mrozoodporny, wieloletni krzew z rodziny psiankowatych,
blisko spokrewniony z kolcowojem pospolitym.
Naturalnie występuje wokół Morza Śródziemnego, w Azji: Japonii, Koreach, Chinach, Mongolii, Nepalu, Pakistanie.
Rośnie na zboczach w chłodniejszych regionach północnych.
Jednak jest również uprawiany, w prawie wszystkich częściach Chin oraz w niektórych innych regionach Azji.
Przez tysiąclecia, jagody goji były spożywane w Azji
i są znane z leczniczych właściwości.
Niekiedy (komercyjnie) nazywane Lycium Tibeticum, choć nazwa ta nie ma uzasadnienia naukowego, natomiast w Tybecie występuje naturalnie tylko gatunek Lycium ruthenicum.
Roślina masowo uprawiana min. w Chinach,
eksportowana pod nazwą handlową jagody goji
(termin ten może obejmować także owoc Lycium barbarum).
(Chcąc nabyć dobrej jakości suszone owoce uprawiane w Chinach należy pytać
o atesty na zawartość pestycydów, metali cięzkich i innych substancji szkodliwych.Tamtejszy "zielony standard żywności" administrowany przez Chinese Ministry
of Agriculture's China Green Food Development Center dopuszcza używanie pestycydów, herbicydów, środków grzybobójczych i nawozów sztucznych
w uprawach komercyjnych. Owoce uprawiane w ten sposób nie mają wiele wspólnego ze zdrowiem i często przekraczają europejskie dopuszczalne normy substancji szkodliwych!!).Roślina osiąga od 1 do 2 metrów wysokości, gałęzie opadające, elastyczne (z kolcami dł. 0,5 do 2 cm). Liście jasnozielone, owalne lub lancetowate, zazwyczaj pojedyncze lub pogrupowane po 2 lub 4. Kwiaty purpurowe lub jasnofioletowe, dzwonkowate, wielkości 3-4 mm. Kwitnie od czerwca do września.
Kwiaty są hermafrodytą (posiada zarówno męskie jak i żeńskie narządy) i są zapylane przez pszczoły. Owoce to owalne jagody długości od 1,5 do 2,5 pojawiają się od sierpnia do października.
Dojrzałe są jaskrawo czerwone, mogą być zbierane
dopiero po całkowitym dojrzeniu.
Oba gatunki (L.barbarum i chinense) są blisko spokrewnione,
ich działanie, skład oraz wygląd jest bardzo podobny.
W Chinach L.chinense jest uprawiana dla swoich owoców,
które są uznane za "pobudzające qi". Świeże młode liście
są powszechnie przygotowywane i spożywane jako warzywo.
W tradycyjnej medycynie chińskiej owoców używa się
do wspomagania wątroby, nerek, na gorączkę, ucisk, kaszel, objawy astmatyczne, ponadto uważa się że niwelują skutki uboczne leków przeciwnowotworowych lub radioterapii.
W regionie Ningxia Hui w Chinach
(największe uprawy tej rośliny)
jest również używana do produkcji octu, wina lub w drodze maceracji z alkoholem - nalewek.
Goji używane są również jako tradycyjny składnik w wielu chińskich potrawach, w tym zupach lub rybach gotowanych
na parze. Suszone jagody są sprzedawane we wszystkich supermarketach w Chinach.
Od początku XXI wieku nastąpił szybki wzrost zainteresowania ich wartościami odżywczymi i przeciwutleniaczami.
Zostały nazywane super-owocem, doprowadziło to do ogromnej ilości produktów konsumenckich produkowanych z goji.
Kobiety w ciąży lub karmiące piersią
powinny unikać spożywania goji.
W żywności, suszone owoce są tradycyjnie gotowane przed spożyciem. Często dodawane do ryżu i migdałów, jak również stosowane w chińskich zupach, w połączeniu z warzywami lub innymi ziołami takimi jak Wild Yam, Astragalus membranaceus, Codonopsis pilosula i korzeniem lukrecji.
Jagody są również gotowane jako herbata ziołowa,
często wraz z kwiatami chryzantemy i / lub jujubą lub z herbatą (zwłaszcza pu-erh).
Różne wina zawierające wolfberries są również produkowane,
w tym kilka, które są mieszanką wina z winogron i wolfberries.
Młode pędy i liście są również uprawiane komercyjnie
jako warzywo liści. Powszechnie uprawiana w Chinach
jako roślina lecznicza lub odżywka.
Wolfberry są wymienione w starożytnych farmakopeach europejskich i chińskich.
W ciągu wieków, wielu lekarzy taoistycznych i znanych poetów używało wywaru z jagód w nadziei na przedłużenie życia.
Uważano iż przeciwdziała starzeniu, tonizuje nerki, nawilża płuca, pobudza i orzeźwia.
Wymagano zbierać pędy na wiosnę, kwiaty latem,
owoce jesienią i korzenie w zimie.
Kora z korzenia została uznana za dobrą przy nadmiernym
nagrzaniu w płucach, astmie, kaszlu, gorączce z powodu niedoboru Yin. Przestrzeganie tych dawnych przekonań
nadal jest silne w Chinach.
Liście są bogate w witaminy antyoksydacyjne (C i E).
Zawierają również fruktozy, glukozy, sacharozę i maltozę,
kwasy organiczne
(cytrynowy, szczawiowy, malonowy, jabłkowy, bursztynowy, fumarowy, mlekowy). Osiemnaście różnych aminokwasów
(prolina, histydyna, alanina, leucyna, itp .)Betainy znajdują się w ilości
1,50% w suszonych liściach.
Rutyna w ilości 1,1 do
2,7% w suchej masie liści.
Całkowita zawartość tanin wynosi
0,90 do
2,10%
(z najwyższym odsetkiem w październiku).
