Jagody GOJI 250g
Zdaniem wielu dietetyków, najzdrowsze owoce na świecie
SUSZONE NA SŁOŃCU - BEZ SIARKI I KONSERWANTÓW
Z jagodami goji związana jest legenda, która powstała w osiemnastym roku
za panowania dynastii Tang
Historia głosi, że do wybudowanej studni przy buddyjskiej świątyni, przez wiele lat wpadały owoce goji z drzew rosnących nieopodal.
Dzięki temu woda nabrała magicznych właściwości, a pielgrzymi gaszący nią pragnienie, zachowywali bardzo dobre zdrowie
i dożywali późnych lat bez oznak starości - siwizny, pogorszonego wzroku, tracenia zębów.
Jak się okazało, legenda ta nie była daleka od faktów. Cenny skład jagód kolcowoju wskazuje na ich niesamowite lecznicze i odmładzające właściwości
Jagody goji zawierają 18 rodzajów aminokwasów,
w tym 8 aminokwasów egzogennych
(nie produkowanych przez organizm, występujących tylko
w jedzeniu) oraz aż 21 pierwiastków śladowych, takich jak: miedź, żelazo, wapno, german, selen, fosfor.
Zawartość żelaza jest aż 3 razy większa niż w szpinaku
Są najbogatszym źródłem karetonoidów, w tym beta karotenu. Zawierają go więcej niż marchewka i jakiekolwiek inne pożywienie na świecie
W goji znajdują się niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy, który jest pomocny
w odchudzaniu oraz kwas omega 6
Beta-sisterol zawarty w jagodach ma działanie przeciwzapalne, a także obniża poziom cholesterolu
Jagody goji zawierają polisacharydy, które wzmacniają system odpornościowy
Naukowcy przypisują zdolności lecznicze i spowalniające proces starzenia jagód goji właśnie polisacharydom
Ich spożywanie zalecane jest dzieciom z obniżoną odpornością oraz osobom żyjącym w dużym stresie
Jagody Goji zawierają w sobie jedną z najwyższych zawartości antyoksydantów na świecie.
Mają ich od 2 do 4 razy więcej niż czarna jagoda
Luteina i zeaksantyna, której ludzki organizm nie potrafi sam wyprodukować dostarczona w jagodach goji pomaga chronić oczy przed atakami wolnych rodników i naprawić uszkodzenia przez nie spowodowane. Prawdopodobnie ten owoc zawiera największą dostępną obecnie naturalną koncentrację zeaksantyny. W medycynie chińskiej
od tysięcy lat polecało się jedzenie jagód goji, aby poprawić wzrok
W Azji używano goji do regulacji wysokiego stężenia cukru we krwi oraz do leczenia cukrzycy
Pomagają one także oczyścić wątrobę z toksyn. Herbatka przygotowana z jagód goji pomaga na wszelkie problemy trawienne
Dawkowanie:
Osoby dorosłe - ok. 70 szt. dziennie (mała garstka),
a dzieci w wieku poniżej 10 lat o połowę mniej.
Możemy je stosować bezpośrednio lub dodawać do musli, różnych wypieków oraz ciast i deserów
Zawartość:
Opakowanie zawiera 250g owoców goji
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci
Termin ważności: 12. 2014
ZAPRASZAMY NA NASZE POZOSTAŁE AUKCJE!
Zobacz nasze pozostałe aukcje:
|
2013 | Wszystkie prawa zastrzeżone