Oprawa: Miękka
Format: 20.0x25.0cm
Liczba stron: 256
Książka "Niedzielne przysmaki" jest jednym z elementów kampanii, którą rozpoczął Gordon Ramsay pod hasłem "Sunday lunch". Jej podstawowym celem jest przypomnienie i przekonanie opinii publicznej, jak ważnym momentem są spotkania w gronie rodzinnym, czerpanie radości z towarzystwa najbliższych, dzielenie się jedzeniem. Nie trzeba być członkiem dużej rodziny. Nie musi być również regułą, by rodzinny posiłek odbywał się w niedzielę. Równie dobrze może to być sobota lub piątek albo inny dzień, w który rodzina może się zgromadzić przy stole i wspólnie przeżywać zarówno radosne, jak i smutne chwile. Wiele rodzin nigdy nie zasiada do wspólnego posiłku, a szkoda. Członkom rodzin pozwala to czuć się pewniej w towarzystwie większej grupy osób. Bez względu więc na to, jak zajęci jesteśmy codziennymi obowiązkami i przejęci tym, co się wokół nas dzieje, rodzinne spotkania przy stole powinny zajmować w naszym życiu ważne miejsce. Gordon Ramsay chce zmotywować czytelników, aby wskrzeszali tradycję zasiadania w gronie rodzinnym do niedzielnego obiadu i zachęcić wszystkich do gotowania, najlepiej wspólnego. Przyłącz się do jego kampanii.
Pasja smaku
Przepisy z restauracji Aubergine
Oprawa: Twarda
Format: 22.5x27.5cm
Liczba stron: 192
Gordon Ramsay jest uważany za największy brytyjski talent kulinarny.
W Pasji smaku znalazło się ponad 100 przepisów, charakteryzujących się niezwykłą lekkością i intensywnością smaku. Wykorzystując wyłącznie najświeższe składniki, minimalne ilości masła i śmietany oraz najbardziej klarowne, nasycone intensywnym smakiem buliony, Ramsay przyrządza wysublimowane potrawy, dostarczające podniebieniu wspaniałych wrażeń. Wiele jego znanych przepisów - m.in. zupa cappuccino z langust i soczewicy, tortellini z ratatouille z warzywami w sosie gazpacho czy rabarbarowy cre`me brulée - zostało dostosowanych do możliwości kuchni domowej i podzielonych na łatwe do zrealizowania etapy.
Czy wiesz, że... Gordon Ramsay rozpoczął swą barwną karierę jako zawodowy futbolista w drużynie Glasgow Rangers. Obecnie jest jedynym brytyjskim kuchmistrzem, który może się poszczycić aż czterema gwiazdkami przyznanymi przez prestiżowy gastronomiczny Przewodnik Michelin. "Pasja smaku" autorstwa Gordona Ramsaya zdobyła nagrodę Glenfiddich za Najlepszą Książkę Kulinarną.