Owoce w tradycyjnej medycynie chińskiej są ważnym lekiem stosowanym jako środek pobudzający, zwiększający wytrzymałość, osłaniający wątrobę i poprawiający wzrok.
Liście Lycium mogą być stosowane w herbatach
(wraz z korą korzenia). Odkryto iż związki odizolowane z kory korzenia mają działanie hamujące in vitro na ludzkie bakterie chorobotwórcze i grzyby.
Owoce zawierają wiele składników odżywczych, w tym:
11 podstawowych i 22 śladowych pierwiastków
18 aminokwasów
6 niezbędnych witamin
8 polisacharydów i 6 monosacharydów
5 nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym podstawowe kwasy tłuszczowe,
kwas linolowy i kwas alfa-linolenowy,
beta-sitosterol oraz inne sterole roślinne,
5 karotenoidów, w tym beta-karoten i zeaksantyna,
luteina, likopen i kryptoksantynę, ksantofil, wiele pigmentów fenolowych (fenoli) związanych z właściwościami przeciwutleniającymi.
Ważniejsze składniki na 100 gramów suszonych jagód
wg. dziennego spożycia referencyjnego :
Wapno ok. 8-10% (DRI).
Potas 24% DRI.
Żelazo 100% DRI
Cynk 18% DRI
Selen 91% DRI
Ryboflawina (witamina B2) 100% DRI
Witamina C od 32% do 163% DRI
Beta-karoten 7 mg na 100 g suszonych owoców.
Do 77% wszystkich karotenoidów obecnych w goji to zeaksantyna. Polisacharydy są głównym składnikiem goji (stanowią do 31% wagi miąszu).
Badania naukowe składników wykazały działanie medyczne:
Wyciąg z jagód chroni przed zniszczeniem nerwu wzrokowego, czy jaskrą. Polisacharydy z roślin mają działanie immunostymulujące. Ekstrakty wodne z jagód mają silne właściwości antyoksydacyjne.
Tradycyjnie Chińczycy używają suszonych jagód w leczeniu wysokiego ciśnienia krwi i poziomu cukru we krwi,
na problemy z oczami, do wsparcia układu odpornościowego oraz do zapobiegania i leczenia chorób nowotworowych.
Goji może wzmocnić układ odpornościowy
(właściwości przeciwzapalne), obniża ciśnienie krwi,
poziom cholesterolu i cukru we krwi, poprawia wchłanianie
wapnia i tonizuje wątrobę. Korzenie mają również właściwości lecznicze. W medycynie chińskiej, wątroba jest związana
z funkcjonowaniem oczu.
Jagody Lycium są używane jako środek wzmacniający wątrobę, poprawia ostrość widzenia, leczy nadwrażliwość na światło,
a także poprawia ogólną kondycję oczu.
W tradycyjnej chińskiej medycynie stosowane ze względu na działanie: Antybakteryjne,
przeciwgorączkowe,
antyrakowe,
hemostatyczne,
rozszerzające naczynia krwionośne,
oraz do leczenia wątroby,
hipoglikemii,
niepłodności,
nerek,
w okulistyce,
jako tonik ziołowy.
Jest głównym ziołowym tonikiem z historią
prawie 2000 lat zastosowania w medycynie.
Zarówno jagody i korzenie są używane
i tradycyjnie uważa się, że roślina wydłuża życie.
Odwar z owoców jest używany, aby usunąć wizje, wzmocnić nerki, przywrócić jakość nasienia i odżywić wątrobę.
Owoce chronią wątrobę przed uszkodzeniami spowodowanymi narażeniem na toksyny. Stosowany w leczeniu cukrzycy, zawrotów głowy, bólów pleców i nóg.
Owoc jest co prawda bardzo bogatym źródłem witamin,
składników mineralnych, flawonoidów i innych biologicznie aktywnych związków, jest również dość dobrym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, co jest dość nietypowe dla owoców.
Jest analizowany jako żywność, która jest zdolna do zmniejszenia zachorowalności na raka, a także jako sposób na zatrzymanie
lub odwrócenie wzrostu nowotworów.
Nasiona:
są używane jako hemostatyczne do tamowania krwawienia,
ze szczególnym działaniem na nerki i narządy płciowe.
Kora korzenia:
jest używana ze względu na właściwości antybakteryjne, przeciwgorączkowe,
rozszerzające naczynia,
do leczenia wątroby,
hipoglikemii,
nocnych potów,
kaszlu,
astmy,
gruźlicy,
przewlekłych chorób z gorączką,
nadciśnienia tętniczego i cukrzycy,
w leczeniu gruźlicy płuc i zapalenia płuc u małych dzieci,
stymuluje przywspółczulny układ nerwowy, który kontroluje mimowolne funkcje ciała, takie jak wydzieliny przewodu pokarmowego.
Korzeń może być zbierany w dowolnym momencie roku,
ale tradycyjnie zbiera się go wiosną i może być suszony
do późniejszego wykorzystania.
Kora zawiera głównie betainy. Stosowany w leczeniu choroby achlorhydria, miażdżycy i chorób wątroby.
Roślina preferuje lekkie lub średnie,
ale dobrze przepuszczalne i wilgotne gleby.
Nie może rosnąć w cieniu.
Z powodzeniem może być wykorzystywany na żywopłoty
lub do stabilizacji gruntu
(rośliny mają rozbudowany system korzeniowy).
Może rosnąć w nadmorskiej ekspozycji.
Cena za sztukę na Kup Teraz
dotyczy ponad 30 nasion.
(kiełkowalność nasion - około 70%)
Łatwa w kiełkowaniu i uprawie.
█▓▒░Ozdobne░▒▓█ Zone6 Zone7 Zone8 Zone9