Gorczyca jest rośliną oleistą i posiada wiele cech podobnych do rzepaku, ale nie wymaga tak dobrych warunków klimatyczno - glebowych i wysokich nakładów na uprawę i ochronę, jest również mniej podatna na osypywanie nasion.
Gorczyce, zarówno biała, czarna jak i sarepska, dobrze znoszą przymrozki (nawet do -6 st.C) podczas wschodów. Wrażliwe są natomiast na okresowe susze, zwłaszcza podczas kwitnienia, gdy potrzeby wodne roślin są największe i w fazie dojrzewania nasion jednak jej wrażliwość na braki wody jest znacznie mniejsza w porównaniu z rzepakiem jarym. W razie niedoborów wody w tym okresie następuje znaczne obniżenie plonu nasion.
Gorczycę białą można uprawiać w całym kraju. Gorczycę sarepską najlepiej wysiewać na północy, południowym wschodzie i na Pogórzu Karpackim i Sudeckim.
Najlepiej gorczycę jest uprawiać na glebach gliniastych i piaszczysto-gliniastych, ciepłych, próchniczych glebach kompleksów pszennych i żytnich, może być uprawiana na glebach lżejszych, ale nie typowo piaszczystych.
Gorczyca wymagają odczynu obojętnego gleby, nie znosi gleb zakwaszonych, nieprzepuszczalnych i podmokłych o wysokim poziomie wód gruntowych. Gorczyca ma zdolność wykorzystywania trudno dostępnych składników pokarmowych w glebie.
Gorczyca z wykorzystaniem na poplon na nawóz zielony.
Cena za 1 kg.