Zalety gorczycy białej:
- chroni przed erozją wodną i powietrzną
- dostarcza glebie substancje organiczne, poprawia żywność
- jest przerywnikiem w monokulturze zbóż zmniejszając kompensacje chorób i szkodników
- zmniejsza straty wody spowodowane parowaniem
- ogranicza zachwaszczanie
WSZECHSTRONNA ROŚLINA NA ZIELONY NAWÓZ
która szybko rośnie, świetnie spełnia rolę ściółki, wspomaga gruzełkowatość gleby i rośnie nawet na ubogich glebach
Rośliny na nawozy zielone służą podłożu na różne sposoby.
Możemy je wysiać jako plon główny, śródplon (czyli wysianie między rzędami uprawy głównej), międzyplon lub poplon.
W zależności od efektu jaki mają wywrzeć na glebę zielone rośliny:
- chronią ziemię przed wysuszeniem jak i przed obfitymi opadami, w ten sposób sprzyjają rozwojowi mikroorganizmów i hamują wzrost chwastów
- wzbogacają glebę w związki azotu
(głównie jeśli siejemy rośliny motylkowe)
- przekopane później biorą udział w tworzeniu próchnicy, dzięki czemu zwiększają ilość składników mineralnych i zdolność gleby
do gromadzenia wody
- dzięki rozbudowanemu i głęboko sięgającemu systemowi korzeniowemu przyczyniają się do spulchnienia gleby i do wydobycia składników mineralnych z głębokich warstw,
do których nie mają dostępu rośliny o płytkim systemie korzeniowym
- chronią ziemię przed wypłukiwaniem składników odżywczych, które są wiązane przez rosnącą masę roślinną
- poprawiają aktywność biologiczną i w ten sposób wpływają na strukturę gruzełkowatą gleby
- wpływają na poprawienie struktury gleby i zmniejszenie jej zasolenia spowodowane stosowaniem nawozów sztucznych
ORYGINALNIE ZAPAKOWANE PRZEZ PRODUCENTA
PRZECHOWYWANE W WARUNKACH ZALECANYCH
PRZEZ PRODUCENTA