Działanie: Babka płesznik - korzystnie oddziałuje na śluzówkę przewodu pokarmowego. Stanowi źródło rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika. Jest szczególnie polecana przy walce ze zbędnymi kilogramami. Pęczniejąc w przewodzie pokarmowym zwiększa uczucie sytości. Korzystnie wpływa na perystaltykę jelit. Ma działanie osłaniające i powlekające przez co jest wskazana dla wszystkich.
Substancje zawarte w nasionach babki płesznik:
- Hamują głód, wywołują uczucie sytości
- Regulują perystaltykę jelit
- Wykazują działanie prebiotyczne
- Łagodzą podrażnienia błony śluzowej
- Absorbują niekorzystne substancje z pożywienia
W obecności wody glukomannan wytwarza żel powiększając swoją objętość w żołądku nawet 200–krotnie!!! Glukomannan - włókno rośliny Amorphophallus konjac rosnącej w warunkach naturalnych w Japonii. W populacjach gdzie roślina ta wchodzi w skład diety nie obserwuje się problemu otyłości. Glukomannan wiąże wodę w przewodzie pokarmowym zwiększając swoją objętość, dzięki czemu wzmaga uczucie sytości. Jego wyjątkowo żelowa konsystencja utrzymuje się w żołądku dostatecznie długo by zaspokoić głód. Glukomannan odgrywa rolę w regulacji przyswajania składników odżywczych z pokarmu. Nie wywołuje wzdęć i dyskomfortu trawiennego.
„Przyfasol nadwadze!” -
Fasola należy do jednych z najstarszych roślin uprawnych. Zawiera dużo białka, zastępuje mięso. Pozyskiwana z niej Fasolamina wspomaga odchudzanie. Spożywanie zbyt kalorycznych lub obfitych posiłków prowadzi do powstania nadwyżki glukozy, która łatwo przetwarzana jest na tłuszcz zapasowy, czyli tkankę tłuszczową.
Fasolamina naturalnie redukuje tłuszcz. Jest substancją ograniczającą pośrednio trawienie produktów wysokoskrobiowych (przetwory mączne, ziemniaki, ryż itp.). Wyciąg z fasoli hamuje działanie alfa-amylazy (enzym odpowiedzialny za trawienie skrobi). Niestrawiona skrobia nie może być wchłonięta. Zostaje wydalona poza ustrój. Organizm otrzymuje mniejszą ilość energii. Nie powstają nadwyżki energetyczne prowadzące do przekształcania glukozy w tkankę tłuszczową.
Fasolamina wpływa na regulację poziomu cukru we krwi ograniczając nadmierny apetyt. Działanie
Fasolaminy jest potwierdzone licznymi badaniami naukowymi.