OPIS ROŚLINY:
Jest to ładny krzew ogrodowy, dorasta do ok. 1.5-2m, ma ładnie wygięte
pędy i liliowo- purpurowe kwiaty, które ładnie pachną. Kwitnie od czerwca
do września. Bardzo szybko wchodzi w okres owocowania, owoce zawiązują się
już na roślinach dwuletnich. WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE: Pyszne,
delikatne, słodkie owoce goji zawierają dużo składników odżywczych,
minerałów i antyutleniaczy, są od 2000 lat szeroko stosowane w naturalnej
medycynie wschodniej. Wyciągowi z owoców przypisywano właściwości
wzmacniające i regeneracyjne - działanie odmładzające, przywracające siły
witalne, poprawiające widzenie. Można je spożywać na surowo, oraz
przetworzone (np. suszone). Można także wykorzystywać młode pędy do
sałatek. Nazwa rośliny - "szczęśliwa jagoda"wywodzi się z przekonania, że
przywołuje ona dobry humor. Długotrwale stosowanie poprawia: wzrok,
witalność, wzmacnia kości i stawy, pomaga w odchudzaniu, opóźnia procesy
starzenia, wydłuża życie. STOSOWANIE: ZALECA SIĘ STOSOWAĆ OK 70 SZTUK
DZIENNIE (OK 20-30 GRAM) DLA OSOBY DOROSŁEJ. OWOCE GOJI MOŻEMY SPOŻYWAĆ Z
JOGURTEM, PŁATKAMI ŚNIADANIOWYMI, ZUPAMI MLECZNYMI, DODAWAĆ DO CIASTA,
PRZYRZĄDZAĆ HERBATKI, JEŚĆ SAME. |
Roślina
niewymagająca, do uprawy na każdym stanowisku, gleba
przeciętna. |