JAGODY GOJI - suszone(50g)
OWOCE GOJI
Suszone owoce jagody licyjskiej
CHARAKTERYSTYKA:
Goji zajmuje ważne miejsce w tradycyjnej medycynie azjatyckiej od niezliczonych pokoleń, tajemnice jego korzyści odżywczych pozostają sekretem dla większości świata. Suszone owoce posiadają wysokie walory zdrowotne, jagody zawierają 2500 mg witaminy C, w 100 gramach owoców, co stawia je na trzecim miejscu naturalnych źródeł tej witaminy w świecie, zawierają również : izoleucynę, tryptofan, cynk, żelazo, miedź, wapń, german, selen, fosfor, witaminy: B1, B2, B6, E oraz ponad 15% protein, 21 niezbędnych minerałów oraz 19 aminokwasów, jagody Goji są żywnością jedyną w swoim rodzaju.
WŁAŚCIWOŚCI AKTYWNYCH SKŁADNIKÓW W GOJI:
· azuleny - działanie przeciwzapalne, polecane są m.in. do kompresów na trudno gojące się rany · garbniki - działają ściągająco, bakteriobójczo, przeciwzapalnie · saponiny- zwiększają przepuszczalność błon komórkowych, ułatwiając wprowadzenie do skóry innych, korzystnych dla organizmu związków · pektyny- o działaniu łagodzącym i przeciwzapalnym · związki flawonowe- regenerują organizm, wzmacniają · związki śluzowe- działają przeciwzapalnie · wspomagają regenerację zniszczonych komórek ciała, wzmacniają i regulują pracę układu trawiennego, wzmacniają stawy i kości,
poprawiają wzrok, wykazują działanie antynowotworowe, pomagają w walce z otyłością.
Jagody można spożywać na sucho jak rodzynki – zaleca się by osoba dorosła przyjmowała ich ok. 70 szt na dzień. Mogą stanowić dodatek do musli.
|