Goździki to jedna z najpopularniejszych przypraw. Tak naprawdę są to suszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego. Ze względu na swój korzenno-słodkawy smak i charakterystyczny, bardzo przyjemny aromat są one stosowane zarówno do zarówno do potraw słodkich jak i pikantnych. Całymi goździkami przyprawia się przede wszystkim kompoty, grzane wina, poncze, ciasta, pierniki, sosy owocowe i mięsne oraz wekowane owoce. Dodaje się je do marynowania dziczyzny, wieprzowiny, baraniny, śledzi. Razem z cebulą i liściem kalarepy poprawiają smak kapusty kwaszonej. Goździki pasują do dań z grzybów, rosołu, podnoszą również smak szynki. Mielone goździki wzbogacą smak pasztecików, pasztetów, farszu, potraw rybnych, spaghetti oraz pizzy.
Warto wspomnieć, że przyprawa ta harmonizuje z cynamonem, kardamonem, imbirem, pieprzem, liśćmi laurowymi, cebulą i czosnkiem. Nie powinno się jej łączyć ze świeżym, pachnącym zielem.
Poza zastosowaniem kulinarnym, goździki mają również właściwości lecznicze tj. uśmierzają ból, dezynfekują i zabliźniają rany, dawniej wykorzystywano je także do leczenia problemów żołądkowych.
Waga netto: 50g