KATEGORIE
OWOCE GOJI
waga 125g
Milionom ludzi na świecie, jagody Goji kojarzą się z Madonną.
Te rosnące w Tybecie owoce to jeden z najważniejszych elementów diety gwiazdy, która jest orędowniczką zdrowego trybu życia. Można je spotkać w mongolskich i tybetańskich Himalajach. W 100 gramach jagód jest aż 2500 mg witaminy C, co daje goji trzecie miejsce w rankingach naturalnych źródeł tej witaminy w świecie.
Wysoka zawartość witaminy „C” to bowiem tylko jedna z cech owoców kolcowoju pospolitego (Lycium barbarum), zwanego także jagodami Goji.
Są tak delikatne, że trzeba je zbierać otrząsając z krzewów. Mają w swoim składzie 18 aminokwasów, witaminę A , B-1, B-2, C, dwadzieścia jeden minerałów śladowych w tym: mangan, cynk, żelazo, miedź, chrom, magnez, kobalt, selen i fosfor.
Zawartość żelaza jest aż 3 razy większą niż w szpinaku! W Goji znajdują się: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy, który jest pomocny w odchudzaniu oraz kwas omega 6; beta-si sterol - ma działanie przeciwzapalne iobniża poziom cholesterolu; polisacharydy, które wzmacniają system odpornościowy - właśnie nim, przypisują zdolności lecznicze i spowalniające proces starzenia. Jagody zawierają w sobie jedną z najwyższych zawartości antyoksydantów (przeciwutleniaczy) na świecie. Mają ich od 2 do 4 razy więcej niż czarna jagoda. To najbogatsze źródło karetonoidów, w tym beta karotenu. Zawiera go więcej niż marchewka i jakiekolwiek inne pożywienie na świecie.
Zawierają również ważne składniki odżywcze dla zdrowych oczu (zeaksantyna oraz luteina). Dieta bogata w te składniki pomaga zmniejszyć ryzyko występowania zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem, co jest główną przyczyną utraty wzroku u osób powyżej 65 roku życia.
Wspomaga system odpornościowy. Na liście jej zasług znajduje się także odżywianie wątroby i nerek, wspomaganie wzroku, wpływ na niszczenie wolnych rodników, wpływ na ciśnienie tętnicze krwi , podtrzymywanie zdrowego cholesterolu, a co za tym idzie, ma bezpośredni wpływ na utrzymanie stałej wagi ciała. Odmładzają, regenerują, poprawiają wzrok, wagę i krążenie. Szczególnie zalecane są w leczeniu chorób serca, wątroby, śledziony, płuc i nerek.
Posmak Goji przypomina suszone pomidory, podobnie jak daktyle, suszonki z żurawiny lub rodzynki bardziej wysuszone są twardsze, ale mniej słodkie z zapachem ziołowym. Z powodzeniem zastępują rodzynki. Można je stosować bezpośrednio lub dodawać do musli, wypieków, ciast i deserów. Zaleca się aby osoby dorosłe spożywały ok. 70 szt. dziennie, a dzieci w wieku poniżej 10 lat o połowę mniej.
Szacuje się, ze czerwone jagódki z Tybetu są najbardziej obiecującym środkiem wspierającym zdrowie, który może zrewolucjonizować kosmetologie, dietetykę, osiągnięcia sportowe oraz tradycyjną medycynę na przestrzeni następnych lat. Zdaniem badaczy Goji to najlepszy sposób na zachowanie młodej, jędrnej skóry. Zdaniem wielu dietetyków jagody Goji to najzdrowsze owoce na świece. Są bogate w składniki odżywcze, witaminy oraz minerały.
W Azji używano Goji do regulacji wysokiego stężenia cukru we krwi oraz do leczenia cukrzycy. Pomagają one także oczyścić wątrobę z toksyn. Herbatka przygotowana z jagód Goji pomaga na wszelkie problemy trawienne. Kwasy tłuszczowe i polisacharydy zawarte w jagodach mogą stymulować produkcję kolagenu i zatrzymywać wilgoć, co w rezultacie daje młodziej wyglądającą skórę.
Długotrwale stosowanie zapewnia:
- wzmocnienie stawów, kości,
- wzmacnia system odpornościowy,
- wyszczupla,
- opóźnia procesy starzenia,
- poprawia również witalność,
- poprawia wzrok,
- zapewnia długowieczność.
Spożywający je Tybetańczycy słyną ze zdrowia i długowieczności. W Polsce przyznała się do ich jedzenia Kinga Rusin. Od setek lat używa ich chińska medycyna, a stosowanie goji ma długą tradycję opisaną w legendzie, w której mnisi pijący wodę ze studni, nad którą rosło lycium barbarom, cieszyli się wspaniałym zdrowiem. Istnieje nawet poemat opisujący osiemdziesięciolatków bez jednego siwego włosa. Wszystko to dzięki magicznym jagódkom.