Gorzki melon, przepękla ogórkowata
Sproszkowany owoc - 50 g
Pędy gorzkiego melona osiągają długość do 4,5 m i mają małe, żółte kwiaty. Owoce są jasno zielone i przypominają ogórki z guzkami na skórce. Dojrzałe owoce są pomarańczowe z czerwono-brązowymi i białymi nasionami.
Jak wskazuje nazwa cały owoc ma bardzo gorzki smak. Owoce te są uznawane za najbardziej gorzkie spośród wszystkich owoców, choć smak dojrzałych owoców jest łagodniejszy.
Zastosowanie:
Naukowcy odkryli, że gorzki melon może zrównoważyć poziom cukru we krwi. Na przykład, zwiększa wrażliwość insuliny, wspomaga jej uwalnianie oraz poprawia wchłanianie glukozy przez komórki. Gorzki melon poprawia funkcjonowanie komórek, działa jak immunomodulator, reguluje poziom cholesterolu i trójglicerydów. Ponadto pomaga zachować gładką skórę.
Gorzki melon zawiera wiele składników biologicznie aktywnych tj. triterpeny, białka i steroidy. Połączenie charantyn, peptydów i alkoloidów pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi.
Inne związki zawarte w gorzkim melonie aktywują enzym AMPK (kinazę białkową zależną od AMP) - białko odpowiedzialne za kontrolowanie metabolizmu i wchłanianie glukozy. Natomiast triterpenoidy zawarte w gorzkim melonie wspomagają tolerancję glukozy i spalanie tłuszczu.
Gorzki melon zawiera również grupę białek tj. alfa- i beta- momorcharinę, momordynę i kukurbitacynę B, a także żelazo, beta-karoten, wapń, potas, witaminy z grupy B, wit.C, fosfor i błonnik.
Stosowanie: proszek można spożywać wg uznania, jako dodatek do jogurtu naturalnego a także w formie koktajli odżywczych.
Sposób przechowywania: przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pokojowej.