Owoce Goji są oczywiście jadalne.
Im bardziej dojrzałe tym słodsze. Kiedy są już dojrzałe ich kolor zmienia się na
jaskrawo czerwony. Można je jeść bezpośrednio z rośliny lub też po wysuszeniu
stosować jako dodatek do herbat ziołowych lub lekką przekąskę. Ważna uwaga:
owoce są bardzo delikatne i podczas zbioru ręcznego substancje w nich zawarte
łatwo się utleniają co można zaobserwować w postaci ciemniejących plamek na
owocach. Aby zachować ich piękny czerwony kolor należy zrywać je z "ogonkami"
lub też otrzepać z rośliny na miękki ręcznik.
Z dwuletniej rośliny możemy zebrać
do 2kg owoców!
Jak głosi legenda, za panowania
dynastii Tang ( ok. 800r. n.e.) wykopano studnię przy słynnej świątyni
buddyjskiej, która była porośnięta krzakami goji. Przez wiele lat niezliczone
ilości jagód spadały do studni. Pielgrzymi którzy się tam modlili cieszyli się
nadspodziewanie dobrym zdrowiem. Nawet w wieku osiemdziesięciu lat nie mieli ani
siwych włosów, ani nie stracili ani jednego zęba. Działo się tak, gdyż pili wodę
ze studni.
Jagody goji zawierają 2500 mg witaminy C, w 100 gramach owoców, co stawia je na
trzecim miejscu naturalnych źródeł tej witaminy w świecie, po południowo
amerykańskim Camu camu oraz australijskiej śliwce kakadu (murunga, billygoat
plum, Terminalia ferdinandiana).
Jagody Goji to owoce o dużej
wartości odżywczej, gdyż zawierają: izoleucynę, tryptofan, cynk, żelazo, miedź,
wapń, german, selen, fosfor, witaminy: B1, B2, B6 oraz E.
Z zawartością ponad 15% protein,
21 niezbędnych minerałów oraz 19 aminokwasów, jagody goji są uznawane za jedne z
najbardziej wartościowych na świecie.
Długotrwale stosowanie zapewnia:
• wzmocnienie stawów, kości
• wzmacnia system
odpornościowy
• wyszczupla
• opóźnia procesy starzenia
• poprawia wzrok
• zapewnia długowieczność
• obniża cholesterol
|