca.
Pestki, poprzez zawartość kwasu salicylowego mają również świetne działanie bakteriobójcze.
Dawkowanie:
Maksymalna dzienna ilość spożycia to 2 jądra moreli. Nie należy jej przekraczać.
Gorzkie pestki moreli zawierają kwas cyjanowodorowy, który może prowadzić do zatruć w przypadku przekroczenia dziennego spożycia.
Przechowywać w miejscach niedostępnych dla dzieci.
|